自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

DEAR ALL,

尋日收到E院通知我地屋企人既骨髓5啱家姐用呀 現階段唯有向外間尋找 想必辛苦你地有心人, 如果有意者請盡快向紅十字會登記 雖然你地既捐獻未必係我家姐受用, 但起碼都叫做有個希望嘛 其實在香港真係有好多人等緊骨髓救命的, 我眼見瑪麗K20北裡頭有好多都係年青有為既人等緊救援 你要知道骨髓配對真係好難尋覓的, 你睇我地同一父母所出都竟然配對5到就G有幾咁難啦 所以希望你地願意出一分力, 如果咁難中都比你中到就刻不容援馬上拯救世人啦兼買多張六合彩添 捐血幹細飽排斥少, 捐輸簡易好似抽血咁之嘛 我諗~~本著施比受更有福既道理, 你地一定會在所不遲既係咪呀 多謝有心人

有心牛敬上

翡翠宮

係咪一聽到捐骨髓呢個名好得人驚架呢

公爵府

原帖由 ringoivy 於 09-9-8 14:19 發表

咁有病捐唔捐得先

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

UP !

侯爵府

20099月份上旬商場 / 廈捐血活動

Mobile Blood Collection Service in Shopping / Commercial Centres

in first two weeks of September in 2009

日期/Date

地點/ Location

開放時間/ Opening Hours

1/9/2009

沙田火炭 沙田商業中心地下大堂
Lobby, G/F., Shatin Galleria, Fotan, Shatin

(中午)

12:00 noon

(下午)

6:30 p.m.

1-2/9/2009

天水圍 天耀商場地下展場
G.F., Tin Yiu Estate Shopping Centre
Tin Shui Wai

(下午)

1:00 p.m.

(下午)

7:00 p.m.

7-8/9/2009

九龍灣 常悅道9
企業廣場一期三樓大堂
Lobby on 3/F., Enterprise Square 1,
9 Sheung Yuet Road, Kowloon Bay

(中午)

(下午)

6:00 p.m.

7-9/9/2009

鰂魚涌 太古城中心地下(近永安百貨)
G/F., Cityplaza, Taikoo Shing,
(near Wing On Dept. Store) Quarry Bay

(下午)

(下午)

7:30 p.m.

8-10/9/2009

天水圍 天盛商場地下商場
Exhibition Area on G/F.,
Tin Shing Shopping Centre, Tin Shui Wai

(下午)

(下午)

7:00 p.m.

9/9/2009

九龍灣 宏照道39
企業廣場三期一樓大堂
Lobby Area, Enterprise Square 3, 39 Wang Chiu Road, Kowloon Bay

(中午)

(下午)

6:00 p.m.

14/9/2009

灣仔 港灣道6-8
瑞安中心1103號舖
Shop 103, 1/F., Shui On Centre,
6-8 Harbour Road, Wan Chai

(上午)

11:00 a.m.

(下午)

6:30 p.m.

翡翠宮

你無咩事呀老媽 好似話肝炎都得架, 佢地5G做D咩手腳攪掂佢喎mouth: 但愛滋就一定5得囉 咁其他傷風感冒我估佢地都希望你調理好身子先, 因為始終都要以捐贈者既身體為依歸保重呀老媽
原帖由 loloma 於 09-9-8 14:27 發表

咁有病捐唔捐得先

翡翠宮

些些李啊CML 不過禾明天同牛老灰去紅十字會登記 因為我本身都已經夠期捐血架啦, 係+姐壇嘢我HOLD住先, 咁既然我都5適合+姐的話, 我希望可以幫到其他人, C比受更有福嘛
原帖由 CML2006 於 09-9-8 15:09 發表
UP !

水晶宮

我登記左好耐啦,但都冇人搵我捐骨髓,我想真係好難好難 match 到o

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我登記左 11年 ,都未有人搵我 .
就知配對上 真係好難, 同中六合彩一樣 .

公爵府

原帖由 ringoivy 於 09-9-8 16:09 發表
你無咩事呀老媽 好似話肝炎都得架, 佢地5G做D咩手腳攪掂佢喎mouth:mouth:" /> 但愛滋就一定5得囉 咁其他傷風感冒我估佢地都希望你調理好身子先, 因為始終都要以捐贈者既身體為依歸保重呀老媽:bashfu ...

只係甲狀線亢奮姐

公爵府

我都係好多年前都登記左.

侯爵府

我老公係 hep b carrier, 成日話想捐血都唔得...

佢仲係較罕有 ge AB型...

我 forward 咗你 ge message 比佢...

**

原帖由 ringoivy 於 09-9-8 16:13 發表
些些李啊CML 不過禾明天同牛老灰去紅十字會登記 因為我本身都已經夠期捐血架啦, 係+姐壇嘢我HOLD住先, 咁既然我都5適合+姐的話, 我希望可以幫到其他人, C比受更有福嘛 ...

侯爵府

血庫已經有我的資料, 我係ready捐骨髓的...

有病的話, 醫生一定唔會抽骨髓的, 普通如傷風感冒, 都要醫好才可以抽的...

伯爵府

我登記左好耐

男爵府

應該係點 ??

原帖由 ringoivy 於 09-9-8 14:19 發表

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

乙型肝炎帶菌捐唔捐得

侯爵府

乙肝的病人, 捐血一定唔捐得, 但捐骨髓就唔知, 我懷疑都可以捐的, 但我知牙痛的話, 醫生都唔會幫你抽骨髓的, 因為, 會影響你的健康....

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

支持支持支持~
我都登記左,能夠幫倒人,係一種福氣.^^

侯爵府

但其實我知道, 就算無相配合的骨髓, 都可以自己捐比自己的, 就算係血癌病人的骨髓, 醫生會唔知把骨髓和癌細胞分離, 定還是怎樣, 就算無相配的骨髓, 理論上都ok的,可以自己捐比自己..

但如因年齡的問題, 確實年紀太少或50歲以上的人, 真係唔可以自己捐比自己的....

大宅

我登記左好耐啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至