跳至

首頁

尾頁

別墅

or is it too early to change from 1 time to 2 times per day? my baby drinks 3餐 milk...Thanks...

洋房

ok喎...我仔仔由五個幾月已經食兩餐粥或糊仔per day, 姑娘話如果佢肯食就OK嗱~

大宅

我想問, 咁你地有無減一餐奶呀?
我見bb 食兩餐糊仔, 好似肥得快左
我怕食濟佢呀..

別墅

At the beginning, when he only eat very little 糊仔, then I'll feed milk after 糊仔. But now he can eat 1/2 bowl and doesn't seem to be very hungry until next time's feed, so I didn't add milk la. So now he has 2 times 糊仔 and 3 times milk per day.

肥得快左 then good ar...not super fat is ok. I'm just afraid 粥仔 not as nutrient as milk because he is short (length at 25% curve)

複式洋房

亞仔仲係只係食好少粥~.~ ...仲要補奶.....

大宅

我仔仔都係食2餐粥&3餐奶奶wor...佢肯食都ok吖!!

大宅

唉!你地就好啦,可以食兩餐粥喇,我個只可以食到兩啖

大宅

我宜家都係比3餐奶&2餐米糊, 仲未食粥仔, 因為想阿女食得好D先同埋多D營養, 佢10日前兩樣都唔係好食, 每餐都食成1HR, law命 呢10日就開始食得ok, 好快手添 (15mins)

大宅

嘩~~15mins?!
我覺得係極速喇~~~

原帖由 aleung9512 於 09-9-13 23:56 發表
我宜家都係比3餐奶&2餐米糊, 仲未食粥仔, 因為想阿女食得好D先同埋多D營養, 佢10日前兩樣都唔係好食, 每餐都食成1HR, law命 呢10日就開始食得ok, 好快手添 (15mins) ...

別墅

我個仔都食2餐糊仔同3餐奶, 食糊仔仲好快, 因為佢喜歡食糊仔多過奶,但糊仔無咁飽肚

男爵府

醒目開學勳章

me2

原帖由 preciousstone 於 09-9-10 13:35 發表
唉!你地就好啦,可以食兩餐粥喇,我個只可以食到兩啖

大宅

想問你地bb食幾多碗粥仔架,桐桐每次食完1碗粥之後果餐隔3個鐘到就會餓架,如果食奶便4個鐘1餐。

而家開始比肉bb食未呀??

別墅

我係比2餐粥仔同3餐奶亞仔,粥仔通常肉+菜煮一次分兩餐,都ok啦

大宅

點樣煮一次分兩餐呀, 係咪上午煲好, 中午一餐食一半, 另一半keep住係煲留返傍晚果餐呀??
原帖由 3bng 於 21/9/2009 12:19 發表
我係比2餐粥仔同3餐奶亞仔,粥仔通常肉+菜煮一次分兩餐,都ok啦

別墅

是呀,一次過煮兩餐既份量,一份上午食,另一份用保溫壺保溫到下午先食

大宅

我囝囝都係食2餐粥,3餐奶,我地都係上午煲粥,分2餐,一餐中午食,另一餐吹凍後放入雪櫃,晚上6-7點果時食,(蒸熱),佢都好鐘意食架,不過本身佢真係鐘意食野,食到一碗半粥,不過都係三個鐘頭要食奶lu..:lol

大宅

我呀B都好鍾意食野,同佢呀媽一樣.^^
每曰2餐碗半粥+生果小食+20安奶,魚,菠菜,南瓜同香蕉係佢至愛(食得好快~10mins)

複式洋房

我小B 佢宜家係12點食糊仔...
我想問如果開始以下SCHEDULE...有冇問題呀?
8:00 MILK MILK (7安)
12:00 糊仔 (1碗)
4:00 下午茶 e.g.果蓉 (1/2 ~ 1碗)
6:00 糊仔 (1碗)
10:00 MILK MILK (7安)

咁會唔會食得太少奶奶呀??

大宅

咁BB未得2餐奶囉,好似少咗d喎,你可以4:00果餐約3:00食,因為糊仔同粥仔唔會好飽肚,咁果蓉可以餐與餐之間食,咁可能會好d (其實我都唔係好識,我bb婆婆湊,我跟佢咁做,BB都OK重磅架)

原帖由 zoe_yiu 於 09-9-26 01:02 發表
我小B 佢宜家係12點食糊仔...
我想問如果開始以下SCHEDULE...有冇問題呀?
8:00 MILK MILK (7安)
12:00 糊仔 (1碗)
4:00 下午茶 e.g.果蓉 (1/2 ~ 1碗)
6:00 糊仔 (1碗)
10:00 MILK MILK (7安)

咁會唔會食得太少 ...

大宅

4:00果餐改為3:00食奶奶

首頁

尾頁

跳至