意見反饋
義工

在職全職 今日: 108|主題: 46621

[在職媽媽] 社福介媽媽入來傾吓啦

大宅

國民生產總值:3010

社福介媽媽入來傾吓啦

係一筆過撥款下,不同機構有不同的待遇,工作量及方式亦有不同!回家後又要忙著揍bb,大家都好辛苦,不如一齊上來分享吓!
我係做安老服務,做院舍既,大家呢?

男爵府

國民生產總值:8478

好媽媽勳章

Re: 社福介媽媽入來傾吓啦

我係做IT,剛完成社署SQS外審,真是一個慘痛經歷,日趕夜趕都係為做齊PAPER WORK,除左MASS PROGRAMME焗住要做外,其他SERVICE / MTG改得就改,推得就推,做人的工作喎,唉,我地同事,特別係IC都話要搵人做輔導,做到BURN OUT,百份百體驗到 :cry: :cry: :cry:

大宅

肥嘟媽,
我兩年前做完外審,想起都想死!個時院長話過到關就請我們一班核心去buffet,關過了但buffet就....不過已很開心!
我們機構今年又參加了業務改進計劃(BIP),物都要計數,做物SERVICE都要計成本,做PROG又要計參加者是否達成目標的百份比!唉!.......
大家加油!

男爵府

好媽媽勳章

係呀,我地早排都上左個training,係計cost呀,細微到乜死垃圾都要計,我諗同你一樣呀

大宅

國民生產總值:3407

Hi, 我係做IHCST, 亦曾做C&A Home, 多指教!!唉, 033減薪又無一舊, 加"辛"就有大把 :evil:

大宅

你地係長工定係合約呀!我係長工,但d合約就真係幾鬼刻薄!搞到同d同事有d分化,又話我地d長工人工高,要做多d同負多d責任!唉!
我地d長工又唔敢走,敢左人工就無左一折、唉!話哂依家要養多一個bb!

男爵府

好媽媽勳章

我都係長工,講真,邊有長工肯走呀,除非老細好難頂
06年都唔知仲有無TOG,no eye see ~~~~~~~~~

大宅

不如講吓大家d福利呀!我做過6年有24日假!不過若連續放7日AL就要扣多日,OT要老闆批先有,但要儲夠4小時才可放!若返返吓工有要事請假,就要扣一日,無論你個日返左幾多個鐘!(老闆話你真係有事就值啦)醫療津貼一年有$1200,每次最多$80,若一年請多過12日病假就在年終評檢時扣五分,病假包括工傷、覆診、患病及懷孕檢查(老闆話請了病假的同事令其他同工辛苦)!
我機構在離島,如帶長者外診或OUTING超過4小時,2小時的船程不計工時,第七小時才開始計1小時OT!
大家有無D奇怪福利同大家分享呢!

男爵府

好媽媽勳章

點解連續放7日AL就要扣多日?斷估唔係將這7日的lunch計番,當番一日扣嘛?
我機構過5年就24日假,
睇醫生claim $65 咁多多,全年12次
OT 要DIRECT SERVICE先計,按理要IMMEDIATE SUPERVISOR批,但通常OT左,遞張表比佢簽都無問題,MAXIMUM OT11節,多左就奉獻,有效期三個月
CL可以小時為單位,每星期最多只可放8小時CL

大宅

Re: 社福介媽媽入來傾

點解放7日連續假期要扣多一日!話說我們是分staff(社工、福利員,文員,治療師及護士)其餘廚子,庶務,司機及照顧員就叫職工!職員一星期返5日半,即兩星期三日假,但職工就一星期48小時即六日!若放一個星期假照計職員就扣5日半al..職工就扣6日,上頭話一視同仁扣六日公平d,都唔知物理論! ?-(

大宅

你地一月有無減人工呀!

男爵府

好媽媽勳章

梗有啦,呢頭剛跳pt,個頭就減3%,陰公

大宅

由 肥嘟媽 於 2005-02-05 15:46:54

ME TOO! :cry: :cry: :cry:
今個月重要 E & P-- SET物目標都要可量度!我D同事話發夢都係度想OUTCOME!!

男爵府

好媽媽勳章

而家的paperwork = 返placement = 浪費時間

大宅

我當年機構一定要前四後六,佢話想前二後八除非要醫生信!
唉!你話叫醫生點寫....
我估佢前四既原因你我們懷孕最後一月要一星期一日檢查,佢想慳返兩日SL!跟住我請AL連埋,老細又話唔多想,好在我在九月生,年尾要清假才過關!佢重話我一早請了AL,如果大吉我產後有事需多請SL,D AL 唔會還比我!

男爵府

好媽媽勳章

我以前是放前二後八,放完產假剛好是七月中,暑期活動開始,所以焗住要返工,無得繼績攞AL

大宅

:lol:

大宅

你地機構有無風話第日max point 係會係mid point呀!另外我地參加業務改進計劃,來年的工作除了要計outcome外,做物都要計cost,係院舍連掃地、司機車一轉等都要計,估計日後direct services 一定會減少,因會用很多時間做adm 野,計落都唔知好唔好?

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.