家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

銀行的供股計劃

有冇人知銀行的供股計劃係點玩法呢? 有何利弊? 對於我呢d冇乜錢又唔識買股票的人來說是否係一種好的投資方法? 請多多指教。
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

公爵府

好媽媽勳章

Re: 銀行的供股計劃

I also want to know and went to HSBC get the info a few month before. This will deduct a amount in your account. e.g $2,000 for HSBC 005 and each transation by the month will charge $50 for the management fee. after my calculation that the charge is not resonable and I changed my mind to buy the fund. I am spending $2,000 per month and they only charge me once have a profit.
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

大宅

I join the stock investment plan in Liu CHong Hing. Every transcation will charge HKD38 each. I have a plan for purchase HK stock (中銀 2388) for amount of HKD3000 each month. You can sell it after two day of transcation.

複式洋房

積少成多呀, 好事黎架
同埋

民房

個人認為銀行供股幾方便,鍾意就供,唔鍾意就拎番d錢;但後來問清楚,原來手續費都幾貴,最少供$1000,但手續費要$50大元,即係成5%,同供基金都差不多;所以要諗清楚,同埋賣出股票時都仲要收錢架。
:hammer: :hammer: :hammer: The LORD is my shepherd; I shall not want. Psalms 23:1

複式洋房

Shepherd 寫道:
個人認為銀行供股幾方便,鍾意就供,唔鍾意就拎番d錢;但後來問清楚,原來手續費都幾貴,最少供$1000,但手續費要$50大元,即係成5%,同供基金都差不多;所以要諗清楚,同埋賣出股票時都仲要收錢架。

係呀, 不過長線應該OK既....
只要唔好供到隻八號仔甘就得架啦........

大宅

唔該各位。 不過,唔好意思,仲有d問題 :

1. 係唔係可以選擇某一隻股票去供,中途唔轉得第隻。 要轉就等於賣咗手上個隻,再買第隻?
2. Shepherd寫道"鍾意就供,唔鍾意就拎番d錢",咁係唔係話賣就可以即刻賣。
3. 會唔會派股息?

GreyParrot
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

大宅

我亦有類似興趣,已於中銀及恆生開了基金及股票戶口,但仍未選定用那一間銀行之服務,大家可否提供下心得.

禁止訪問

民房

當日銀行職員同我講我係可以隨時轉換股票,而唔駛一定賣左舊o個d,同埋佢的確係同我講話隨時可賣,但一點要留意,散股(即唔夠一手)買賣通常價錢較低,手續費較高。最好計過先啦!

而以前曾經試過供基金,因為有discount,所以都係收2.5%,供$1000收$25,感覺平d,但因為供股票好似得銀行做,冇discount,所以5%的確係幾貴,而基金賣出收0.5%,都覺得ok,所以最後選擇左供基金囉。
:hammer: :hammer: :hammer: The LORD is my shepherd; I shall not want. Psalms 23:1

民房

供股一樣有息派;而我記憶所及因為唔係隻隻股票都有,亦唔係間間一樣,所以就睇下你想供邊隻先再諗o係邊間供啦!

首頁

尾頁

跳至