跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

13000一年書好貴呀!

大宅

大廚勳章 畀面勳章

我都有去呀,學校環境好好.
嘩個電子書包要$13,000咁貴

洋房

原帖由 janechan 於 09-9-12 23:41 發表

係hp compaq tc4200 tablet pc 己經停產停售,又話有折扣俾學生重要咁貴?電腦過3年型號無理由重係呢個價!

該校採用的輕觸式電腦是直接與供應
商訂購的,學生一人一部,每部價值一萬
二千元。不過,有學生表示,他們仍要購
買印刷版的教科書,以供參閱和作後備。
(大學線月刊.第九十期.二零零九年四月)

洋房

不過學校話都有40多人自願申請用e-book
即係唔夠分要抽籤,再加上仍要購
買印刷版的教科書,以供參閱和作後備.家長真係百上加斤!

民房

都真的很貴啊! 小朋友會用這電腦看電子書及交功課, 長時間對住電腦好像對眼睛不太好.....

大宅

大廚勳章 畀面勳章

原帖由 yiumohk 於 09-9-13 18:29 發表

係hp compaq tc4200 tablet pc 己經停產停售,又話有折扣俾學生重要咁貴?電腦過3年型號無理由重係呢個價!

該校採用的輕觸式電腦是直接與供應
商訂購的,學生一人一部,每部價值一萬
二千元。不過,有學生表示,他們 ...

嘩咁真係貴啦,停產停售的舊電腦買比學生都要成萬幾蚊.還要買教科書咁咪成2萬左右一個學期

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

我想問吓各位,當日有無派發今年升中派位資料呀?

複式洋房

小女係電子書包班, 希望可以答到你地問題。

複式洋房

原帖由 janechan 於 09-9-12 11:41 PM 發表
我都有去呀,學校環境好好.

都真係有D貴, 但分兩期比, 確認入讀時付一半錢, 大約到12月時再付另一半錢。但價錢已包括硬件同軟件, 硬件保養三年, 有破損HP都會幫你更換, 更換期間會借用一部比學生;軟件每年書本更新, 老師會好好心機幫你錄入, 包你完全無問題。所以每年放暑假學校都會收機, 到開學才派回部機比學生。

複式洋房

原帖由 janechan 於 09-9-14 12:29 AM 發表
嘩咁真係貴啦,停產停售的舊電腦買比學生都要成萬幾蚊.還要買教科書咁咪成2萬左右一個學期

平板電腦係比一般電腦會貴D, 當日示範係小六學生, 佢地部機真係停產左, 部機係當年佢地小四時新到未出嘅modal, 電腦唔好話個個月更新, 年年都一定有upgrade, 每年新一班都會用上當時最新而最穩定既機。一部手提電腦用得上第三年都真係會舊左D, 但無所謂, 最重要係足夠用, 同在學三年都係有保養及更換零件, 重要係免費添。

第一年部機加上教科書同簿費用就唔要2萬, 但都要成萬5左右, 但都係第一年, 之後就只係書簿費就可以, 部機計萬2銀, 除開都係一年4千銀, 但唔要另外保養費, 電腦要維修保養都幾貴加, 依家就一毫都唔要, 除笨有精, 而三年後部機都係學生, 升中後都可以繼續用架。

複式洋房

除了電子書包班吸引以外, 去年開始學校升小二後都全採用普通話教中文, 這也是學校賣點之一, 當年普教未普及, 四班才有一班是普教, 女兒就未能享用普通話上中文課啦。

複式洋房

原帖由 longheibaby 於 09-9-14 10:38 AM 發表
我想問吓各位,當日有無派發今年升中派位資料呀?

無, 我都好想知。

大宅

大廚勳章 畀面勳章

thanks 你呀o~o . 明白了

洋房

多謝 o~o提供咁多料分享!
請問你女女今年幾多年班,用e-book幾耐?

男爵府

徐澤林係咪好難入架? :loveliness:
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

複式洋房

回覆 2# yiumohk 的文章

小女六年班, 當日都有份做服務生介紹電子書包o架。

複式洋房

原帖由 傻太太 於 09-9-15 07:14 AM 發表
徐澤林係咪好難入架? :loveliness:

機會係均等, 當然近年多了哥哥姊姊在校就讀係必收, 餘下第一輪的淨位就會比分數多的小朋友, 至於第二輪都係睇好唔好彩。
第二輪公佈當日學校都會一早開始派發插班生的申請表格, 你喜歡唔等於人喜歡, 一定有丁點人會唔註冊, 例如找到直資、私立學生, 到時就睇你誠意, 係咪對學校一心一意啦!

首頁

尾頁

跳至