論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果你系我,你會點做?

我個菲傭同我做了兩年,今年三月初約滿,已經和她簽了新約,但還未拿往領事館做文件。家中只有我地兩公婆和7歲的兒子。當初系朋友介紹給我的,她的優點系reliable, no black face。她的工作表現都可以說是不錯,家頭細務都不用我操心,煮飯煲湯都不用我教,從未見過她在家講私人電話,亦沒有向財務公司借貸。

事發是前晚佢入左房訓教唔够十分鐘,我發現浴缸牆身有一大片潔而亮的漬,而我見佢入左房訓教唔够十分鐘,大約係7分鐘左右,於是我就敲門叫佢,我的用意係show比佢睇果灘漬,要佢第二朝抹番清潔。點知道佢開門之後,黑晒口面,跟住我話 can I show you something in the bathroom? 佢跟住我入浴室,我指住比佢睇灘漬,跟住我再話 you may clean it tomorrow morning。跟住佢立即轉身入番房bang門&lock 門訓教,全程都黑晒口面,冇講過任何說話。第二朝一早起身,佢叫我早晨後,還沒有向我道歉,於是我就發火丙佢。佢竟然駁咀話我噚晚好interrupt佢訓教,……..中間詳情唔講咁長細啦。個結果就係當然我唔會比佢惡過我啦。我閙到佢喊晒口, 跟住佢竟然走埋嚟kiu住我隻手,喊晒口講對唔住,佢又真係喊到眼都腫晒個喎!

比著係你,你會唔會同佢續約呢?比d意見我好嗎?

男爵府

好媽媽勳章

Re: 如果你系我,你會點做?

如果佢其他做得好,我會同佢績約.因我自己最唔好老皮時候就係被人嘈醒,係control唔到咁發顚.

伯爵府

Re: 如果你系我,你會點做?

有時人太累,上床一分鐘就可以睡著,那時候假如無故俾人嘈致驚醒,當然會黑臉,假如是我老公,粗口都會一大堆...我都是要求高的人,什麼事都想立即搞好,但假如工人關了門的話,我便會自己去清潔,(因我沒法等待明天)因我知道她巳經好累,相處如此久,巳知她是個很自覺的人,盡量將心比己吧!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

首頁

尾頁

跳至