自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

咁如果用phonics去讀go同do,會讀出個咩音來?

珍珠宮

好媽媽勳章

G O加埋係"糕"呢個音......
D O加埋係 do呢個音...
如根據PHONICS的讀法..

G O加埋係"割"呢個音......
DO應讀"刀"呢個音...

我諗樓住係咁瓜

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我一直無特別留意你所講既問題,因為我由細到大無學過睇音標. 但你而家咁講,令我諗起前一排我睇tbb一個兒童節目,入面有個環節教小朋友phonics,果個導師拼完出黎,有d音都發錯左,係好明顯地錯,我好記得果次我睇到差d拍臺,點解教到咁? 一個咁多小朋友睇既大台點能夠播d咁野出黎?

禁止訪問

伯爵府

BK Milk勳章

我未学過

但我知好有用, 一d我未見過的字或名我多數唔識讀, 或讀錯!

我仔仔幼稚園已学拼音所以有好字佢未見過都識讀, 英文默書對佢來說好容易!

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原帖由 babyellow 於 09-9-12 23:35 發表
所以咪係我個標題囉...呢幾年興呢家野...遲幾年的小朋友可能唔會再學...

弊在仲有好多父母唔理解,仍然好buy呢樣野,覺得讀左高人一等.

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

hashtag影視迷勳章

話時話我都唔覺我仔學校有教嘅

伯爵府

BK Milk勳章

学過phonics的人, 懂得讀就串到個字出嚟

真係好有用

我見仔仔串字好輕鬆
唔洗點温都默到

但中文字就記得好辛苦

洋房

點會係gimmick呀, 我o係外國住, 呢度由pre-school開始就會教, 係好重要架, 無論私校公校都會教, 我個女都因為phonics, 好多字未學過都會識讀, 你地覺得人地讀d音唔好, 可能因為我地有hk口音, 我都成日俾阿女笑我讀得唔o岩
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_534.gif[/img]

禁止訪問

大宅

咁真係唔知算唔算有好有唔好

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果咁攪法, grammar 都唔應該讀的, 因為好多例外的情況, 學 grammar 會攪到一鑊粥

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 babyellow 於 09-9-12 23:20 發表
一位精通多國語言的親人同我講..
用PHONICShttp://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=53&cb=12345603&n=ab607615來學很多語言係冇問題,但學英文就唔太好,佢舉了一個例子俾我...我同大家分享一下...
G ...

你講得好岩. Phonics係比mother tongue係英語既小朋友學架. 我地Chinese要學, 長遠黎講, 應該學Phonetics (即係International Phonetics Alphabets 國際音標).

學左國際音標, 咩國家既語言都會識讀, 普通話/廣東話.日文...都可以用國際音標去標音 (當然, 英文既國際音標只有幾十個, 其他語言既國際音標可能多D).

問下讀linguistics既人就知國際音標比PHonics有用得多.

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原帖由 moyan 於 09-9-12 23:43 發表
学過phonics的人, 懂得讀就串到個字出嚟

真係好有用

我見仔仔串字好輕鬆
唔洗點温都默到

但中文字就記得好辛苦

我又唔係好同意喎,我未學過phonics,學校無教過,但好多未見過既字,你讀一次出黎,我唔敢講全中,但我都識讀或串8-9成,叫我記一個字點串我完全無壓力既.

中文同英文係2種完全唔同既語言,學習方法完全唔同,點可以羅黎比?

伯爵府

BK Milk勳章

高人一等.............完全冇諗過

我都冇着意要佢学
只係由幼稚園至小学学校都有phonics堂
学左7,8年

高年級的general studies有好多好長的英文要串
我見到都覺得難
我見仔仔都唔洗刻意串都寫得番出嚟

佢成日話中文難好多
好驚要讀中文中学

原帖由 gion 於 09-9-12 23:38 發表

弊在仲有好多父母唔理解,仍然好buy呢樣野,覺得讀左高人一等.

首頁
12345...7

尾頁

跳至