心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

新年派利是一問?

我想問有冇人聽過結婚頭一年要派雙封利是架?
係咪一家要架呢?
另外, 如果年紀大(未結婚)過我既需唔需要派呢?
Thanks!

禁止訪問

Re: 新年派利是一問?

珍珠宮

年紀大過我同輩既我都會派~
因為佢地結左婚後都要派返比我~
keke~
我都派利是比老公d哥哥ga!~
我有個阿姨未結婚,我唔會派比佢ga!
佢會派1封比我地ga!

仲有頭一年我同我老公一共派2封law!
係咪鄉下唔同,習俗唔同呢~

複式洋房

我結婚頭一年都係派一封利是咋 (for 同事), 如果d朋友係識我哋兩夫婦, 就會派雙封。

年紀大過我(未結婚), 如果是朋友或同事, 我會派。 如果是親戚, 即表姊、表哥等, 我唔會派。

洋房

我第一年派雙份,大過我未結婚都會派
開心只是一種態度, 一種睇法, 用不同的心態會有不同的效果, 朋友, 你是每事埋怨還是每事感恩? 快樂與否, 取決於你自己啦!!!

別墅

我結左婚幾年,都係派雙封利,我一封,老公一封,
未結婚的長輩都唔派~

別墅

我都係同BabyNatalie一樣。

男爵府

表哥及表姐,.我年年都有派喎,連佢地D男/女朋友都派 ?-( ?-(

雙封利是問題 ~

男爵府

你地好呀, 我派雙封既意思係我同我老公每人都要派兩封俾人呀. 有人話結婚頭一年要咁派喎, 我想知你地有冇係咁囉!
雲師奶 該用戶已被刪除

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

mangolam.

你聽邊個講架?每人派兩封咪total要四封 ?-( 甘都得? 我就未試過亦都未聽過,不過未結婚既同輩就一定派囉.自己阿哥同老公家姊都照派架.

cml123

男爵府

我聽有個朋友講, 同埋我亞姨都有講過下囉.
佢地話頭一年雙雙對對嘛,我個friend舊年第一年派都話派雙封既.

至於大過我而未結婚既, 我諗我唔會派囉, 除非佢開口問我囉者.

珍珠宮

可能你地家族係結左婚就冇利是收既咪唔派law!
我有利是收,派比d未結婚既同輩又有咩所謂~第2時佢結左婚咪又要派返比我~(因為我老公係細仔,我家族唔大)

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我結左婚幾年,都係派雙封利是,未結婚的長輩都要派.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我第一年派利是都無派雙封架喎~~
如果年紀大過我又未結婚o既我都會派的~~~

mangolam 寫道:
我想問有冇人聽過結婚頭一年要派雙封利是架?
係咪一家要架呢?
另外, 如果年紀大(未結婚)過我既需唔需要派呢?
Thanks!

子爵府

佢地話頭一年雙雙對對嘛,我個friend舊年第一年派都話派雙封既.

至於大過我而未結婚既, 我諗我唔會派囉, 除非佢開口問我囉者.

只有水上人才會這樣做.兩公婆二人共派四封.

男爵府

Almaz

咦, 乜水上人係咁架, 咁我即係唔洗啦, 兩公婆都係共派兩封者.
Almaz 寫道:
[quote]

只有水上人才會這樣做.兩公婆二人共派四封.[/quote]

男爵府

PinPin

唔係呀, 我家族係細過我都要派, 不論是否已結婚, 但大過我既就唔派lu, 除非佢問我啦.

PinPin 寫道:
可能你地家族係結左婚就冇利是收既咪唔派law!
我有利是收,派比d未結婚既同輩又有咩所謂~第2時佢結左婚咪又要派返比我~(因為我老公係細仔,我家族唔大)

子爵府

[quote]
Almaz

咦, 乜水上人係咁架, 咁我即係唔洗啦, 兩公婆都係共派兩封者. [quote]

係呀!當時我個水上人朋友第一年的新年大部分時間都躲在家裡,盡量不出來.

首頁

尾頁

跳至