嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

如何餵BB食退燒藥使他不吐出?

BB 現四個半月, 打完針後發燒, 便用健康院比的針筒餵退燒藥, 但BB又哭又吐出來. 應該怎樣餵? 是一次過2.5ml 注哂入口到還是要慢慢一點點注入口? 點樣叫他不吐出?

男爵府

好媽媽勳章

Re: 如何餵BB食退燒藥使他不吐出?

健康院的針筒比較寬身,bb個口會有位流返出來,我而家用緊私家醫生比個支幼身針筒,份量最多1ml,食藥就好似飲奶咁,BB個口仔又點可以一次過食2.5ml呢?

男爵府

Use "up right" postion. let him drink for three four time to finish. Baby cann't finish in onetime.

But 2.5ml for 4 and a half mth baby?? is this o.k.?? my baby is 18mth. doctor said also 2.5 ml each time??

別墅

謝謝joan121 & freedom!!下次我會再試架啦!
健康院的姑娘係話飲2.5ml 架!

大宅

我見到健康院姑娘喂BB 食藥時,將藥水注入BB口內,跟住即刻用手指掃�抓下BB下爬底,咁就飲左落肚,我自已都試過Ok窩!

複式洋房

用藥水管一按入口, 把口仔合好, 就得啦! BB 太細不可用spoon.
:-)

首頁

尾頁

跳至