自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

fit 一世呢本書, 好多所謂營養c 都反對, 又話冇根據, 又話本身作者唔係營養c權威 blablabla (esp果d牛奶擁護者更加hate呢本書)...但who cares ! 最緊要work, at least , 對我黎講好work!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 雙寶媽媽 於 09-9-12 00:16 發表

是咩方法,可唔可以分享吓?

1. Breakfast,空腹吃生果。

2. Lunch and Dinner,可吃碳水化合物或蛋白質食物, 配上任何蔬菜,但不能同時進食這兩種密集式食物。例如︰牛扒不能與薯仔同吃。但你一次過可吃好多牛扒+蔬菜。

3. 晚飯後,不能進食。

p.s. 不飲牛奶, 水果不可同其他東西一齊食, 所以不可有飯後果。

就係咁簡單, 又飽又work。我 lunch time, 買chicken salad, 加勁多dressing, 完全冇問題。

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原帖由 牛精仔 於 09-9-12 00:17 發表
fit 一世呢本書, 好多所謂營養c 都反對, 又話冇根據, 又話本身作者唔係營養c權威 blablabla (esp果d牛奶擁護者更加hate呢本書)...但who cares ! 最緊要work, at least , 對我黎講好work! ...

work還work,但咁食法,如果食完唔健康既,做咩要跟佢先?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 bowling2004 於 09-9-12 00:09 發表
我166cm,100-101磅

嘩~ 好fit呀~~

琥珀宮

原帖由 gion 於 09-9-12 00:33 發表

work還work,但咁食法,如果食完唔健康既,做咩要跟佢先?

我不是死硬派, 身體touchwood非常健康, 一到target就放鬆, 我只搵一個又食得飽又fit自己嘅plan, 一開始, 同事講一樣嘅野, 宜家個個收哂聲

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 HCFather 於 11/9/2009 23:36 發表
我好多年前都食過五菜湯,唔落鹽相當難食,食先簡直想嘔!

me too~~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原帖由 牛精仔 於 09-9-12 00:41 發表

我不是死硬派, 身體touchwood非常健康, 一到target就放鬆, 我只搵一個又食得飽又fit自己嘅plan, 一開始, 同事講一樣嘅野, 宜家個個收哂聲

同事收聲都可能有好多原因既,未必係因為比自己convince到. 比我的話,我收聲只會係因為人地想點始終係人地既事, 副"計"係人地既,話知佢點保養, 而且要講既都講晒,自己識理性分辨就算,就算明知唔work既都唔會再好心提醒.

等待驗證會員

好媽媽勳章 醒目開學勳章

跟住做, 未到晚餐我諗我已經暈左............

大宅

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 牛精仔 於 09-9-12 00:41 發表

要食幾耐~??

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

伯爵府

fit 一世呢本書我一出就買. 很支持.
只有受了金錢. or 洗了腦的人先勁話飲奶好.
如果你鐘意你可以飲. 仲要飲多d.

伯爵府

畀面勳章

THX THX

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

fit 一世我都有買,個原理其實 ok 幾健康架,吳君如都係跟呢本書減既

原理主要係:
早餐:生果/果汁
午餐及晚餐:菜+肉或菜+澱粉質食物

同食肉減肥法不同既地方係,你可以選擇食菜加肉,但亦可以選擇食菜加飯或粉,所以應該可以做到營養均衡

比較有爭議既係佢反對人喝牛奶,認為人的身體根本不應該喝牛奶,所以不少人天生腸胃對牛奶敏感

另一個我不太敢跟足既係佢鼓勵人食生既菜(即沙拉一類),我都知生既菜營養價值高,但而家污染太嚴重,所以我都係食略煮熟既菜

別墅

<<< 洗了腦的人先勁話飲奶好.>>>

對, 要身體健康, 第一件事係唔好飲奶,戒左奶幾年, 真係
好好, 要身體有鈣, 唔會骨質疏鬆, 更加唔好飲奶, 飲奶係令身體變酸性, 更易流失鈣

原帖由 manfatcentre 於 09-9-12 02:36 AM 發表
fit 一世呢本書我一出就買. 很支持.
只有受了金錢. or 洗了腦的人先勁話飲奶好.
如果你鐘意你可以飲. 仲要飲多d.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 centaurus 於 09-9-12 01:48 發表
跟住做, 未到晚餐我諗我已經暈左............

我應該食完個早餐後2個鐘內call得白車. 睇見佢個餐單真係好暈.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

減肥減得好急, 個心好易出事喎...

同埋佢邊度仲可以減到10磅呀? 減水份就得...

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

睇到餐單,我都有d頭暈.
知足常樂 自得其樂 苦中作樂

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 牛精仔 於 09-9-12 00:30 發表

1. Breakfast,空腹吃生果。

2. Lunch and Dinner,可吃碳水化合物或蛋白質食物, 配上任何蔬菜,但不能同時進食這兩種密集式食物。例如︰牛扒不能與薯仔同吃。但你一次過可吃好多牛扒+蔬菜。

3. 晚飯後,不能進食。

...

thx thx
知足常樂 自得其樂 苦中作樂

水晶宮

畀面勳章

嘩 ~ 我就一定唔得, 呢個餐單乜都話唔落
dressing (對我黎講即係食草), 又唔落鹽,
好難頂, 對我黎講簡直無晒人生樂趣.........

大宅

我未結婚前
用 fit 一世 keep fit
勁 work!!!
而我都飲過泥...
好難飲!!!
火山泥 + 車前子
你要好快咁飲...
因好快好"杰"
但用來通便一流!!!

首頁

尾頁