家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

買甚麼的基金?

大宅

Re: 買甚麼的基金?

沒有經驗,最好去附近銀行了解一下。

民房

matau 寫道:
沒有經驗,最好去附近銀行了解一下。

最近我都想買基金, 去了多間銀行, 但完全無一個好的意見給我, 只是叫我自己去選擇, 因為市場上面實在太多fund啦, 你想到買什麼就來啦.

現在我只是看了1-2本有關買賣基金的書, 再問問買過fund的朋友的意見. 不過都未有決定想投資那類型的基金.
亦因為原先我諗住lumsum比, 但朋友說月供好d, 所以未決定到.

禁止訪問

複式洋房

如果想低風險,又好過收息,可以考慮吓亞洲債券基金,Schroder做得唔錯,進取D,可以留意吓Investec Global Energy,今年能源市場仍然看好,想買一隻基金而又做到分散風險的效果,就可以買環球基金,不過最好買隻美國的比重唔好咁高的,仲有,亞洲基金今年仍然被看好.

民房

Hi Stanley
我有看過能源基金, 但係大部分比重都係美國, 聽bank解釋是雖然美國係入口能源, 但d能源公司都係美國擁有的..
請問有那隻基金美國的比重無咁高的呢? 請指教, 謝謝!

StanleyChan 寫道:
進取D,可以留意吓Investec Global Energy,今年能源市場仍然看好,想買一隻基金而又做到分散風險的效果,就可以買環球基金,不過最好買隻美國的比重唔好咁高的...

民房

買基金最重要係自己知自己買乜?唔好只係問人。
可以上HK Morning Star自己選擇,人地介紹你都要知係乜;能源基金只可作短線投資,因風險偏高;作長線投資可選2-3隻地區或環球基金,仲要識得分比例;個人會選擇搵基金代理買基金,因為基金代理選擇較多。
:hammer: :hammer: :hammer: The LORD is my shepherd; I shall not want. Psalms 23:1

禁止訪問

民房

試試呢個 www.hk.morningstar.com
:hammer: :hammer: :hammer: The LORD is my shepherd; I shall not want. Psalms 23:1

複式洋房

Hi 25yrs :
現時有好多大型的能源公司都是在美國上市的,所以能源基金會在美國的比重是比較多,如果要美國的比重無咁高,咁買歐洲or亞洲,就會冇美國,但如果買環球,但又想少美國,咁可以睇吓隻investec global strategic value,北美洲的比重只是27%,而過去的表現也唔錯.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至