自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

全部開刀 驚險分娩
每當朋友結婚,總會祝人三年抱兩, Jessie卻挑戰人體極限七年抱六,但原來頭幾胎都是意外:「我好鍾意小朋友,既然生開,就決定一口氣生埋佢,否則等幾年待懶了就唔想生。而且幾兄弟年紀相若,一齊返學,感情都好啲。」
據聞孕婦最多只能開刀三次,徐子淇開刀兩次,醫生都建議她休息一年才再生。 Jessie話最初都想自然分娩,但最後因情況不許可要開刀,自此四胎全部開刀,腹中阿六亦將會是開刀。由於生第一胎才 18歲,最初唔識驚,但手術過後發炎,又正值沙士,故令她對醫院有陰影。「由第三胎開始醫生話會有危險,之但係又生到喎!到第五個直頭驚失血過多,生完可能要入 ICU,為穩陣要先輸兩包血,咁我先至識驚。」但正因恐懼,每次生完第二日就一定要出院,否則便睡不着。

放大圖片

■ Kevin自幼好動,冲凉便成最佳親子活動。

放大圖片

■ 1歲細女跟媽咪同月同日生,是 Jessie特意選擇的。

放大圖片

■ Gladys自細唔使阿媽督促功課,經常拎成績獎。

放大圖片

■除到公園玩,也會親親大自然看動物。

先苦後甜 無乜嘢做放大圖片

■媽咪唔會偏心,出街去玩一定齊齊有份。

對於早婚早生,她自有見解,就是先苦後甜。「其實只要調轉諗就無問題,三四十先生仔嘅,人哋仲讀緊幼稚園,我嘅小朋友就已經讀完中學甚至大學!」之但係,五六個細路同一屋簷,家住才五百呎的東涌屋邨,肯定嘈到坼天。但 Jessie的先苦,只有生那一刻跟頭兩年,之後便如魚得水,姐弟間從不吵架,自動波飯前洗手飯後收碗。拍攝當日去公園玩到癲,但媽咪一聲令下返屋企就齊齊乖乖回家,沒哼半聲。連 Jessie都話自己無咩做。「日頭佢哋要返學,得番 1歲嘅五女要湊,又有工人姐姐幫手清潔煮飯,到放咗學家姐會照顧細佬妹,自動自覺洗手做功課,而大女我一星期只幫佢睇一次功課,佢依然拎學業優異獎。有時我都會問佢哋點解唔扭我買玩具,佢哋就話唔使喇……」

放大圖片

■小朋友最愛畫畫,家姐照顧細佬,簡單又消磨半日。

放大圖片

■才 1歲的 Vriama性格乖巧,睡醒絕不哭鬧,身旁大家姐像半個媽媽,最愛跟弟妹說笑話。

六個就夠晒數

生吞硬剝, Jessie唯一的烏龍事是湊大女時欠經驗,餵了一年奶才知可以食吓糊仔或粥仔。但畢竟,湊一個小孩要四百萬,乘六喎?!幸好丈夫 Keith貴為 Sales Manager,暫時四個小朋友齊睡一房,一張碌架床加鋪地蓆,基本生活經濟也不大有問題。大女學珠心算、二仔學英文、四仔學畫畫。至此,我真的沒話說,只餘這最後問題:最終想生幾個?「生埋呢個就收工喇。」 Jessie一貫的陰聲細氣淡然吐出。

珍珠宮

勁在人多又和諧~
節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

珍珠宮

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

大左要分房咁點算?
不過佢真係好堅......

子爵府

好媽媽勳章

勁......

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

伯爵府

魅力王子

"家住五百呎的東涌屋邨"i live in tung chung but never meet them

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

係唔係早論再婚個個(前夫有4個)
呢個冇起碼要同佢生2個

如真佢現今呢個丈夫好好
祝她們一家樂融融快樂生活

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ip1236hk 於 09-9-13 10:14 發表
大左要分房咁點算?
不過佢真係好堅......

唔怕, 佢哋夠晒人數換大單位的了, 有3個房, 兩公婆一間、男仔一間、女仔一間囉, 不過工人姐姐就要瞓廳喇。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

睇完呢篇報導, 四叔同子淇都鬆一口氣, 因仲有4個Quota
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

我最欣賞係佢地唔會...............取公緩

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

睇番房署資料, 一個八人家庭, 入息限額係$24,800(扣除mpf後), 佢仲有工人喎, 點養呀

計計吓, 唔啱數喎? 佢d全家幅都係得4個小朋友, 連埋肚裡面嗰個(佢叫佢做"阿六")都係5個至噃? 邊嚟七年抱六呢?

侯爵府

生咁多

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

點到你唔服

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

勁!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

伯爵府

有一個係grandma 度嘛

原帖由 Giant 於 09-9-13 10:46 發表
睇番房署資料, 一個八人家庭, 入息限額係$24,800(扣除mpf後), 佢仲有工人喎, 點養呀

計計吓, 唔啱數喎? 佢d全家幅都係得4個小朋友, 連埋肚裡面嗰個(佢叫佢做"阿六")都係5個至噃? 邊嚟七年抱六 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

one word to say '服'

禁止訪問

睛靈勳章

首頁

尾頁

跳至