嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

~~bb淚管未通~~

我是新手媽咪,我剛剛生完bb未夠一個月,但bb左眼常常有眼膠,抺完無幾耐又有,唔知點解會咁??我去健康院問醫生,醫生話bb的淚管未通,所以會有好多眼膠,叫我唔駛驚,但覺得bb的眼睛時時都有眼膠,怕佢發炎,要不要帶bb去睇醫生呢?bb唔知係咪用綿花抺得太多,好似眼皮腫腫地,我好擔心,希望有經驗媽咪可以幫到我,急急急,唔該晒各位~~
我係唔係好靚仔呀,我出O左世8個月啦!![img align=left]http://www.rphotobase.com/albums/userpics/15267/thumb_CIMG0305.JPG[/img][img align=left]http://www.rphotobase.com/albums/userpics/15267/thumb_CIMG0298.JPG[/img][img align=left]http://www.rphotobase.com/albums/userpics/15267/thumb_CIMG0162.JPG[/img]

複式洋房

Re: ~~bb淚管未通~~

我朋友個女初初出世時隻眼都係有好多眼膠, 醫生話bb的淚管未通, 只要用濕綿花抹乾就 OK, 太約一歲就無事.

男爵府

好媽媽勳章

按摩有幫助架, 位置係nose樑, 請教下健康院護士啦. ^_*

大宅

好媽媽勳章

IRON 寫道:
按摩有幫助架, 位置係nose樑, 請教下健康院護士啦. ^_*

我個女NB時都係o甘,唔駛擔心,好似IRON所講幫佢按摩有幫助架,個時醫生要開眼藥水比我個女滴,好快冇事 :mrgreen:

就算全個世界 亦都失去 他也在這裡 全場突然寂靜 他都給我衷心的讚許 就算誰愛過我 又給收去他熾熱不退 旁人視為負累 他偏不覺苦 靜心等我歸去 如何大成大敗 他的寵愛中 亦都只有一歲 共誰玩 共誰做伴侶 進步到 某一點 熱情就會退 共同進退唯獨是父母這一對

別墅

我個女都係咁, 我去聯合打針個醫生可能空氣吾好影響, 因我家姐做護士咁取左d鹽水比我, 我同我亞b冼眼就冇事. :-P

洋房

我個女剛出世也有這個問題, 後來健康院姑娘教用棉花, 但係一定要搾乾水份才好替她抹, 否則只會越來越嚴重, 無幾來真係無晒啦!! 你都試吓啦!!! :lol:
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid132/pc9da7b29ebf71191269531bc3e3d03c4/f79d07a6.jpg[/img]

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我bb初初嗰1個月都勁多眼胶+眼屎, 我會用濕棉花同佢清潔, 雖然佢唔鐘意人攪佢隻眼, 但抹完之后佢會好舒服, '起馬'我唔會'鄧'佢'新'苦又心痛.有時一日抹8次都有, 但滿月后就好番曬lu, 所以你唔好太擔心, 留意若眼屎係綠色就要睇e生, 發炎啦~!

大宅

Same here. My son turned better suddenly after he was one year old. Don't worry about him. 淚管 will grow wider when he grows up.

複式洋房

延延媽媽 寫道:
我朋友個女初初出世時隻眼都係有好多眼膠, 醫生話bb的淚管未通, 只要用濕綿花抹乾就 OK, 太約一歲就無事.

你個朋友個女真係大約一歲先無事呀,要咁長時間,個bb味好慘lor,我bb依家四個半月喇,右眼未到三個月就通左,但左眼都仍然好多眼屎/眼膠,成日痴住隻眼&用手搓隻眼,有時仲有眼水出,我已經成日幫佢按摩,都係咁,真係好想佢快d無事 :cry: :cry: :cry:

複式洋房

我bb而家6個月啦都未通晒.頭幾個月兩隻眼都有.而家左眼就未通晒.右眼通晒.我試過

首頁

尾頁

跳至