自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 marcusBma 於 09-9-12 05:49 發表
>

對, 要身體健康, 第一件事係唔好飲奶,戒左奶幾年, 真係
好好, 要身體有鈣, 唔會骨質疏鬆, 更加唔好飲奶, 飲奶係令身體變酸性, 更易流失鈣

...
我一向都唔專登去飲奶, 但又唔會刻意戒清, 因為有時都飲下奶茶。 even大肚時都唔會飲奶, 因為一早已經知飲奶其實對成人黎講有害多於利, bb touchwood皮膚白白又滑滑, 自己d骨又ok。醫生都有講, 防骨骼疏鬆有其他食品, 不一定要飲奶。

不過, 有人仍覺得飲奶好好, 呢d係個人選擇。

大宅

畀面勳章 大廚勳章

即係~菜+飯/面
肉+菜
咁~~???
食幾耐可以減幾多AR
係同1日/同1餐 要咁樣配~??
唔好意思 勁多問題~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 yobi 於 09-9-14 03:41 發表
即係~菜+飯/面
肉+菜
咁~~???
食幾耐可以減幾多AR
係同1日/同1餐 要咁樣配~??
唔好意思 勁多問題~

係, 即係食肉個餐就不要食澱粉質, 想食飯粉麵個餐就食素, 同一日的兩餐你可以一餐食飯一餐食肉. 作者提出既觀點係人體每次分秘出來既胃液只能有效分解一種難消化既物質, i.e. 澱粉質 or 肉類蛋白質, 分開呢兩種食物食係想令身體容易 d 消化.

不過都睇過電視有講醫生話人既胃液不會因為分解物質不同而產生不同成份, 所以究竟有無效真係大家自己試, 但似乎不少人係 work, 大家知既有吳君如.

我自己由二月開始減, 由約 180 磅減到而家約 130 磅, 褲由 34 號到而家著 28 號, 但係我係配埋其他方法, 包括麥皮減肥法同小食多餐, 我間中都會去食下 pizzahut, kfc 個 d , 因為逼得自己太緊只會弄巧反拙. (當然都要配合適當運動, 我用飯後散步同腳踏機, 但不是很瘋狂的做, 只是讓自己每天有一點運動)

以我既經驗, 很多減肥法只要有恆心都係 work 的, 大家挑選的時候最重要是看長遠來說可否維持身體營養均衡, 同埋我覺得磅數多時減係容易同減得快, 但我到左而家 130 磅就似乎到左平台期, 以前好 work 既減肥方法而家都效果不明顯, 所以如果你地只係想減十磅以下既, 或者做運動會有效同持久 d.

如果想跟 fit 一世呢個方法, 大家都要考慮站係中醫角度會覺得食太多生冷野對女性身體不好, 但係 fit 一世作者卻鼓勵食多 d 生果, 蔬菜同鮮炸菜汁同生果汁. 至於邊種講法岩, 我覺得要睇每個人既體質, 要自己試下覺得適不適合, 岩一個人既未必岩其他人.

男爵府

醒目開學勳章

講真有時餐單好難跟到好足,例如:
夜晚老公食咩呀?
平時要照顧仔仔咁佢食下的又點呀?
而且大家都知道,照顧個2歲大的小朋友要幾多體才,有時食少d又冇力。
咁大家可以教下我嗎?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 牛精仔 於 09-9-13 22:09 發表

我食2weeks已有效, 宜家習慣左咁食, 好ok。

但我想知係咪唔可以飲湯咖?
同埋如果有時唔食菜, 可以改食瓜來代替嗎?

子爵府

好媽媽勳章

呢個黎生教佢:唔慣空肚食早餐
早餐前: 先喝兩杯半暖水,還要一次過喝下去,讓「暖水波」沖洗腸胃。
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

噢, 基兒個餐單簡直超唔健康wor

伯爵府

畀面勳章

呢個餐單,要返工/湊仔的真係會好辛苦
有無d飽肚d架...

男爵府

哇, 好難喎, 佢咁有恆生, 唔怪得黎天王咁鐘意佢啦!

子爵府

Thanks for sharing
不過要跟足, 真係有D困難, 唔怪得keep 得咁好啦

別墅

香港人生活壓力巳經夠大,連食好/多少少都話有罪,唔怪之得咁多人精神出現問題.....

呢個減肥風氣實在太恐怖

首頁

尾頁

跳至