論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

請本地ee湊 bb

我係隔離村到請左個40yr 既ee 係本地人自己有2個仔 而家又湊緊一個仔 由滿月湊到呢家8yr 佢幫我湊個女 日夜湊 星期六 日假期自己湊番 收4500元 你地覺得價錢合理嗎 佢話之前佢湊過5個仔女 有對twins 你地係我 放心比個 b 佢湊嗎 ?? 我之前都有請工人 2個都唔掂 怕左啦 所以今次想試下local 同埋呢個 ee 專係幫人湊仔 經驗就應該ok 架啦 ?-(

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 請本地ee湊 bb

日夜湊$4500, OK丫.

我囡囡細時比附近ee湊, 剩湊日頭, Mon-Sat 朝七晚七, 唔包奶粉尿片, 假期同星期日我自己湊番, 都收$3300.....出面好多湊日夜要收$6000架!!

複式洋房

The salary is very reasonable.
mama

洋房

Hello 各位,

我就貴law, 因為我有1個4yrsold, 1 個3month, 所以大女要比人接返放學校, 早上8:45接返學(路程大約10分鐘左右)放學12:00, 去佢屋企吃午飯 (佢個仔仔女女吃甚麼, 我個女就一齊吃), 如有功課, 佢會教我個女做, 然後1:45左右返屋企, 星期1-5, 你地估佢收幾錢 係2,200蚊呀, 我就覺得好貴啦, 但無辦對啦, 因為我個工人係新人, 而且bb細個, 我唔想佢咁早成日落街, 所以找人幫手 law, 你地話貴嗎!??

水晶宮

june_Cheng,

我個新工人都下個月到. 我都擔心佢攪唔掂大女+小B.....不過我無諗住搵人接返放學校, 點解你唔比大女搭校車呀?

我個大女搭校車返放學, 0甘我個工人剩係抱住小B落樓下接大女. 當然我都唔想工人抱住小B落街, 不過無辦法, 所以安排大女搭校車, 好過工人抱住小B帶大女返學(屋企去學校路程需10分鐘左右).

不過我會觀察下睇下工人掂唔掂, 因成個下午得佢一個照顧兩個(我個大女好難攪). 如果唔得, 我就會幫大女轉返全日, 0甘個工人會易handle d.

2,200蚊我覺得都幾貴, 因為剩係接返學放學. 雖然包埋午飯, 不過佢剩係湊到 1:45, 都幾好賺........

我個大女轉全日都要extra比多$2000, 但我會prefer比佢返學, 學多d野rather than比人湊一個上午囉~~

洋房

YuYuMother,

你好呀, 你同我一樣呀??? 1 個大1個細呀....你係咪覺得好辛苦呀, 須然有個菲菲, 但我都覺得累到就死啦......

我都有想過將大女轉全日, 但佢現在讀k1, 但要k2先有全日呀, 所以我真係唔知點算好呀???? 奇實我只係叫個ee 照顧佢1 月份咋, 所以貴d我都無講價囉, 我覺得既$2,200只係接送, 我不如加多少少請個ee係我屋企幫手好過, 你話係咪, 半日都好呀!!!

我現在正開始想找個類似鐘點的人囉, 未找到呀!!?? :cry:

水晶宮

june_Cheng,

係好辛苦呀, 不過都係呢幾個月0者. 因為我而家放緊產假, 遲d返工就會得番印印照顧2個, 所以要睇住印印攪唔攪得掂. 如果唔係就轉大女返全日.

我個大女而家都係讀K1, 老師都suggest佢K2先轉全日, 不過如果工人攪唔掂我都會呢幾個月轉架!

係呀~~~$2,200加多少少請個ee係你屋企幫手好過, 不過佢同你個工人既角色要講清楚喎. 如果唔係有咩問題都幾煩架.

大宅

ShinTeresa

我唔放心夜晚也湊, 因為妳BB係囡囡, 佢成家除了ee全部係
男性, 除非ee係親戚關係, 同時bb大小小會認人, 我大女bb
果時也 日夜湊放假跟番自己, 我果時好掛住囡囡, 有時晚上
喊, 有一樣野我果時最心痛... 就係佢當ee係媽媽, 接佢返屋
企時唔跟我走,抱住囡囡時佢不停地喊, 我個心也同樣跟bb
喊, 最後我轉個ee近我住處,晚晚自己湊番
妳捨得見唔都bb??

大宅

YuYuMother, june_Cheng,

我也問過價要我3,000 1個, 2個共6千大元, 只湊日,bb唔包
奶粉及尿片, 所以我決定用工人﹗好無奈...我夠想請本地,真
係唔化算,政府重要加重我地負擔收外傭稅$400:-( :-(
太貴本地ee~~

首頁

尾頁

跳至