母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

預算想餵人奶,bb出世前買avent手泵+奶樽+奶咀(avent box set)好唔好呢?

個set入面有1個手泵,2個9onz樽,奶夾,好似有1個學習杯 ,咁係咪另外補4onz,6onz樽同avent奶咀呢?
等bb出世後有需要再+多個電泵?
avent奶咀同唔同nuk似nipple?
如果bb唔用avent奶咀,咁點好?
avent個樽會唔會變左冇用 ?-(

大宅

Re: 預算想餵人奶,bb出世前買avent手泵+奶樽+奶咀(avent box set)好唔好呢?

我都好想知呀...

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: 預算想餵人奶,bb出世前買avent手泵+奶樽+奶咀(avent box set)好唔好呢?

其實生完果一兩個星期,pump都唔pump得幾多,同埋埋身食係最好既刺激,不過做特價買黎預備/玩

大宅

同意Sindy所說的,如果是上班媽媽,打算上班後繼續泵奶,才要準備手泵.
avent手泵不錯,但是否要買套裝,就要看你自己.

avent一般只有4oz和9oz奶樽.還有一款12oz的,大概不需要買了.
如果用avent奶樽,奶咀一定要配同一牌子的.其他牌子亦然.

我只用一個avent手泵,產前準備的另一個電泵,完全沒有用過.

大宅

If I were you, I won't buy the set right now. As it is better for you to feed the baby directly after birth. You are able to buy it maybe after you can continue to feed your baby after work.

I buy the steamer which including the pump (free)so I don't need all the items which inside the set.
愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

男爵府

2011至尊種植勳章

mrs_e.c, bblui,
正如其他媽媽所講, 如果你是全職媽媽, 你需要用泵的機會不大. 可留待bb世後再按情況決定買不買.
如果你是在職媽媽的話, 我覺得可以考慮一下. 如果是做promotion, 價錢便宜, 我覺得可以買一set備用. 何謂之便宜呢? 通常avent的貨品, 在護協買可以算是最便宜的(以我所知). 格價後, 如果比護協還便宜, 便抵買.
如果你打算給bb用另一個牌子的奶瓶, 便不需要另外買奶咀. 那2個9oz奶瓶, 就用作泵奶時用, 因為avent的泵要配avent的奶瓶.

大宅

各位媽媽. 多謝你地嘅寶貴意見... thx...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊