自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

別墅

講得好
原帖由 nsk65 於 09-9-9 00:51 發表

你講得啱,拎返之前果件事嚟講?

打人果d上左小巴,上小巴d人响邊度住?佢會唔會番出九龍?你知咩?

又唔見住屯門d人會話,乜d九龍仔走去屯門打人?

我地明白事理,所以先唔會咁好似你咁,而家係對事,唔好放大,唔好講d與件 ...

別墅

所以 香港咪俾呢D人搞死囉
原帖由 Kittymummy 於 09-9-9 09:22 發表
我住左屯門20幾年喎, 我細個住牛頭角/ 長沙灣果邊亦唔見得好. 起碼屯門無骨場, 黃色事業, 係d 人總係要labelling 屯門人.

別墅

你有冇誇左D呀 唔該你有呢D諗法都唔好同人講喇 笑死人我反而覺得你係唔係住深山野岭架 咁out
原帖由 眼超超 於 09-9-9 09:34 發表

agreed, 唔係想話全部屯門人, 不過, 就一聽屯門, 比我覺得三山五惡, 多黑社會, 街童咁. 覺得有小朋友, 就最好唔好入去住, 太影響小朋友. 話比人知住入面, 好似個感覺好慘情咁. :qu ...

大宅

醒目開學勳章

樓主睇開啲啦,香港好多人都用地區去標籤別人的,bk 內一定不少,佢地自己唔識就扮專家的:

香港島 > 九龍區 > 新界東 > 新界西 / 北區

我朋友中,有買了將軍澳樓的,話自己是九龍人 (因為有地鐵喎,當時我諗荃灣都有啦,唔係新界呀),新界什麼什麼不好,好似高啲咁,咪由佢地,但我點睇,將軍澳都唔係九龍區囉。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔係得罪講句,有人問:元朗係咪好多牛?
我心諗:佢地先係大鄉里.
聽過市區同事話天水圍新同事:"天水圍??好悲情喎~"
唔通天水圍無歡笑聲???
屯門成日比人話雜...屯門係9反之地咩?我認為屯門嘅黑社會唔比九龍及港島某d區多,因為哩度真係無乜油水~
只可以話有以上偏見嘅人係皮脂膚淺~

男爵府

大廚勳章

我係屯門住左30年,仲要住圍村大, 圍村係好多惡人ga, 但同時亦有好多好純樸嘅人,因為一個case就咁樣講人,似乎講唔通

大宅

個個地方都有雜人,睇你去邊到撞到,明知個條街雜你行去咪一定有,新界、九龍、香港唔同地區都有,只不過層次同階級唔同,D話事人有錢咪住香港區

伯爵府

我在觀塘大, 結婚後搬左入屯門, 發覺屯門真係幾好住架 我以前住市區就真係夜夜笙歌, 晚晚去威, 去蒲bar, 因為返屋企交通太方便啦, 結果個樣似鬼多過似人, 自從入左屯門住, 12點前一定會返屋企 今年暑假帶2個細路出深水保學暑期活動, 出到去個社區環境令到我好緊張, 拖到佢2個實一實, 一直到回程上左車至鬆一口氣 d人見到負面的只是一小角, 就大事宣傳, 咁遲d國慶屯門燒煙花咪咁好入黎屯門, 去東涌睇囉 遲d東涌都一樣俾你地唱:;pppp:

伯爵府

唔止元朗有牛, 西貢有樣會有牛行落將軍澳架 荃灣, 柴灣公園有福鱷, 沙田, 石籬有馬騮
原帖由 baby_happy 於 09-9-9 13:42 發表
唔係得罪講句,有人問:元朗係咪好多牛?
我心諗:佢地先係大鄉里.
聽過市區同事話天水圍新同事:"天水圍??好悲情喎~"
唔通天水圍無歡笑聲???
屯門成日比人話雜...屯門係9反之地咩?我認為屯門嘅黑社會唔比九龍及港 ...

禁止訪問

男爵府

原帖由 Rabbit小小兔 於 09-9-9 17:38 發表
其實唔好搵d本身大家都係差既區黎比較la,咁講真係有排都未講完...我覺得樓價反映晒出黎

真係有排都講唔完..我只係知公屋差..有d衰仔係到...

別墅

呢個世界度度都會有壞人架啦,玫瑰崗都有人吸毒啦....你地應該返去迪士尼美語入面同公主王子住啦~~~~

大宅

醒目開學勳章

樓價是反映區是否旺 / 方便 / 景觀,雜唔雜好似反映唔到喎。

旺角樓都唔平架,咁即係唔雜???

睇黎你一定會信亞李生話領x,是綠草如茵,心曠神而的地方來。

原帖由 Rabbit小小兔 於 09-9-9 17:38 發表
其實唔好搵d本身大家都係差既區黎比較la,咁講真係有排都未講完...我覺得樓價反映晒出黎

男爵府

原帖由 littlepigstores 於 09-9-9 18:48 發表
樓價是反映區是否旺 / 方便 / 景觀,雜唔雜好似反映唔到喎。

旺角樓都唔平架,咁即係唔雜???

睇黎你一定會信亞李生話領x,是綠草如茵,心曠神而的地方來。

...

旺角D新既貴樓唔平..但係D砵蘭街唐樓幾平..
仲可以用黎做1樓1..

D新樓唔雜..因為有保安..同埋有D有質素既人住..
D唐樓就雜D..咩人都出入...

我諗屯門都一樣啦..私人地方,有管理既地方應該唔雜..
係雜既都係某D屋邨..好似寶田咁..勁多道友係個到..

水晶宮

咪係lor, 我唔係話偏幫屯門人. 但係某d人都幾十歲啦, 講埋d 9唔搭8既野, 總係要labelling 新界既人 (唔簡止係屯門) . 住市區又如何 ? 唔見得d 人好有家教lor. :;pppp:

原帖由 cathyli823 於 09-9-9 12:29 發表
你有冇誇左D呀 唔該你有呢D諗法都唔好同人講喇 笑死人我反而覺得你係唔係住深山野岭架 咁out

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原帖由 眼超超 於 09-9-9 09:34 發表

agreed, 唔係想話全部屯門人, 不過, 就一聽屯門, 比我覺得三山五惡, 多黑社會, 街童咁. 覺得有小朋友, 就最好唔好入去住, 太影響小朋友. 話比人知住入面, 好似個感覺好慘情咁. :qu ...

你有無入過屯門,有無係到住過?
有無係屯門見過黑社會? 有無係屯門見過街童?

你住邊區? 你個區無黑社會? 無街童?

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

我住屯門都十幾年,最初自己搬入來,但親朋好友全都在九龍或大埔,真係好唔慣,又好唔開心,連生日願望都係想搬番出去
但又無能力,唯有當自己移咗民 ,不過住吓住吓又ok,反而感覺空氣好啲,加上公路擴闊咗,無咁塞車,都無乜點呀!
咁聽到人家講到屯門,就有彈無讚,係有啲唔開心,但如人飲水,冷暖自知就算啦!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 咕b 於 09-9-8 17:23 發表
講真.....屯門, 元朗, 天水圍 的確比人感覺係冇咁好....係比較複雜d

我都好怕帶住d仔去嗰邊, 可免則免, 就算真係要去, 都一定要有老公陪住

首先講, 我唔係屯門人

但你咁講, 好誇張喎, 有無咁嚴重呀

首頁
34567...8

尾頁

跳至