母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2011至尊種植勳章

Re: 2004年5月全母乳媽媽會所

Elmosss,
如果趕住去澳門, 可以申請回港証, 即日有得攞. 申請特區護照連身份証, 要約 19 個工作天. 只申請特區護照, 則需 15 個工作天. 我咁清楚, 因為我都準備幫明高仔申請.

六月 gathering 無問題, 不過我暫時 11 號, 12 號 同 19 號都唔得閒
其實我都有諗住六月 gathering 架喇, 去石硤尾室內運動場兒童遊戲室好唔好??

男爵府

2011至尊種植勳章

各位,
踏入五月, 我地o既 bb 就會 1 歲生日, 我地亦都就黎餵左 1 年喇
今年係我第一次以母親身份過母親節, 不過都唔會點特別 celebrate, 都係同我媽咪一齊食餐飯. 你地呢?

Jimsalad,
好耐唔見你喇, 你同汶汶都好嗎?
下個星期六係汶汶生日, 你諗住點 celebrate 呀?

大宅

你真係好記性, 我反而唔睇個月曆都唔知汶汶生日係下星期六o甘快! 我估o個日都唔會點大事慶祝喇, 或者買個旦糕吹o下蠟燭仔o羅.

汶汶上次出完玫瑰疹後就唔肯食糊仔, 放假我試過煲粥比佢可能唔合口味, 唔食得多, 令我好煩惱

我而家pump奶好似愈來愈少, 都唔知仲可以捱幾耐, 講唔埋就黎唔可以o係呢度發言lu :-(

男爵府

2011至尊種植勳章

唉, 這幾日來經, 我的奶量大 大 大 跌!!
很久很久没有漲奶感覺, 常常覺得乳房很輕, 好像没有奶的. 囝囝埋身吃時, 又像比平時吃力
今早泵奶, 只有平時的六成份量, 應該不夠囝囝吃一餐
今次是我產後第二次來經, 上一次都覺來經期間奶量有下跌, 但今次跌幅很大, 很明顯啊!!! :-( :-( :-(

你地有無咁o既經驗?

大宅

monkichi

唉我想你差極都唔夠我o甘少, period時我只pump得3安咋, 咪唯有回家追多轉, 兩次加埋做一餐, 不過而家都唔見得多好多, 好在汶汶在家一日唔停口食其他野, 奶已變成副食品, 埋身餵夜奶除外

我想問各位o既bb係咪都要食住奶先肯訓架? 真係好痴身啊!夜晚一醒就要啜, 一晚仲醒幾次, 真係人肉奶咀, 好耐無訓一覺好lu.

別墅

Jimsalad , monkichi,

me 2 ar....quantity of milk decreasesssssssssssssss

but chloe loves to eat....whatever milk or solid food.............

and, chloe also like to drink milk milk as she wants to sleepsssssssssssssss leeeeeeeeeeeeeeee

can we gather at june???????
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10724;53/st/20040521/n/Chloe/k/023c/age.png

男爵府

2011至尊種植勳章

swan_lau, Jimsalad,
我今日 d 奶量回復番喇 (今日已經係第四日)

你地每日泵幾多次奶?? bb 每日食幾多野??

要返工的日子, 我每日泵 3 次, 通常每次都夠明高仔食 1 餐.

我返左工, 明高仔會食 2 樽奶, 有時去左玩, 肚餓 d, 就會食 3 樽. 另外仲會食 2 餐粥/飯仔, 同半樽享氏乳酪或者幾塊餅仔. 再加早晚我埋身餵佢. 有時半夜又會食夜奶.

明高仔都算乖, 唔駛啜住都肯訓. 夜晚我地熄晒燈, 佢o係床上 "look" 一陣, 又或者我地攬住佢一陣, 佢就會訓著, 跟住我地放番佢落床仔自己訓.

六月 gathering, 我暫時 4/6, 5/6, 18/6, 25/6, 26/6 都得閒. 地點呢??

大宅

monkichi, 好羨慕你明高仔那麼乖, 可以自己訓. 汶汶己習慣跟我睡, bb床反而成為我們放雜物的地方, 如果放她在bb床, 她只可以玩一會兒, 然後會逃出來, that's why 上次佢跌左落地.

swan, 係咪好忙呢? 考試季節了, 我其實好怕老師的, 你仲要係中學老師.

係呢, 各位bb學行了嗎, 我想女孩子學習能力可能真的比男孩子快(when compare with my son), 汶汶已能自己行很多步而不跌倒了, 她甚至能自己下床及梳化呢, 而家反而想搵個地方困住佢都難.

在食方面, 早上我起身汶汶便醒跟住起身, 奶奶會比d麵包或餅乾佢自己拎住食, 我返工前會埋身餵一次, o係我返工期間佢會飲兩枝奶及食兩餐粥, 每次飲奶份量都唔多, 通常只肯飲4安多d, 有時更少, 所以兩枝奶加埋先等於你地一餐ge量, 而每餐粥就食到大半碗, 食夠就唔再食, 不過又會繼續食弟d野, 例如魚, 煲完湯ge紅蘿蔔, 薯仔o甘, 仲好鍾意飲湯tim. 至於水果, 最多食係香蕉; 萍果及梨當然ok, 另外佢已食過橙, 木瓜, 青提子, 西瓜o甘, 連提子乾我都照比佢食, 總之佢見大人食乜佢都有興趣, 大人乳酪同甜筒我都比佢試過, 可能食過我口水尾, 所以咪出玫瑰疹o羅.

有次佢唔食糊仔又無煲粥, 奶奶就o甘比少少飯同蒸魚佢食當一餐, 雖然知道o甘快食飯唔係o甘好, 不過唔敢阻止, 其實我湊仔唔叻, 我唔想得罪佢

到夜晚咪要食住奶o甘訓o羅, 之後, 一晚都起碼再食一兩次夜奶, 所以老公都覺得煩, 其實佢已幾次叫過我同妹妹戒奶, 不過我唔肯咋.

別墅

Jimsalad,

nice to see u here again ...............
haha.....actually, the image of teacher nowadays is not as so as the old days...............

now, the role of teacher is a kind of knowledge transmitter..............students can have various ways to seek info. that they want la.............

and also, being a secondary teacher is not so easy ga...........we need to be patience and good listener to them.....sometimes be friend and sometimes act like their parents.............not the same as primary teachers whom may scold them anytime and studetns still accept leeeeeeeeeeeeeeee.....this' s not the same as in secondary ga........

anyway, i think i'm not so afraid ja...................hehe

yes, i'm extremely busy recently........near the end of sch. year...............and that's why i seldom write things here lu............

my milk also decrease much and chloe like to eat solid food law..luckily, if she sucks, she still like my milk................

hope to see u la...................in gathering ..and let's share more........and support more............

why other mama disappears???? give up bf already????
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10724;53/st/20040521/n/Chloe/k/023c/age.png

男爵府

2011至尊種植勳章

Jimsalad,
明天是汶汶 1 歲生日. 祝汶汶生日快樂, 身體健康.
亦恭喜你餵了 1 年 祝你長餵長有

大家都努力呀!! 我地 d bb 陸陸續續 1 歲生日喇 !!!!!

大宅

多謝多謝, 大家o甘話, 長餵長有, yeah

祝各5月bb生日快樂, 身體健康, 聰明伶俐, 媽咪越來越靚, 越餵越fit, kung hei kung hei

六月gathering見,

別墅

各位5月既bb生日快樂呀! 時間過得好快, 記得初初餵人奶時果d苦況, 而家諗返又過得好快啵.

我冇上bk好耐了, 因為自己餵唔到媽媽奶了, 原因係因為bb食多左粥仔後自己愈來愈少奶, 埋身餵佢又冇耐性唔鐘意食, 餵佢唔飽佢又唔肯訓, 餵多左奶粉自己又愈來愈少奶了, 再加上自己皮膚很差, 試過很多藥又因為要"就"返餵奶所以成日都唔好, 要試勁既藥就唔可以餵bb了.......都有點可惜, 不過已經盡左力了.

我仍然覺得自己可以餵bb全人奶到bb11個月好叻架~!

大家努力!

大宅

晴朗天
你好叻la, 返工都堅持餵mama奶咁耐!!

係我初為人母時, 你幫左我好多同解答左我唔少問題,
衷心多謝你!!
calamus

男爵府

2011至尊種植勳章

晴朗天,
我記得你以前講過, 你的工作環境/性質都唔係好方便泵奶, 而你亦面對過唔少阻滯.....所以你全人奶餵到 11 個月真係好叻架喇!!

其實唔一定仲餵緊先入來......你得閒都入來同我地傾下偈, 講下冲冲的近況比我地知丫.

預祝冲冲下星期生日快樂 (其實我唔記得冲冲 exactly 邊日生日, 只係記得明高仔大約大佢 1 星期, 唔知我有無記錯)

別墅

monkichi,

yee...明高仔 happy birthday law...yesterday, right?

晴朗天,
i've also read your articles b4....dun mind if you're now bf or not...doesn't matter....cos you've dedicated a lot to ur bb ma....and agree with monkichi, you can come here more ga...sure.....and share your experiences to us.... :-P

男爵府

2011至尊種植勳章

swan_lau,
係呀, 明高仔昨日生日呀. 我地去左數碼港. 但係個公園關閉了, 要 26 號先重開, 所以無乜影相.

re gathering,
我 4/6, 5/6, 18/6, 25/6, 26/6 都得閒. 你地呢??
地點去石硤尾室內體育館兒童遊戲室好唔好??
不如我地 五月 媽咪先定好時間地點, 然後再 post 出來, 邀請埋其他 bf moms 一齊見見面丫. 你地有咩意見?

別墅

我餵得成功都好多謝你地, 冇左bk呢個地方發洩, 餵人奶真係有點孤單, 好多人未餵過真係好多野唔會明白!

monkichi,
好好記性啵, 我冲b 下星期一生日, 當初餵人奶時仲覺得時間好慢, 而家諗返又過得好快. 佢而家可以扶住家私行路, 不過跌下跌下咁囉, 教極佢都未識講媽媽, 不過就成日爸爸. 雖然你呀b大我呀b一個星期, 不過我記得佢叻好多啵.

我都想睇下你地gathering幾時, 岩時間我都想見下你地, 我諗你地唔會因為我冇再餵唔受我掛!

男爵府

2011至尊種植勳章

晴朗天,
話晒我地都算見過面(雖然當時唔係好熟), 你講過o既野, 我記得架(不過唔係好肯定有無記錯 :mrgreen: :mrgreen:)

swan_lau,
明天係 Chloe 生日, 祝 Chloe 生日快樂, 身體健康!!

各位,
如果 gathering, 你地想邊日? 地點有咩提議/意見呀

別墅

monkichi,

thx......yes ar......1 yr . la........time certainly flies............and so mean to us...............esp. bf chloe for 1 yr la.................. :lol:

男爵府

2011至尊種植勳章

Jimsalad,
我最近 收斂 左好多喇 ...... o係 office hour 好少留言, 不過間中都有 偷睇

尋晚我唔小心跌爛左個奶泵, 宜家得番一個泵. 朝早要早 d 泵奶, 咁工人先有足夠時間幫我洗, 然後帶返公司用. 所以我諗緊幾時唔再o係 office 泵奶 ..... 咁就唔駛日日擰咁多野返工

明高仔早幾日病左, 宜家瘦左好多, 肚腩仔唔見左, 手仔腳仔瘦晒, 只係兩個面珠 dun 仲o係到, 可以呃到人

你同汶汶最近點呀??

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊