論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

2個幾星期食5kgs米??!!

各位,

工人來了約9個月, 我係第1次請工人的, 平時我都無留意屋企各樣食品/用品的存量, 不過近來我發覺米的耗量好似好快, 昨天工人放假, 我在家煮飯, 發覺又差不多無米喇, 我即刻找返上次張單據, 係14/1晚買了一包5kgs的米, 只係2個星期就差不多食晒, 會否有點兒誇張?

平日晚上我+老公+工人只係共食3碗飯, 阿仔食2餐粥, 中午有時工人煮飯有時煮麵, 我諗每日最多食2.5"乜"米, 咁大家覺得2個星期食晒5kgs米係正常嗎?

catnapper

別墅

Re: 2個幾星期食5kgs米??!!

some bun will steal rice or other domestic stuff such such as sugar, noodles, canned food etc, either sell them to others or consume when they are off. So keep on gaurd and I usually take stock from time to time so when they cheat , they will not so 'off guard'.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我覺得差唔多,因為一向我都係買5kg米食三星期,平時只係晚上我+老公+bb+工人食的,cook 2 杯米~~~(中午很少cook飯)
不過其它用品,如洗潔精及家居用品或者調味料,你可留意下用量,睇下佢地有無用多左而浪費~~

子爵府

My ex-bun bun also stole rice (raw rice 白米). We thought that the rice consumption was quite fast but since it was not too expensive we didn't check. After she left, the next maid found a lot of rice and granulated sugar (沙糖) on the floor underneath her bed !!!

別墅

差唔多啦~
一"嘜"米大約150-200克,
5KG 約分到 30-40"嘜"
每日兩"嘜", 約20日左右啦

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔該晒各位的回應, 因為覺得以前無買得咁密, 所以問下大家, 如果差唔多都好d, 我真係好怕佢真係偷野, 諗到要換工人都煩.

catnapper

別墅

我個亞賓會用屋企野私家用(but唔係時時).
有時佢話星期日開party, 用D糯米黃糖整糕, 少少咪由佢囉~

水晶宮

我家又是用 5kg裝的米, 每隔 2 -3 星期便要 '補倉'. 不過, 我和老公都會 pack lunch, 所以每天 '飯量' 有 4 - 5 碗. 此外, 工人還要煲粥給 bb.

有o左工人同bb, 以前用很久的東西, 現在的都銷得很快.

男爵府

哈哈, 我一直以為只有我家先食口甘多米

我一家6口 (連工人, 2個小朋友). lunch只有2大1小多數食麵.
一個月 5 kg x 2 包, 個個月都要抬米.

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

我屋企一個月都要買兩次米, 一家三口每星期都是食五餐飯(只是晚餐), 而個工人一日三餐都是食飯, 佢唔吼D印尼麵, Lunch 仲係自己煮俾自己食, 有佢係度屋企使費一闊三大都無辦法架!

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

伯爵府

差不多啦, 我三星期食八公斤,家裡只有我,老公,囡囡及工人,我見姐姐每晚都會煮多點,有時我帶飯,若果我唔帶,佢會留番佢明天午餐食

洋房

我個工人仲離譜.兩個星期用左一罐栗米油,係大鐵罐個種,兩個星期用左兩枝大樽裝豉油,我問佢係咪飲油,食米仲誇張,兩星期食一包8公斤米,每日日頭只有二個工人食飯,夜晚加我兩夫婦,一星期只食五日,星期六/日外出飯,即係話佢用一罐油COOK左10餐,我的結論係工人偷野,工人黎左只係三個月。

別墅

佢地見你係有錢人, 梗係落下格, 或者有幾多用幾多, 以為你唔在意啦.

男爵府

Impossible. 5kgs should be able to last 1 month for a normal family of 3 members.

Be careful, Bun Bun loves to steal rice, oil and chinese mushroom, Toilet Paper, Coffee, Tea bag etc products.

It is easy to check her, buy a new pack again and measure if yourself. If it is exceed the measure. Must be something wrong about her.

伯爵府

真係要小心d !我剛買了一大包即溶coffee, 共有三十包,不消兩星期便沒有了 !我自己都係每日一包,但個印印就兩星期就用了三十包,我話過以後都不會放instant coffee 在家 ! 我懷疑佢在放假時拎出去同d friends 飲 !

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我個兩個工人食好多飯, 都是兩星期8公斤米, 但我不覺得她們浪費, 她們是食米又無看見倒米, 早上她們兩個食, 晚上三大一小, 好彩她只是食飯多, 暫時看不出有偷東西
gillalee 寫道:
我個工人仲離譜.兩個星期用左一罐栗米油,係大鐵罐個種,兩個星期用左兩枝大樽裝豉油,我問佢係咪飲油,食米仲誇張,兩星期食一包8公斤米,每日日頭只有二個工人食飯,夜晚加我兩夫婦,一星期只食五日,星期六/日外出飯,即係話佢用一罐油COOK左10餐,我的結論係工人偷野,工人黎左只係三個月。

首頁

尾頁

跳至