樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

故事係由一年死約到期日開始,租客要求我減$1XXX租,我見佢交租都算OK(只係遲3-10日)當時租金市場又真係跌,又唔洗交差餉,就答應佢,但我為保後路(隨時可加返佢租),唔肯同佢從新簽約(即繼續一年生約),到最近半年租金不斷向上,我要求租客交回原來租金再減$500(即現市場租金再平少少,其實我已計好個價比市場平先同佢傾),點知…

個租客發晒神經不停鬧我,話我唔可以加佢租,話我犯法,話我咁對佢,話現時租約係保障租客,話佢當時點樣就我唔再簽新約都冇出聲,話我好過分…(下刪千字),我當然有合理合法理據,最後傾唔埋,我好平靜咁話我比2個月通知你收樓(其實好後悔比2個月佢),佢一口答應,話即刻搵屋搬(其實傾完好驚佢會整爛我間屋)…

點知20日後,租客成隻死狗咁打比我,又話個小朋友要開學,搬屋好煩,又話我好好人好相與,大家一路關係咁好,佢又係好租客,個個月準時交租(跟本佢從未準時過)…(又下刪千字),問我可唔可以租返比佢(我預佢會"蟻"返我,因為市場上跟本唔會平得過我),但我一口拒絕,因為我小器,我自問對佢好好,佢要求我換乜換乜,我都換比佢,佢要求我減千幾蚊租我都應承佢(佢又唔諗佢要求減租係咪過分),我要求佢加返租就發晒顛咁鬧我…我仲點解要對你咁好呀?佢唯有死死地氣搵屋搬…

仲有下文…
再5日後,租客又打比我,話佢搵到樓啦,但佢又驚搬唔切要交多一個月租,竟然要求我逐日計租,又話唔好限定佢邊日要收樓,我都應承佢,我都廢事同佢嘈(二來我好驚佢會整爛我間屋),最後,佢遲2日先搬,我都冇收佢租,當送瘟神,今日我終於收返間屋,好彩佢只係住到好殘而冇整爛,講真,我覺得我人至義盡啦(難聽d講,我好死蠢添…)最後我有問佢搬去邊?幾$租,答案係貴過我好多,我不停暗住半邊咀笑,心諗:抵你死,鬧我啦…

大宅

我不知道他鬧你鬧成點,不過,我會本著求財、求好租客的大原則之下,再租給他lor!

除非你可以立即找到一個貴租客,否則你會loss佣金之餘,仲最小小收半個月租金。仲可能因為間屋殘舊而要花錢和更多時間去執執佢至租得出,這樣就不止收小半個月租了。我覺得你們現在是相輸lor!

下次計好條數,唔好同自己個荷包作對呀!

原帖由 agneskong 於 09-9-12 21:50 發表
故事係由一年死約到期日開始,租客要求我減$1XXX租,我見佢交租都算OK(只係遲3-10日)當時租金市場又真係跌,又唔洗交差餉,就答應佢,但我為保後路(隨時可加返佢租),唔肯同佢從新簽約(即繼續一年生約),到最近半年租金不斷向上, ...

珍珠宮

如果唔志在洗錢執一執及比agency fee,我都寧願租過比另一家,否則將來有排你受

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 busymami 於 09-9-12 23:55 發表
我不知道他鬧你鬧成點,不過,我會本著求財、求好租客的大原則之下,再租給他lor!

除非你可以立即找到一個貴租客,否則你會loss佣金之餘,仲最小小收半個月租金。仲可能因為間屋殘舊而要花錢和更多時間去執執佢至租得出,這樣就 ...
文字間講唔出個租客語氣同態度你知,如個你親耳聽見佢點鬧,你都絕對唔會再租比佢,再者,佢唔係好租客,所以我已經放盤賣,唔再收租,並唔係因為要蝕租蝕佣,而係個樓價比我買時已升好多,止賺離場,唔想再受租客氣

禁止訪問

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

開期票唔等如可以準時收租, 佢戶口冇錢或者取消戶口你一樣可以冇得收.

原帖由 leanna~ 於 09-9-13 21:21 發表
佢唔算係好租客喎,又唔係準時交租,我會要求啲租客開24張期票,等我每個月準時有租收,我覺得呢啲先就係好租客!

子爵府

hello ! 呢個唔係一個好租客,依家走左咪算羅 ! 起碼大家好來好去,'簡,過一個好客吧 !

pinkpink

原帖由 agneskong 於 09-9-12 21:50 發表
故事係由一年死約到期日開始,租客要求我減$1XXX租,我見佢交租都算OK(只係遲3-10日)當時租金市場又真係跌,又唔洗交差餉,就答應佢,但我為保後路(隨時可加返佢租),唔肯同佢從新簽約(即繼續一年生約),到最近半年租金不斷向上, ...

禁止訪問

民房

在現時租金上升的情況下,我的租客要求減3000元,你話係唔係獅子開大口呢? 身為律師, 都不準時交租, 你話呢?

洋房

我都係死蠢.....
貼錢送瘟神個種業主.....

禁止訪問

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一樣係用"民事"告, 唔會比你告欠租易.

原帖由 jh724724 於 09-9-15 00:00 發表
彈票係可以告佢嫁.

男爵府

原帖由 leanna~ 於 09-9-13 21:21 發表
佢唔算係好租客喎,又唔係準時交租,我會要求啲租客開24張期票,等我每個月準時有租收,我覺得呢啲先就係好租客!

你個租客都幾好肯開定d票比你, 你點開口要求佢咁做? 教我兩招, 係唔係要平d租出?

水晶宮

舊年年底...業主加我地三千蚊租都續約...仲要系第三個約月月準時交租...我同巨講換窗簾我自己比錢都要比巨鬧...次次續約都要比巨鬧...激氣...口氣大到話幾百蚊也唔好溫巨我地自己搞掂...曬甘既心機時間倒不如諗下點樣溫錢好過...系未人善比人欺...
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

既然覺得激氣,點解要續租第3張約?

第1張約到3張約租金升幅係幾多?幾錢租?

原帖由 54heima 於 09-9-15 13:14 發表
舊年年底...業主加我地三千蚊租都續約...仲要系第三個約月月準時交租...我同巨講換窗簾我自己比錢都要比巨鬧...次次續約都要比巨鬧...激氣...口氣大到話幾百蚊也唔好溫巨我地自己搞掂...曬甘既心機時間倒不如諗下點 ...

水晶宮

原帖由 bbq2006 於 09-9-15 18:38 發表
既然覺得激氣,點解要續租第3張約?

第1張約到3張約租金升幅係幾多?幾錢租?

第二個約加兩千...第三個加三千...
不過我地又實在中意哩個單位...大小適中交通方便風景優美冬暖夏涼...想買返甘既單位...等左甘多年都等唔到幾個放盤...
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

個加幅佔租金幾多%?租金是否市價?

咁緊要等廿年都冇乜放盤,請旨教個單位那區?

"交通方便風景優美冬暖夏涼"~聽吓都心動

原帖由 54heima 於 09-9-15 18:51 發表

第二個約加兩千...第三個加三千...
不過我地又實在中意哩個單位...大小適中交通方便風景優美冬暖夏涼...想買返甘既單位...等左甘多年都等唔到幾個放盤... ...

首頁

尾頁

跳至