意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 104|主題: 133253

跳至
邊隻鑊唔"痴"底?

男爵府

國民生產總值:8229

邊隻鑊唔"痴"底?

我用過buffalo,用過陽極鑊,通通都"痴"得好勁,又唔想用易潔鑊.
請問各位有無心得?
:-P :-P :-P
]

該用戶已被刪除

Re: 邊隻鑊唔"痴"底?

民房

國民生產總值:101

最近係Jusco買左 buffalo, $199乍,加$1仲送buffalo鑊產!
煎過蛋同菜,無Chi底!
唔錯! 抵! :mrgreen:

大宅

國民生產總值:1364

agnesbeebee,

我同你一樣,個buffalo鑊"痴"到 ar 媽都唔認得! :evil: :evil: :evil:

尋日我去 Jusco 問個 sales,佢話可能係落油嘅先後次序出咗事。佢話要凍鑊落油,先用中火燒熱D油,鑊身要夠熱,油夠滚(油出白煙),咁就唔會"痴"底。

PS:細火煎、中火炒、大火蒸。

子爵府

國民生產總值:13578

大廚勳章

agnesbeebee and vickylui0421,

我而家都仲用緊buffalo鑊, 開頭好似你地一樣, 個鑊勁"痴"底, 用到"發老脾", 想掉左佢, 而家就覺得幾好用,
秘訣係要落油後要等d油好熱好熱先可以落其他野, (個鑊出晒白煙, 非常之熱, 不過如果太過熱, 我會落左肉之後熄一熄火)

Jenny

男爵府

國民生產總值:8229

Vicky and Jenny,
我覺得無可能下下可以涷鑊落油woh,煮第二樣餸時隻鑊就一定熱la。加上,下下都要燒到d油好滾,其實好浪費爐火。總之,買左隻$600幾蚊buffalo後,就覺得被騙。其實任何鑊都可以用以上的方法令隻鑊唔"痴"底o架la.
]

大宅

國民生產總值:1364

:cry: ~~~~~~~捱~~~~~~~~!

我都唔知掉唔掉好?大拿拿幾舊水買隻咁嘅嘢番嚟!食之無味,棄之可昔!

禁止訪問

國民生產總值:81485

大宅

國民生產總值:3760

我个天上野生鉄皇好好用,唔痴底又可用鉄產,永安做promote aroung $300,重有噴射油壺送!

大宅

國民生產總值:2999

我都係用天上野, 不過係陽極鑊, 要成$800, 又係用到把幾火 :evil: 痴到亞媽都唔認得, 又要用好多油, 我都咁肥, 邊到可以用, 依家隻鑊得一個用途就係用嚟蒸嘢, 我依家用緊24cm易潔煲炒嘢, 發現最大好處就係唔痴底, 有油彈上嚟就蓋番個玻璃蓋, 乾手淨腳 :mrgreen:

大宅

國民生產總值:1013

其實d鑊痴底,可能係關個鑊燒唔夠紅,我用開green perfect,sales同我開左鑊都係痴,後來我加d油燒紅個鑊,才加餸去炒,or煎太陽蛋,咁就唔痂喇!你地都試吓咁樣ok 唔 ok?

禁止訪問

大宅

國民生產總值:2448

De'vibbb

Have you use the Lagostina 鑊?? I am very interested on that, I saw the demo many many times. but too expensive la.

Now I am using a Berxde wok, very good.

ST

大宅

國民生產總值:1013

EVA222 寫道:
green perfect
CK鼠
呢個牌子我用過都ok,不過耐咗會見白點,經開去問sale,佢話表層剥落要換,好擔心食落肚,唔知你有此情況?跟手轉用buffalo鑊.

我又冇尼個情形呀!妳咁快有白點...咁你隻鑊過左保用期未呀?D SALE又話好COME用GE?!咁佢地可唔可以換個一隻比妳呀?

禁止訪問

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:3287

st 寫道:
De'vibbb

Have you use the Lagostina 鑊?? I am very interested on that, I saw the demo many many times. but too expensive la.

Now I am using a Berxde wok, very good.

ST

I m using Lagostina Wok n it was so sticky too. But I find I m not using properly. I think every wok need to be hot n hot the oil fully b4 cooking.

子爵府

國民生產總值:11284

畀面勳章

蘇絲黃 極力推介- 黑金剛...............
勁"正"又"平".....我係街市d"家庭用品"鋪買
32cm大約$40....買返嚟燒熱佢落油"撈"均全個wor.....
OK....等一晚再用......不要落洗潔精洗....用吸油紙抹乾淨..
用得.....
^.^

該用戶已被刪除

民房

國民生產總值:45

LAGOSTINA 真係唔痴底,之前用過五層鑊同不秀罁鑊痴底到唔想用,五層鑊得一優點就係比不秀罁鑊易洗。

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.