意見反饋
義工

心聲留言 今日: 30|主題: 15974

奶奶煮野好咸,話極都唔改

複式洋房

國民生產總值:251

奶奶煮野好咸,話極都唔改

我估她是蕾退化,因為近這一二年,奶奶都d野真係咸左好多,講左好多次都係咁,話我煮的無味,點食呀,已經唔係我出聲話她,是我老公,但我奶奶就話「你老公婆煮野唔落鹽你食慣左就話我煮得咸姐」但個個返我奶奶屋企食飯的人都咁講,我奶奶仍唔覺得她真的下手重,次次返去就係為左這個問題唔開心,我老公更試過背著我奶奶將阿女d湯加滾水,可想而知d野係幾咸呀,有無人可以教下我,有咩方法去處理呀

琥珀宮

國民生產總值:161789

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Re: 奶奶煮野好咸,話極都唔改

嘩!咁點算呀?!最慘你奶奶個個都唔信呀!俾著我就慘!我食得好清!我實食唔落!

複式洋房

國民生產總值:251

係呀.我都唔知點算好,講好多次都唔改,又成日鐘意食臘腸、潤腸、臘鴨這些高脂食物,最慘係d湯好咸,好似飲汁咁,我好驚我遲早高血壓,問題係奶奶都好高血壓,但又唔聽我地講,有時我老公叫我煮,煮完出來個個話咁先好,唔使咁咸,咁我奶奶又唔like,話我煮野無味,係我面前落鼓油。唉,唔無點好,但又唔可以唔返去,因平時已經唔一齊住,難得假期都想比奶奶過下家庭樂。

琥珀宮

國民生產總值:161789

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

不如你地食左飯先返去啦!祇係間唔中先食佢一餐啦!
wingmama123 寫道:
係呀.我都唔知點算好,講好多次都唔改,又成日鐘意食臘腸、潤腸、臘鴨這些高脂食物,最慘係d湯好咸,好似飲汁咁,我好驚我遲早高血壓,問題係奶奶都好高血壓,但又唔聽我地講,有時我老公叫我煮,煮完出來個個話咁先好,唔使咁咸,咁我奶奶又唔like,話我煮野無味,係我面前落鼓油。唉,唔無點好,但又唔可以唔返去,因平時已經唔一齊住,難得假期都想比奶奶過下家庭樂。

珍珠宮

國民生產總值:31551

2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Dear wingmama123:

吾好介意我話你奶奶真係好鬼硬勁,要接受事實先得架.一未係度堅持己見,惡頂,我奶幻有時都係今架,我試過話佢煮的湯好多油,佢嬲吾采我,結果我要買野煮飯,一次我係佢碗湯度加多好多油比佢飲,當時我都知係好衰,但係想過無其他辦法,攞出來比佢飲個時仲要加多句好靘架老火湯呀,快的趁熱飲,佢鬼今開心以為我向佢道歉,之後你估下點,飲到佢成口+喉嚨都係油,走左入廁所幾乎嘔晒出來,我呢招以其人之道我都知好衰,不過有時的老人家真係要今架.自從個次之後奶奶的湯水自然hahahahahaha.不過我當時都有解釋比佢聽今你知道我地平幾今難受啦!

bettylam
NNN

雲師奶 該用戶已被刪除

洋房

國民生產總值:450

其實好多老人家都係咁,好似我奶奶家下就係食得多咸野,"yip"既野家下個腎有事啦. :-( 之前都係老公話極佢都唔聽,仲當佢係仇人.

一係咁啦,你婉轉d同你奶奶講d湯等番你地自已落鹽,每人有唔同偏好,咁咪冇得嘈囉.但係小菜果d就難搞d啦... :-|
Don't worry, Be Happy!

洋房

國民生產總值:326

你奶奶的味蕾可能真的有問題,我看過本營養書,講維他命A加鋅是有幫助的,但多少單位就不記得了,你可以去書局查下.
或請你奶奶平時多交談的人,透過他來傳遞信息,例如:我依家都不敢食太咸啦~因為血壓過高會爆血管中風ga!到時自己辛苦又連累的後生就不好啦~ :-P

子爵府

國民生產總值:13339

我奶奶煮野又係勁咸加勁油 , 係油到見到都驚呀
我老公都話過好多次 , 佢都係唔改
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

國民生產總值:1849

好媽媽勳章 醒目開學勳章

wingmama123
味蕾退化係真嘅,我老爺同我阿媽都係煮嘢勁咸,老爺仲會落D魚露落湯度,無益嘛!我阿媽仲大獲,唔知係唔係已前窮,自己醃制D食物餸粥,勁咸到離譜!要佢哋改,難難難!仲慘過叫D食煙嘅人唔食煙,無分別。

侯爵府

國民生產總值:24623

好媽媽勳章 畀面勳章

我奶奶就唔會過咸仲啱啱好,但全部係附加味精.
反而我媽就食得好咸,話咗好多次而家先好d.

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

係咪你奶奶食慣左咸既野呀...不過食咁多咸野無益個喎...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

國民生產總值:5304

我奶奶都係食得咸既人, 最中E用粗鹽, 老抽黎煮餸, 連妙菜都要落老抽, 初初嫁入門果時, 不知幾唔習慣, 叫佢改又唔聽, 咁唯有食少少, 隔一陣就去食宵夜 :cry: :cry: 所以每次返亞媽度, 就一定食得好鬼多, 好似餓鬼出籠咁, 我亞媽都問過我點解?係唔係俾奶奶刻薄! :mrgreen: :mrgreen:

伯爵府

國民生產總值:18232

好媽媽勳章 畀面勳章

你奶奶幾多歲呀?因為有些人話老人家因家身體功能衰退關係,會連味覺都衰退,所以落調味會好重手架.

珍珠宮

國民生產總值:49780

2019勳章

我奶奶以前煮"送"都好咸架, 我老公又食慣wor, 叫佢唔好煮咁咸, 話對身體唔好架 (而且我大緊肚, 食太咸, 好腫架嘛),
又唔聽wor~ 我成日要用滾水過下d "送"先食~~
終於, 我坐完月後, 佢入左院, 心同肺都積水, 個心臟功能衰退, 比較正常同年(60幾)的只剩30%, 仲有少少糖尿.
(佢一向都有抑鬱症添)

住了2個月醫院出黎, 但成個人都唔同以前, 要請人在家照顧.
依家一路食住藥(成2年), 都算可以唔須要個工人喇, 但同未病之前真係好大分別, 因醫生話佢只會一路一路差, 食藥只是減慢衰退的速度.

我覺得都係老人家d身體開始衰退, 所以落鹽重手, 佢地先食到有味~

我老公依家都唔會話我煮野冇味喇, 其實食野都應該清淡d, 對身體好嘛~~~

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.