興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

print 數碼相問題

唔知點解scan咗張相/ 數碼相, 係電腦到啲光暗ok,但一print出來就比較暗. 有冇人有這個情況?? ?-( ?-(
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

複式洋房

Re: print 數碼相問題

係因為電腦無個printer o既 profile, 所以就會唔夾色, 其實除左printer之外, 一D專業用(例如廣告公司, 或者我地晒相舖), 因為我地對顏色要求要好準, 所以我地連個mon同scanner都有profile

其實點解你唔攞出去比人做? 都係三幾十蚊, 你自己print幾張失敗, 花去的紙張同ink都差唔多係呢條數! 仲有, 人地係用光學紙, 百年不變, 而你係用幾個月就會開始退色o既光面紙, 無得比

唔好介意我直言, 如果咁易比你做到, 我地就唔叫專業啦!

男爵府

占仔老公

想請教下你既專業意見, 唔知點解我set極個mon都係唔夾, 即係電腦睇同哂出黎d色始終都係差小小, 其實有冇方法set到電腦睇同哂出黎完全一樣呢? 可以指教嗎?

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

通常都係print 1, 兩張.

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

複式洋房

嘿嘿 寫道:
占仔老公

想請教下你既專業意見, 唔知點解我set極個mon都係唔夾, 即係電腦睇同哂出黎d色始終都係差小小, 其實有冇方法set到電腦睇同哂出黎完全一樣呢? 可以指教嗎?

唔好話指教, 大家研究下者!!

set極個mon都係唔夾係因為個mon係會發光, 但張相唔會

如果你真係要好準, 方法有兩個: 一係print左張相出黎之後, 對住張相黎set個mon o既光暗, 顏色同反差, 呢個方法比較原始, 但最經濟, 唔使換任何野, 準確度 75%

一係換過晒D可以支援profile o既設備, 最重要係要有一個可以調較色溫o既mon(我所知只有sony其中幾個型號有呢個功能, 全部係CRT mon), 再買張我地叫color chart o既相(只有柯達有供應, 價錢都唔平, 千幾銀一張), 無左佢就算你有幾貴幾專業o既設備都無用, 咁樣大約要使8-10k, 準確度可達99%

民房

小妹都有事請教,點樣可以set 個scanner D 色可以跟返原本張相呢? 我老公買0左部三合一,scan 完 D 相有橫紋,同紅紅地色。   

複式洋房

AYAN

你老公買左部咩牌子o既scanner??

民房

占仔老公 寫道:
AYAN

你老公買左部咩牌子o既scanner??

係lexmark 灰黑色個部。

複式洋房

有橫紋係因為dpi太高, 至於紅紅地色係因為未拉曲線, 由於呢D知識係我地o既資產, 同埋要保障同業利益, 我唔可以係度講得太多, 請諒!!

男爵府

多謝你的專業意見, 要投資8-10k去upgrade, 我都係寧願用住75%先啦:mrgreen: :mrgreen:

而我現在係keep住去死一間店哂相, 哂過好多次而家都大約估計到佢地出相同我電腦睇相d色既差異, 但就係點set都冇辦法set到一致, 正如你所講只有75%左右.

占仔老公 寫道:

唔好話指教, 大家研究下者!!

set極個mon都係唔夾係因為個mon係會發光, 但張相唔會

如果你真係要好準, 方法有兩個: 一係print左張相出黎之後, 對住張相黎set個mon o既光暗, 顏色同反差, 呢個方法比較原始, 但最經濟, 唔使換任何野, 準確度 75%

一係換過晒D可以支援profile o既設備, 最重要係要有一個可以調較色溫o既mon(我所知只有sony其中幾個型號有呢個功能, 全部係CRT mon), 再買張我地叫color chart o既相(只有柯達有供應, 價錢都唔平, 千幾銀一張), 無左佢就算你有幾貴幾專業o既設備都無用, 咁樣大約要使8-10k, 準確度可達99%

複式洋房

嘿嘿:

Sorry! 我諗我誤會左你意思, 我以為你係影完自己用inkjet output, 原來你意思係想自己執完相, 希望相舖晒番你理想的顏色!!(希望今次唔會攪錯)

如果係咁, 情況又唔同, 有幾個原因令到張相唔可以做到你心目中想要o既效果:

1. 因為大家個mon係完全唔同, 色差都有好大分別;
2. 因為顏色呢樣野好主觀, 你覺得呢個色靚, 個師父未必認同, 所以佢會同你再執到佢認為靚
3. 正如以上所講, 如果一間舖有兩三個師父, 咁呢兩三個人用同一部機晒同一張相, 出左黎效果都可能完全唔同;
4. 機器方面, 會根據我地比佢數據(即profile)自動去調整張相o既反差同色差

基本上如果比舖頭晒相, 最重要係同個師父混熟, 令到佢知道你o既口味, 之後仲要每次晒相都指定由佢做, 咁你就可以得到你真正滿意o既相, 萬一個師父咁o岩放假, 就寧願等遲D攞, 否則......

民房

占仔老公 寫道:
有橫紋係因為dpi太高, 至於紅紅地色係因為未拉曲線, 由於呢D知識係我地o既資產, 同埋要保障同業利益, 我唔可以係度講得太多, 請諒!!

Oh, 我諗我明白你意思!
咁係唔係唔需要scan相時set個dpi咁高就會無0左D橫紋0家喇?

複式洋房

係, 因為如果dpi太高的話, 好多唔想見到的瘕庛都會出晒黎

民房

唔該哂

男爵府

占仔老公

唔該哂你, 我都發覺出黎d相有d係被再執過的, 如果係咁多次執相及儲存, 請問相片質數是否會下降呢? 曾經試過有批相, 我自己crop好, resize成1500x1050去哂3R, 點知拿相時一睇, 發覺d相被人再crop了一次, 理論上咁樣咪變成像素不夠囉? 而睇相亦發現質素明顯差左, 唔知點解佢地要再crop! 我之前問過佢地係用300dpi出相的!

複式洋房

嘿嘿:

你要先攪清楚像素同dpi的關係, 而呢兩樣野係獨立, 你resize像素同時要設定dpi值

男爵府

占仔老公

係設定了300dpi的!

首頁

尾頁

跳至