自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

[url=http://hk.rd.yahoo.com/blog/mod/art_title/*http://hk.myblog.yahoo.com/jw!W8 ... bvo/article?mid=272]樂基兒纖體日記,三星期減掉十磅[/url]網誌分類:茄肥 の減肥 |
圖片
網誌日期:2009-05-15 23:25

這個纖體餐單由Gaile自創,資料來自互聯網和書本,她計算得相當周密,餐單裡包括了所有food group,卡路里計算得剛剛好,每天的磅數記錄在案,就如做實驗一樣。

首周餐單是這樣的──

早餐前: 先喝兩杯半暖水,還要一次過喝下去,讓「暖水波」沖洗腸胃。

早餐:只吃生果,但千萬不可吃香蕉,因只會愈吃愈肥

午餐:吃no dressing的菜沙律

晚餐:由芹菜、洋蔥、蕃茄、生菜和蘑菇煮成的五菜湯,不可下鹽。

Gaile說:「吃鹽是會讓人肥的,所以第一個星期要戒清。此外,亦不可以喝酒,沙律的dressing都要戒清,連醋都不可以吃。就是這樣,第一個星期已可減掉五磅。」她還有秘密武器,就是在首週服食一種叫「Arise and Shine」的火山泥,混入果汁裡服用,可清洗大腸,有減肥作用。

當你減去七磅時,就可以開始Plan A/Plan B

逢一、三、五進行Plan A

早餐: 一隻全熟雞蛋;兩湯匙麥片加三湯匙slim milk;一杯新鮮果汁

午餐:火雞蕃茄麥飽三文治,沒有dressing

逢二、四、六進行Plan B:

早餐:煙三文魚Bagel 加脫脂芝士;一杯新鮮果汁

午餐:凱撒沙律,也是no dressing。

少食多餐 梨子充飢

每天的晚餐則跟之前一樣是五菜湯,但可加一塊雞胸肉在湯裡灼熟,亦可吃一塊薄切煎豆腐。星期日就可以隨心吃一點自己想吃的,當是放假。Gaile說,餐單不能吃太多,所以到了下午四時會覺得有一點累,可吃梨子補充醣分,口喝時多喝水或新鮮果汁。她建議少吃多餐:「三文治可分開多次來吃,每覺得餓了就吃一點,那就不會『食大個胃』。」

自言很「為食」的她,最喜歡吃芝士,但這個餐單可謂「無啖好食」,她又是如何堅持的呢?「第一日最辛苦,睡覺時你會覺得很冷,很辛苦,但當你捱過了第二天就好了。最重要是keep自己busy,出去走走,就不會想著吃的。現在我已經習慣了,因為是很辛苦才減了磅,所以你會很control,吃多了會覺得很guilty。現在我吃salad時都不會要dressing,因覺得味道太濃。其實這個餐單是幫你重建自己的味覺,我們的食物愈來愈多味精,已忘了真正食物的味道。」

很多人會選擇做運動來修身,Gaile則認為未減磅前做運動只會適得其反:「未減肥時做運動只會愈做愈大隻!」

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

thx

公爵府

2018復活節勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

好難呀

水晶宮

畀面勳章

食野guilty?? 我越食越少野,食慣左,有陣同人出街食食多左都會覺得guilty 個個都話我厭食症。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好難呀

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 1# Veronique@chan 的文章

;-)

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

就是在首週服食一種叫「Arise and Shine」的火山泥,

吓!!
要食泥?????

別墅

我好多年前都食過五菜湯,唔落鹽相當難食,食先簡直想嘔!

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

一整日唔洗做野淨係坐響度唔需要用energy就話嗟,唔係的話,食咁少唔暈先出奇.

禁止訪問

別墅

好難, 我做唔到

民房

原帖由 heichunmum 於 09-9-11 23:47 發表
好唔健康的餐單,如果要日日迫車返工同要湊仔的最好都不要學,唔係真係暈低都唔知咩事,而且令身體偏鹼性,好易衰老~

而且令身體偏鹼性,好易衰老~

男爵府

原帖由 gion 於 09-9-11 23:39 發表
一整日唔洗做野淨係坐響度唔需要用energy就話嗟,唔係的話,食咁少唔暈先出奇.

講得好 人地係做mrs lai...
我地係做牛既mami....點頂呀? 暈左邊個睇仔???

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 bowling2004 於 09-9-11 23:21 發表
食野guilty?? 我越食越少野,食慣左,有陣同人出街食食多左都會覺得guilty 個個都話我厭食症。

你係咪好瘦?

水晶宮

畀面勳章

我166cm,100-101磅

原帖由 jennynini 於 09-9-12 00:05 發表

你係咪好瘦?

大宅

原帖由 mrsbb9902 於 09-9-11 23:51 發表
好難, 我做唔到

Me2

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

佢個餐單又難又唔好食。

我係一個易肥易瘦的人, 多年前睇過一本叫fit 一世嘅書, 超work, 又食的飽, 又唔難, 從不計卡路里, 亦冇做運動, 我3個星期已經減左17磅。

一開始同同事講, 人人都白眼, 話冇可能, 點知3個星期, 個個已經o 哂咀, 因為真係work, 宜家冇人再笑我。

本來我目標係25磅, 但生完bb新陳代謝真係慢左好多....

大宅

原帖由 牛精仔 於 09-9-12 00:12 發表
佢個餐單又難又唔好食。

我係一個易肥易瘦的人, 多年前睇過一本叫fit 一世嘅書, 超work, 又食的飽, 又唔難, 從不計卡路里, 亦冇做運動, 我3個星期已經減左17磅。

一開始同同事講, 人人都白眼, 話冇可能, 點知3個星 ...

是咩方法,可唔可以分享吓?

首頁

尾頁

跳至