育兒好物

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人用網床當bb床, 可否分享好壞?

已有一張木床放在工人房, 但在晚上想bb跟我睡, 木床出不到房門, 所以想在我房用網床, 加上隔層俾bb睡. 大D時日間可將網床放在廳玩, 晚上再搬入房.

請問大家對此有何意見? 謝謝~

水晶宮

2020勳章

Re: 有無人用網床當bb床, 可否分享好壞?

Mao,

我家的情形跟你的差不多, 我亦試過用網床當bb床, 讓囝囝跟我一起睡. 不過, 那時, 我的囝囝已6 - 7個月大, 我沒有用網床上層, 我只是在網床內加一塊墊褥, 讓囝囝睡得舒服一點.

現在, 囝囝晚上會睡在木bb床, 日間, 會在網床內玩耍和小睡. so far so good.

大宅

birdbird, thank you.

初生bb可以這樣做嗎?

大宅

如果BB大了,長期站立於軟的網床上,對其腳仔發育不是太好,腳骨及腳型會變!

珍珠宮

醒目開學勳章

我就係用有上層的網床當 bb 床比囝囝瞓. 我係上層加多一張 2" 薄床裖, 由佢啱啱出世瞓到而家, 我覺得短暫瞓都 ok (我意思係識反身前), 當 bb 開始會 yuk 身 yuk 勢時, 上層會 yiu yiu 吓, 我覺得不太好, 囝囝都唔多鍾意

別墅

我都係,工人房放的是網床,網床鋪上軟墊比BB訓,我房的是木床,偶爾會同我訓。大些我會在廳鋪上地膠比BB坐住玩同爬。

水晶宮

2020勳章

Mao

如用網床, 很多人會放初生bb在網床上層, 為的是方便媽媽抱起bb, 不需要彎身到網床底部照顧bb. 以上層的承托力來看, 只可以用到bb大概 3 - 4個月大. 當bb重量增加,學會轉身, 便不適易放在網床上層.

以實用, 方便照顧bb 和堅固程度來說, 始終還是木 bb床較網床為佳. 但是如果家裡地方夠大, 多賣張網床亦無妨, 因為當要做家務時, 便可放bb在網床內玩耍, 又可以讓bb小睡, 或跟媽媽同房.

以我經驗來說, 先買木bb床. 如想初生bb跟媽媽同睡, 可考慮買一款搖椅 (可調較 for sleeping, 又可作餐椅), 放在房中. 到bb較大時才買網床.

(不知會不會又增加你的煩惱 .... 因為你或會想買一張搖椅呢 )

珍珠宮

我都有用網床, 頭3個月真係好好, 日間短睡都可以, 不過BB大個D, 上隔床就好似太軟喇.

大宅

多謝各位踴躍指教
從詳計議, 從詳計議

複式洋房

請問有冇人用過Mothercare或Chicco網床?那一隻好D?
Thanks.

水晶宮

2020勳章

單是看牌子名, 很難知道哪家的網床好 或者合用. 首要都是bb安全, 其次就是合用 (如尺碼附合家裡的地方嗎, 方便摺合和收藏? ) 和耐用程度 (質料, 用家口碑).

子爵府

2020勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

I bought a GRACO 網床 from 荷花, quite good.

複式洋房

Dear Funny,

我終於都係買了GRACO, 好似比較硬淨D!

首頁

尾頁

跳至