論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

看了您的case,真的很震驚!!!
全世界的人包括正苦、勞工處、法官都好像知道,它們有組織地誣告僱主,但竟然可以合法地進行中!

老實講,連個官都話無方法保障僱主,是否要有僱主被外傭誣告至破產或自殺死人,正苦才會做事!!!!!!

如果真係有公會或教會或Agent的人來這裡收集情報,請你們看看,如果你更是香港人,請你拿出良知!可能外傭它們是你的米飲班主,但是回頭是岸!可能我們僱主永不能像電視劇裡,看到它們的結局!
請記住:報應不爽!

有幾多僱主只是普羅大眾,而外傭看似弱勢社群,但替它們出力的公會或教會何其多,你看每次的遊行,外傭每次都人多勢眾,相反香港僱主在我記憶裡連一次像樣的都沒有!!!!!

都幾恐怖o架,你在Forum裡寫的東西,它們有工會或教會或Agent監視,(出賣香港人的人)你寫中文,英文都明白,因為它們有翻譯,但是香港僱主卻不懂印尼文或菲文!佢寫明比你睇點屈你,你都唔明!真是你在明佢在暗!

得確,它們也逼于無奈作出選擇,因為最底工資無份、零成本告僱主、香港僱主的不團結、香港正苦的軟弱無能、議員的莫不關心(因為對于選票零效益)、一面倒的勞工權益、等等!

反過來,你是外傭,這麼多有利條件及成功個案,就算你是個有良心的人,相信都難免會心動!

我只是有感而發!但我仍積極面對,只想呼籲香港中產外傭僱主團結(富豪根本無問題,因我也想到他們家裡工作 )一致,並組織一個屬于我們的聯盟!!!

試o下啦!好過坐以待斃!!!唔好再話無時間啦,我地就係衰哩樣!:idea:

別墅

講得好, 我發現好多僱主都因為怕煩怕上法庭而比錢了事, 咁樣其實就助長咗呢班衰人, 點解香港人咁怕煩, 明明自己無做過都要低頭!

其實上到勞資審財處都好應該企硬, 我唔信無做過都可以比佢告得入, 至於有d人話要返工怕攞假, 講真每個打工仔都有大假, 我唔信攞幾日假上庭就會無咗份工

香港人自己都唔團結, 外傭一定會越來越過份, 大家唔好再咁怕事喇!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 big_joe200918 於 09-9-9 00:44 發表
看了您的case,真的很震驚!!!
全世界的人包括正苦、勞工處、法官都好像知道,它們有組織地誣告僱主,但竟然可以合法地進行中!

老實講,連個官都話無方法保障僱主,是否要有僱主被外傭誣告至破產或自殺死人,正苦才會做事!!!!!!

如果真係 ...
我好讚成。雖然受害的只是一少掇人,我上年被人屈前,自己規規舉舉,以為只要嚴守法例,就可安逸過日子。都世估不到自己会成為受害者之一。賤人明明沒證據可指控,亦可硬塞我一大堆罪名。利用我弱点(家中有特殊孩子)來到大做文章,竟説成因為我有特殊兒,所以導致我是一個狂人,找它亂發它脾氣,不給它睡、不給它訓覺、不給它放假、話我意圖拖它的量,甚至趕了它出街,無理解僱。這些供詞全都是“例含会”幫它寫的。点解可以咁?不如話我老強你丫!!!

我不再評論我有無做,但如我有做這些劣行,以我過去十多年請工人記緑,不是應該晨早給人拉了嗎?那些前エ人(有幾个)又肯同我完約、什至續約?

各位,即使未發生到自己身上,但絶不排除下一次会輪到自己。我不是黒心。但類似現象会愈來愈多,更多人会成為受害者。

好希望真真正正有一个僱主組織成立讓我地來自救!!

大宅

我100%支持成立"僱主組織", 讓我地來自救!!

大宅

我都身受其害, 我都好支持

大宅

贊成"僱主工會"!!!
原帖由 catbabycat 於 09-9-9 11:54 發表
我100%支持成立"僱主組織", 讓我地來自救!!

大宅

其實 BK 可否設立一個版面名為 " 僱主聯盟 " ?

男爵府

我都係第一次請工人,已深深地體會到僱主的苦及無奈...所以我超級同意我地要圖結一致,低抗外"敵"的無理指摘及不是!!!
僱主們...一起站起來吧!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

非常支持,唔想再有外傭僱主受害,各位加油!

公爵府

好支持﹗我覺得HK簡直係d外慵既犯罪天空﹗希望真係會有個組織或公會來為我地呢d僱主討個公道﹗

大宅

x100%支持
同意組織顧主聯會

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

This is not an easy task. DOn't know where to start with. We need leaders, we might need ppl and volunteers, we might need fund to operate, we might need even registration with gov't (I don't know if this is needed). The mission, scope, of this society has got to be defined??

Things to do prior to establishing this society, if this is to be done, has got to be quite organised.

Sisters, pls brainstorm if you really wish to have Employers' Union!

別墅

我都用左工人十幾年, 當中苦處唔係僱主唔會明白. 但我地可以點開始 ? 一直幫BK媽咪個啲人(搵葉劉反映儸主意見嗰班)好似無出現過. 係咪同樣可以搵葉劉幫手搞個組織呢 ?

子爵府

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2574071&page=5#pid37120135

當愛心同善心係無厘頭下比人出賣
果種心痛是非筆墨所能形容

法律上我贏了,贏得很漂亮

心、還是很痛

尤其是當我家小朋友不經意地:
對現任工人講起...點點同佢哋相處
問起我...回國後不知如何

只有心痛再心痛

子爵府

我非常同意 pollyw 的講法。有無人做volunteers先?

我都是受害者,我之前個印印在我家做了6年,最後也是走去工會找人幫手來告我,話我o甘多年都無放過假(包括星期日)等等。。。追討我3萬幾。。。(痴綫)

你地話啦,老實說,如果她做得唔好,我就唔會同她續約;如果她覺得我們有問題,又o甘刻薄她,也不會跟我續約啦,我真係"R"頭。

大宅

原帖由 mavisw 於 09-9-9 13:33 發表
我都用左工人十幾年, 當中苦處唔係僱主唔會明白. 但我地可以點開始 ? 一直幫BK媽咪個啲人(搵葉劉反映儸主意見嗰班)好似無出現過. 係咪同樣可以搵葉劉幫手搞個組織呢 ? ...

要搞一個咁既組織, 談可容易~
之前bk義工隊不是已經開左個頭,
做左好多好多野同埋與葉劉同政府開會,
詳情要自己慢慢睇...

我覺得到時佢地再搞遊行或有其他活動, 係需要多d人支持, 如果我地想成事, 其實已經有leader有議員...我地要做既係參與囉.....

大宅

絕對贊成有僱主工會, 但如何成立呢? 會否有人出來做義工, 定係搵區議員幫手呢?

別墅

I suggest a 集體遊行 to show our "tragedy". Also to draw the attention of mass media , the same trick as the 工人previously. May be mass media will dig into some of our "terrible experience" cases!

別墅

We can see each other and discuss where and how to make an organisation. May be some can give legal advice to us lei. If a walk too difficult for family, we can just book a indoor venue (for better environment with seats) on one Sunday.
Oh! do you think my suggestion is impossible?

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 alexyu 於 09-9-9 15:36 發表
We can see each other and discuss where and how to make an organisation. May be some can give legal advice to us lei. If a walk too difficult for family, we can just book a indoor venue (for better ...

首頁

尾頁

跳至