論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

如非必要, 請給工人多點寬容

侯爵府

Re: 如非必要, 請給工人多點寬容

你都講得好有道理,不過有d工人又真係幫唔落既...如果佢地真係要借好多錢先黎到香港工作...佢地自己都要有個責任知道自己應該要點做野囉!
:wink: 我依家個工人係第1個請既工人...我都就快用左佢四年lu...呢個約完左...我都會再續佢tim...

大宅

277177 寫道:
我知道好多工人都要在自己國家問銀行借錢先可以來香港打工, 如果僱主隨便就炒她們, 而她的公司又不能幫她找到新僱主, 她們回鄉後就要還錢比銀行及公司, 有時在鄉下做一世工都還唔清. 其實我們作為僱主, 對工人的要求一定高, 但我肯定無人是十全十美的, 自問都不是個好僱員啦!!

其實一個工人你需要比時間佢適應, 短短一兩個月又怎能完全認識她呢.

Agree! I also use office hour come to "bk" !

別墅

有時見d mama罵工人既野真係好小事, 有d似我細個時亞媽罵我, 我亞媽打理屋企好掂, 所以佢叫我做野時要我跟足佢既方法, 仲要一叫就即刻做, 我當時覺得好討厭. 我唔係想幫晒d工人, 而係當你要番工無工人唔得既時候, 仲要成日因d小事同佢唔岩, 對自己同屋企都唔好.

子爵府

奇懶無比的話,當然要罵。
但工人來自與我們不同家庭,國家,習慣有所不同,需要時間改變。若要人似我,除非兩個我。

有些僱主明知僱佣條例,但以各種理由去開脫僱主無依循條例的事 - 如underpay,要佣人替一個住址以上的家庭工作,去店舖幫手,短放勞工假期 等。其實在剝削工人,明知"遊戲"規則但不依循。工人要求享有法定待遇的話,便訴說工人學"壞"。不知該等僱主自己工作時受到相同待遇的話,會有何感想。

大宅

gavial 寫道:
有時見d mama罵工人既野真係好小事, 有d似我細個時亞媽罵我, 我亞媽打理屋企好掂, 所以佢叫我做野時要我跟足佢既方法, 仲要一叫就即刻做, 我當時覺得好討厭. 我唔係想幫晒d工人, 而係當你要番工無工人唔得既時候, 仲要成日因d小事同佢唔岩, 對自己同屋企都唔好.

Yes, that's true! I quess quite a lot of bk mami left their kids alone with the maids. If the relationship between the employer and maid is terriable, I really think that is not a good ideal! .
Sometime I saw some employers keep on complaining how bad the maid treat their kids...... and some complained the maid don't love their kid at all. Of course, I can never know the whole story. I agree there are really some naughty/bad maids and I think there are also some "un-reasonable" employer! I heard quite a lot from my maid (about her friends)
As what my primary teacher told me last time :" If you want somebody love you, you must love the other first". Sometime good relationships really cannot built without the facts of "love" & "forgive"
Hope all the bk mom can have a helpful & good maid!

大宅

totally agree.

男爵府

我昨晚終於丙工人啦 !!

佢居然同亞囡過馬路 (走捷徑)
仲比煤氣公司 d 人入屋抄錶 !!

完全無安全意識,
好驚比賊入屋

都來左 兩個月啦, 有排驚

大宅

我對工人,問心,真係好! 我一個賓做廿年先走,一個都快八年!佢話我唔抄佢,佢唔會走! 

好多賓真係來噤鐘問我再請人,就請佢!

多包容係好事來架
Msma

侯爵府

Bluestar 寫道:
奇懶無比的話,當然要罵。
但工人來自與我們不同家庭,國家,習慣有所不同,需要時間改變。若要人似我,除非兩個我。

有些僱主明知僱佣條例,但以各種理由去開脫僱主無依循條例的事 - 如underpay,要佣人替一個住址以上的家庭工作,去店舖幫手,短放勞工假期 等。其實在剝削工人,明知"遊戲"規則但不依循。工人要求享有法定待遇的話,便訴說工人學"壞"。不知該等僱主自己工作時受到相同待遇的話,會有何感想。

講得好!

大宅

老實講,有頭髮又有邊個鍾意炒工人丫,
勞民傷財,白費心機,除非屋企大把,
唔使做果的阿太先可以慢慢一個一個咁教
試問要炒工人除了要補水之外,
agent fee,外傭稅,又要花時間去找另一個,
仲未計花精神去教佢去做家務,
但有邊個唔擔心工人借錢後走佬債主臨門丫,
有小朋友的又驚話完工人後佢比的物個囝食
其實我諗好多媽咪都唔會係果的雞蛋挑骨頭的人
反而我都幾同情果的請左個唔係幾好的工人
試問在職媽咪可以放幾多假去教工人,
如果有小朋友仲要諗下點樣安排
都幾頭痛架.
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

大宅

我想講我真係好寬容對工人, 眼睇她關上廁所門唔理囡囡, 仲發脾氣容囡囡喊唔理她, (在眼仔睇囡囡沒有不對, 只係唔願sleep, 佢反迫佢睡), 話佢後佢就鬥氣唔係眼眼前面出現, 最近仲懶到唔多抹東西, 擺設滿塵, 我實在忍得好辛苦, 喊左幾次, 若非不得已, 我真想趕佢返鄉下, 我食什麼佢食什麼, 一點都不待薄, 自問對佢好好, 但佢地一點都唔識以愛雙待, 仲每況愈下, 最近我決定係佢滿約時不續約, 但就要耽心囡囡返幼兒園後病左冇人照顧, 5月中至9月中冇人睇...好頭痛好唔開心, 你地可能會問點解唔炒佢, 其實囡囡出世兩個月後我已炒左一個, 荷包又傷心又傷, 我唔想再經歷多一次, 再者我唔夠膽再請一個返來再受氣.

大宅

277177 寫道:
我知道好多工人都要在自己國家問銀行借錢先可以來香港打工, 如果僱主隨便就炒她們, 而她的公司又不能幫她找到新僱主, 她們回鄉後就要還錢比銀行及公司, 有時在鄉下做一世工都還唔清. 其實我們作為僱主, 對工人的要求一定高, 但我肯定無人是十全十美的, 自問都不是個好僱員啦!!

我亞嫂因為有BB, 所以要請工人湊BB, 我亞嫂有了六個月工人就來了香港, 我亞嫂對每個工人都唔滿意, 不斷換工人, 到而家已換了四個工人, 佢都唔滿意, 直到而家我亞嫂放完產假要即刻番工, 好無奈先要而家個工人. 我的姪仔巳三個月大, 工人湊BB又不錯, 如果不是迫於無奈可能這工人已被我亞嫂炒了.

其實一個工人你需要比時間佢適應, 短短一兩個月又怎能完全認識她呢.

一齊相處同第三者眼中看的係兩回事,唔敢話係邊個岩同錯(一換4個),但可能真的有好多重要因素而令到個僱主要咁做呢,唔通真的嚴錢多嗎??????由其照顧bb係個主要因素,有邊個想每每放工返黎都要好似獄長咁....知道而又唔即時提醒佢的話....做壞了手勢之後又應該話誰呢 :exclaim: 好難定斷

複式洋房

Msma 應該把你待[賓]之道 告訴出來, 和我們分享,或會減少很多勞資問題,

Msma 寫道:
我對工人,問心,真係好! 我一個賓做廿年先走,一個都快八年!佢話我唔抄佢,佢唔會走! 

好多賓真係來噤鐘問我再請人,就請佢!

多包容係好事來架
各位如有空,請看看永豐仔的靚靚相簿  [img align=left]http://thumb1.webshots.com/t/30/30/2/30/41/246623041vmCaqa_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb0.webshots.com/t/28/29/2/32/40/246623240enkzKr_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb6.webshots.com/t/32/33/2/61/96/246626196FgvgeB_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb0.webshots.com/t/18/19/2/63/50/246626350BYJQyh_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb8.webshots.com/t/28/28/2/63/18/246626318aTqIzj_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb5.webshots.com/t/18/18/2/67/35/246626735LsTeZs_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb5.webshots.com/t/16/16/2/62/65/246626265lIRIyh_th.jpg[/img]      豐豐的精美造型照

大宅

記住係 "包"容, 並不是 "仲" 容. 始終佢係僕你係主, 大家應有適當的介別和距離.

大宅

選擇工人真係好講彩數, 遇著佢唔好, 你家人有排受, 幾星期前, 我同事幫佢親戚抄個工人, 以為個工人成日自把自為, 鍾意頂嘴, 工作唔跟情序, 成日打爛東西, 個顧主都好忍佢, 因顧主仲有三個月生bb, 為免有什麼危險, 所以決定抄佢, 以為佢博炒, 原來唔係, 佢只係蝦個大肚婆冇佢唔得係度放肆
佢走了之後, 佢個女由成日發脾氣減少了(因佢個女話姐姐成日唔理佢)
不過我目己對工人都盡量忍讓, 少少錯都冇話佢, 冇辦法啦, 我都要佢對我bb好, 希望佢會都知都我對你好, 你對我好啦
Flower

珍珠宮

cnine 寫道:
老實講,有頭髮又有邊個鍾意炒工人丫,
勞民傷財,白費心機,除非屋企大把,
唔使做果的阿太先可以慢慢一個一個咁教
試問要炒工人除了要補水之外,
agent fee,外傭稅,又要花時間去找另一個,
仲未計花精神去教佢去做家務,
但有邊個唔擔心工人借錢後走佬債主臨門丫,
有小朋友的又驚話完工人後佢比的物個囝食
其實我諗好多媽咪都唔會係果的雞蛋挑骨頭的人
反而我都幾同情果的請左個唔係幾好的工人
試問在職媽咪可以放幾多假去教工人,
如果有小朋友仲要諗下點樣安排
都幾頭痛架.

絕對應同 :exclaim:
本人也是受害者一名, 我自問對工人不錯, 她剛來到我家無咩行李, 我買了一星期份量既新衣服給她替換, 我食咩佢食咩, 唔駛分開食。比正價人工佢仲私人比多少少佢放假買野食...
但佢唔係將心比已既人, 係我面前扮錫我個仔, 但我唔係到就話之你, 只顧自己, 唔理我個仔, 作為媽媽, 最寶貴既就係自己既兒女, 佢要對付既, 就對付我啦, 唔好攪我個仔, 我個仔病O左, 佢唔理, 又唔即時話我知, 又唔肯喂藥, 叫我諗辨法喎, 跟住同我講:如果知個細路成日病, 我就唔黎做啦, 我而家要返印尼, 我唔想係度做, 一定要走, 仲要快D個隻!

一點責任感都無....

係我比佢虾!!!

就係D外傭成日做埋D衰格既野, 先迫到我地僱主"做野"咋!
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

伯爵府

I always talk to my maid and concern her e.g. next week will become very cool you should wear enough clothes and beware your wallet when you are in holiday etc...

When she first come to my home really not very good. However, I always emphasis to her that I treat her as one of my family member and I said "I'll good to you and I hope you can good to my family in return. I'll always share with her any thing that I know.

I remember she did one quite big mistake and she ask for punishment but I said "I have not the right to punish you, only the GOD has the RIGHT. Anything you did no good to my son and my family, the GOD must know and he will punish you ...!" The next day she told me she can't sleep all the night. I found it quite useful he he :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至