懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好擔心!驗到有B型鏈球菌

頭先醫生打比我話驗到有B型鏈球菌同念珠菌翻發, 我而家好擔心d鏈球菌對bb有影響, d藥要等到星期一診所開先有得攞, 好擔心呀 :cry: :cry:

大宅

Re: 好擔心!驗到有B型鏈球菌

唔洗咁擔心呀, 影響自己心情就唔好喇!
我最初兩個月既時候係仁安到都驗到有呀, 醫生叫我食藥, 但我最後都無食藥呀, 我係威爾斯到覆診, 個醫生話如果小便無痛, 下體無痕, 其實可以唔洗食藥喎, 佢話臨生前會幫我打支針同埋會幫bb驗喎! 另外我識個護士長, 佢同我講最緊要飲多d水, 保持下體清潔乾爽, 如果你有用護墊就要勤d換, 儘量唔好食甜嘢呀, d樣最重要!
你而家幾多個月呀? 我就8個月喇, 不過如果驗到有b型鏈球菌, 記得作動穿水就要立刻到醫院呀, 因為穿水後一定要先打針, 唔係bb好易感染架, 切記

子爵府

HAPPY-BABY,

多謝你意見先~我聽日38週喇, 聽日同後日我會返係政府同私家覆診, 到時我問下有冇其他野要留意, 而家唯有希望到時bb唔好感染到啦 :-(

大宅

我聽產前講座,個speaker叫女士(尤其孕婦)千祈唔好用護墊,因為底下係一層膠,唔透氣,仲易引起細菌滋生。而家天氣開始潮濕,穿著全cotton內褲,外褲、裙都唔好焗身,時刻保持下體乾爽好重要。

首頁

尾頁

跳至