烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

真空煲?????

我想問下真空煲同燜熱煲有咩分別呢......我見出便真空煲比燜熱煲較貴.........但如果我想買黎煲湯邊樣好d,同埋要煲幾耐d湯先夠老火...例如明火煲四個鐘...咁用真空煲係咪都要四個鐘呀......?????

大宅

Re: 真空煲?????

卉卉:

我用了thermos十年了。

for soup : 1. 先煮所有材料15mins
2. 6rs(真空煲)
3.明火 15-20mins (d味才出來)

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

可以參考呢個網頁

雖然係講緊真空杯, 但原理一樣. 燜燒煲多指用 pu 物料製個 d, 價錢比較平但效果無咁好. 而好似 Thermos 等貴 d 個隻就用雙層不銹鋼 (外煲 + 內煲) 加中間真空.

真空煲其實吾係真係 "煲" d 食物, 而係用熱力 "燜熟" 佢, 所以整出來通常會無明火煲甘有味, 但好處係食物既營養可以保存多些. 如果想有老火湯效果, 聽講高速煲可以, 不過我未用過, 想知就問下 其他 bk 用家 啦 ^^

複式洋房

我老公就唔喜歡真空煲,佢話有d怪味,所以我沒用啦.

高速煲都幾好,慳煤氣,又好味,但要買d安全有保證的.

別墅

Hi maggie0930,

我想問你用邊隻款的Thermos?
我最近在電訊盈科換了個迷李燜燒鍋同鑊,無想問Thermos有無出高速煲架?

大宅

wongleelee :
個保寫住 : 真空燜燒窩 可似4.5L
做特價 : HK$9XX
平時, 要成HK$12XX

我唔知他們有冇您講的貨品, SORRY :-|

別墅

唔該晒!!!!!

首頁

尾頁