論盡家傭

跳至

首頁
23456...16

尾頁

別墅

totally agree!! sunlight 真係好差..個agent叫 winnie
我係sunlight 請過4個工人, 4個都係個agent highly recommend 我既, 頭一個大左肚, 佢肯免費同我換我就算, 第2個係hk 已經做左4年, 但唔知點解去我到就home sick, 我當時冇知, 未請過工人冇經驗, 根住信佢再比錢去請左另一個佢極力介紹既, 又話佢識英文又話有愛心..點知黎到, 中英文都溝通唔到, 要用body language,根住仲同我講愛心最緊要, 可以慢慢溝通,我都算啦, 聽佢講試下啦, 點知有次呀仔係bb床到趺左落地, 佢打電話比我, 我都唔知佢講乜, 我只係聽到呀仔狂喊, 呀仔發燒佢都唔會同我講 (因為佢連發燒個sense 都冇) 最後我頂唔順要抄左佢!! 一日都係自己衰貪小便宜, 個agent 又水我再換果個工人, 又話送咩coupon 比我, 又乜又乜! 最後一個, 都係佢極力介紹, 話呢個一定冇問題, 點知呢個衰到番工第2日已經走左出街, 飯都冇煮, 咩都冇做, 我問佢去左邊,佢話出去食飯, 嬲到我死, 佢自己出左去食飯, 我地成家等緊佢煮飯, 之後佢仲話要去多2個鐘, 食完飯就買飯盒回來比呀仔食, 佢都痴既, 如果我買飯盒比個仔食, 我洗請你番黎?.. 但最嬲既係, 個agent winnie 竟然同個工人夾口供, 話我冇比飯佢食, 又話我乜話我乜... 事後我問番d 同事, 有個同事個老婆原來係做呢d agent 架, 佢話好多大公司既agent 都係咁架, 因為佢地一介紹到人就會有commission 分, 所以好可能一早同個工人夾定...做幾日就唔做, 根住佢又介紹個工人去等2個傭主到做..
搞到我而家有工人恐懼症...我寧願比貴d 請鐘點!!

原帖由 mama1979 於 10-10-23 21:21 發表
Sunlight ....the agent's name is Winnie .......introduce pregnant helper ....>

別墅

我仲慘, 我都係搵將軍澳新都城果間陽X女傭, 當初諗住佢有少少名氣, 應該會好D啦, 點知仲衰, 我11月頭請咗個工人, 仲比晒錢, 點知過咗兩個禮拜打嚟比我, 話個工人唔嚟, 要轉去台灣做, 我話要退錢 (因為我之後上BK睇過, 原來又係一間黑店, 所以想轉agent), 點知佢地話無得退錢, 咁無辦法啦, 我唯有再揀過.

到11月尾, 我揀到第二個, 點知有出事, 佢地1月打比我, 話個工人喺印尼果邊有氣管炎, 所以過唔到驗身而嚟唔到, 我即刻火都嚟埋, 有無攪錯呀, e+至話過唔到驗身, 你地唔係一早同佢驗咗同攪緊手續嚟架咩, 何況係人都知印尼d所謂驗身報告都係假架啦, 仲同我講氣管炎無得醫, 所以唔比佢嚟. 我話: 如果真係氣管炎, 點會無得醫呀, 無玩啦, 咁點呀, 3月尾bb就出世, 我仲預咗個工人早一個月嚟做嘢, 我e+邊道請得切呀. 我真係嬲到爆, 我話一次又係咁, 兩次又係咁, 我唔會再比你有第三次, 我要退錢, 佢地今次又肯比我退喎, 不過要兩個月後至攞得番d錢囉, 都好過無啦.

我唯有四圍再搵agent, 終於比我揀到啦, 新agent怕佢地無幫我去入境處取消哩個工人嘅申請, 會阻住我請新工人嘅進度, 就叫x光女傭fax番之前我請哩個工人嘅passport同contract比我, 點知比個新agent發現, 佢地跟本無幫我做過任何申請, 連個工人本passport都係過咗期, 將contract連入境處都無入過(因為無入境處個印), 嘩...我真係比佢地激死&玩死, 我咁早請定原來都係一場空.

所以各位, 陽x女傭係一間爛店, 千祈唔好幫襯佢地呀, 你地可以seach下哩間嘢, 原來BK有好多人投訴佢架

民房

荃灣荃x僱傭中心

老公d客介紹,諗住ok啦!當初明明講左等工人用,佢話有個之前做好晒証件既,但個僱住突然晤要,幾好無問題,好快黎倒1個月倒到嫁,點知等下1個星期等下又1個星期,足足等左2個月,佢日日都話等多2個星期,之後仲態度惡劣,大聲夾惡 ,話咁晤好要啦,晤做你生意比返錢你啦,我屋企2個小朋友無人睇,又要返工,我等左2個月佢大大聲叫我搵過間,你話激晤激氣....,佢知我好等人用,仲話你咪晤好等,大家請工人要小心,晤好聽佢地口爽爽.

複式洋房

彩數

其實我覺得邊間都係假 , 最緊要睇彩數啦 !!!

大宅

新印尼女傭黑名單-UMI FITRI ASIA

新印尼女傭黑名單 – UMI FITRI ASIA

女傭黑名單
新印尼女傭黑名單

UMI FITRI ASIA
新印尼女傭黑名單
– UMI FITRI ASIA (印尼人)

請版主代加入這個:

Name : UMI FITRI ASIA 
DOB:1 OCT 1976
Passport No. : AN52674X

HKID no. : WX07925X(5)
惡行: 
1.長按着煤氣爐頭開關制及另一手拿着打火機向煤氣爐頭打着火,這樣會洩漏煤氣,引致爆炸,會讓成火警,會死,會好危險. 她從不聽從先生太太指示,自把自為,危害我的身家性命財產的安危.
2.手濕又沒有抺手就開關电器用品或電制. 用完电器用品又沒有關電制,手濕又沒有抺弄到地下有水而令到我(大肚婆---九個幾月)亦滑了兩次,幸好沒有流產
3. 用地板清潔濟----綠水去清潔浴室天花板,結果弄致天花嚴重弄花及起油,令外觀非常難,須要全部更換
4.講大話,駁咀,不服從指令,髒亂,使用清潔濟後,不用清水洗煮食具,但自己嘅食具使用清潔濟後,必定清洗好乾淨
5.不服從指令,一叫做野,就話病,要太太照顧三歺,但又唔願睇醫生,睇醫生後又唔
願食葯.
6.洗一個煲
要洗三日, 每日洗8小時, 她話係因為驚無嘢做,但實質到家裏工作已一个月什麼也沒有做,就連一件BB

衫都沒有清洗過, 全都我自己洗, (但bb

快出世)
7. 推我落樓梯 (我--大肚婆---九個幾月), 人多時不段推我行, 自己就躲在我後面,
8….
唉..卒之炒咗!!太多啦,不能盡錄!
希望大家小心留意,免受其害!!

loveannis  推我落樓梯 (我--大肚婆---九個幾月), 人多時不段推我行, 自己就躲在我後面

唔好意思,睇到呢段,我忍不住笑左出黎  發表於 11-4-21 01:30

大宅

畀面勳章

我都覺得要好靠彩數,因為知人口面不知心,但如果係我的話,我都係夾眼緣,至少你順眼對佢好d,佢都唔會點衰卦!

大宅

睛靈勳章

請問有無黑店agency既list?? 如有,可否pm我?? 因我剛剛受害....

yatyat0701  me too  發表於 12-8-20 00:18
yeegi  me too! I want the list also, pls pm me.  發表於 11-5-19 15:34

洋房

我都要牙~

禁止訪問

別墅

環保接龍勳章

Everybody becareful!

民房

請版主代加入這個

印傭
Sartika
HKID:wx029340(5)
DOB:21-4-1983

-大話精,成曰話個女有病要借錢.
-勁傾電話同send SMS (有我個仔報串)
-成日唔知醒同遲去接校車(好彩校巴姨姨好人等埋佢,我就成日收電話call佢去接校車)
-cooking(terribily bad)教極都唔識,所以我放工要仆返屋企cooking
-放假成11pm先返,問佢點解淨係識講"sorry太太"
-有大人睇住就好似好勤力,個仔話我地返左工時佢成日睇電視同傾電話,所以我屋企好dirty
-偷錢

洋房

agree

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆 sally_koon 的帖子

我都想要呀, 請 pm 我呀. 謝謝 !

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我老公都想請工人,但真係好驚請得唔好,一肚氣
有咩方法可以盡量避免請得不好
有咩要注意好呢?

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

係呀

複式洋房

各位,我個工人都超衰,佢唔識湊bb不凸止(請時講話什麼都識),去街買送去成兩個鐘,番來仲要好多都係自己嘢,我以為同佢講唔可以咁會改,點知變本加厲,佢仲去財務公司借錢,已經決定炒佢,點知再發現佢收埋我的孕婦衫,bb衫,但係佢無帶出街所以捉佢不到,最嬲的係佢連我的收身內衣同underwear都偷着,着完就放回櫃內,我真係好嬲,通知agent預備炒佢,點知agent轉個頭就同佢約見另一個客,我真係好嬲,我仲要賠$比佢走.工人叫Dewi Safitri W??????(印尼),passport#AP205xxx, 仲有千萬不要再幫襯M&M ?????公司

複式洋房

最近在荃豐X達搵緊工人,會唔會係呢閒啊?好驚呀!

weschan  BINGO!mouth:  發表於 13-3-15 17:25

首頁
23456...16

尾頁

跳至