跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知 BB size 是否正常?

BB 有 6week 3day 大, 有5.8mm, 是否正常呢?
醫生話ok, 但看到你們的 BB 都大過我的 BB 好多,
有少少擔心tim!!

大宅

Re: 唔知 BB size 是否正常?

我琴日睇e生, e生話我4week幾, 超聲波照到黑色個胎5.7mm, 但我唔知係咪指bb size? ?-(

大宅

如果醫生無話你bbsize太細,就是正常啦!聽講bb grow very fast at the early stage, so the size is different every day. No need to worry la.

洋房

mandywan00 寫道:
BB 有 6week 3day 大, 有5.8mm, 是否正常呢?
醫生話ok, 但看到你們的 BB 都大過我的 BB 好多,
有少少擔心tim!!

Dear mandywan00,
你不用擔心啦.我上次照BB只得4.5mm,仲細過你嗰個啦.
Suenmaymay

大宅

mandywan00, 不用太擔心, 我last m係12月11日
醫生今日照係6mm, 話估計大約係5week,
要過多2-3week再照先知~
醫生就無話我個bb大定小呀~

醫生就話bb每星期約長大1mm~

[/url]

大宅

多謝你們的安慰, 感覺好warm啊!
:-P
ky2005:
我last m 都是12月11日呀!
但據醫生計算bb明天已稱為有7weeks la. why different?

大宅

我相信醫生是看bb size 來決定有幾多 week的。我把體溫表給醫生看,醫生都說4/1應該是排卵日,但他說不可以就o甘計預產期,要看多1-2次bb size 才決定bb有幾大。

我估體溫表只是一個參考,若無量體溫,只靠m day計算 BB 有幾多個 WEEK 更是不準,因為你的排卵日可能會比人早 D 或會遲 D。所以都係相信醫生O既判斷啦。可能遲些醫生又話你個B 無o禁大或o禁細都未定,我個朋友就是這樣。

複式洋房

我一共照左三次, 以下係我既紀錄.....
第一次電腦計唔到幾週大.... 3.6mm (04/01)
第二次電腦計到6wk6d大.... 8.8mm (14/01)
第三次電腦計到8wk3d大.... 19.9mm (25/01)

所以你唔洗worry, Baby 真係大得好快!!
來我的facebook專頁看看吧! www.facebook.com/AlpsBabys

大宅

mandywan00,
因為我同醫生講, 我1月12-18日都check過係無, 到25/1check先有, 所以佢估計係5week...... 同埋唔同月經週期長短, 所以會預產期唔同~

[/url]

大宅

我1月7日在診所check已有. 而last m 在12月11日.
醫生話: 你再想清楚是12月11日last m 還是 11月11日?
me: 是12月.
醫生話: 你再想想!
me: 是12月.
醫生話: 依家d test 可能敏感

大宅

mandywan00,

你又真係好早可以check到wo, 你有無量體溫呀?可能你今個 cycle排卵日早o左,所以就o甘快 check到,你個醫生對你半信半疑,有點奇怪。不用擔心啦,不論 bb size 現在有幾大,只要你下次去 check 時有grow到同埋遲些有心跳,o甘就正常啦!

大宅

mandywan00,
雖然我地last m都係12月11日,
但我估我地排卵既日子唔同, 你1月7日check就有, 但我1月25check先有~
醫生話可能係1月頭成功既~
不過都要睇下次覆診再check~

不過, 我覺得你個醫生好似...........d態度唔係幾nice喎~
我睇位醫生, 見我地第一句說話就係祝賀我地,
又叫我小心凍呀~ 總知就係比左一種關心你既感覺~
但你個醫生, 好似好質疑咁~ :-|

[/url]

民房

hi, all,
你地好嗎? 第一次同大家見面, 其實我係第一胎, 所以好緊張同埋好驚, 希望日後可以大家一齊傾下啦.....

民房

mandywan00,
你好呀, 我見到你地的日子跟我的日子好似係一樣咁, 唔知我地會唔會同一日生個bb呢?

大宅

siu-egg 寫道:
mandywan00,
你好呀, 我見到你地的日子跟我的日子好似係一樣咁, 唔知我地會唔會同一日生個bb呢?

你幾時last m 呀?

洋房

siu-egg,
我都係第一胎,應該9月9号出世.你知你bb幾時出世呀?

民房

suenmaymay,

我個bb預產期係9月25日, 但我而家仲未去政府醫院做產前檢查呀, 我仲諗梗去瑪嘉烈好還是廣華好? 因我住kwai fong

siu-egg

民房

hi, suenmaymay,

我個bb預產期係9月25日, 點解同你既預產期相距咁遠既, 不過我都好開心你有feedback呀, 大家都要小心啦, 因為大家都係第一胎, takecare!

洋房

siu-egg,
我星期一去左睇e生,因為星期日流血. bb冇事,血都stop 左.但computer今次話我係12w3days.同上次唔同, i think computer係睇bb size 定出生日子架. 而家bb有6cm la!!見到佢move手仔, say hello.

民房

suenmaymay,
係呀, 嘩!原來12w3days有咁大個la, 好開心呀, 我第9w5days去照只有3cm, 當我見到佢d手仔同腳仔响度move時, 真係好開心架, 感覺好得意, 唔知你個個係仔定係女呢? 你自己記得尤事要小心d呀, 唔好再有上次事件發生呀, 好好保護bb, take care!

首頁

尾頁

跳至