親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

swiss pass

請問瑞士swiss pass, 坐黃金快線, 要吾要加錢? 去wengen, 又要吾要加錢? 另香港邊買swiss pass有discount?

thanks!

男爵府

Re: swiss pass

Swiss pass 可以免費到達Wengen, Grindelwald, Murren, 此外, 印象中亦適用黃金列車, 但最終無坐, not sure. 詳細適用範圍可參考
http://mct.sbb.ch/mct/en/reiselust/int-gaeste/sts/swiss-pass.htm

我上次是嚮買機票的agent度買, 有幾%折扣. Tel: 2780 8885

公爵府

KristyMum
原來去wengen都係免費呀! 我現在都好頭痛, 妳介吾介意幫我望下個plan, 行程會吾會太緊密呢? 第一晚住murren, 四歲小朋友有冇問題呢?

day 1 hk -----> zurich
day 2 zurich (7:00am)---> Murren
day 3 murren
day 4 murren ---> Interlaker -----> Grindelward
day 5 grindelward
day 6 grindelward --> Interlaker --golden express ----> montreux
day 7 montreux (Chocolate train)
day 8 montreux <-------> leukerbad
day 9 montreux --------> zermatt
day 10 zermatt ------> arosa
day 11 arosa
day 12 arosa -----> Zurich -----> Airport

男爵府

Bbchu,
Day4: 如果你會買jungfrau pass, 可以由murren到wengen, 轉纜車到mannlichen, 再坐吊車到grindelwald, 沿途是觀光線, 風景很靚.
Day7: 要check 清楚時間表, chocolate train唔係日日有.
Day10: 我覺得zermatt只留一晚會趕d, zermatt到arosa的車程都唔短.

公爵府

KristyMum
吾該晒! 我地吾會上少女峄, 驚囡囡頂吾順, 所以吾會買jungfrau pass. 但會搭吊車由grindelwald上first, 再行山去果個山中之湖.
至於day 7, 妳講得岩, chocolate train只係星期三行走, 所以我地一定要星期二晚到montreux.
day10, zermatt去arosa, 搭冰河列車要7hours, 我都覺得太長, 但沿線又好似無咩地方好stay, 真係要再諗諗, 可能加多一日時間,會好d.

男爵府

BBChu,
Copy from CHOCOLATE TRAIN website:
Every Wednesdays from June to October and every Monday of July and August
唔記得你幾時出發tim.
你去完話我知gruyeres係唔係相片中咁靚.

公爵府

KristyMum
我6月30出發. 琴日我上瑞士旅遊局, 都攞左好多料, 個小姐都幫我分析行程, 佢教我去rapperwil - Knie's Children's Zoo, 小朋友會好好玩. Chocolate Train, arosa係好正要去. 至於zermatt---> arosa, 中間邊度停留一晚好, 佢話fiesch, 果度有條屬世界遺產既冰河. 另外我係果度copy左張swiss pass & europass既優惠表, 個表list晒行邊條線係free or discount %, 現在真係清楚好多. 如果妳遲些想要個優惠表, 我可以e-mail俾妳.

男爵府

BBChu,

我上次嚮旅遊展想攞資料又剛派晒, 瑞士旅遊局的人都請我上去旅遊局攞, 後來事忙無去. 佢地咁helpful, 早知我都走一轉啦.

First 及Zermatt 都可以見冰川, 無需刻意在Fiesch停留, 又要搬酒店, 如果對冰川有興趣, 我建議去New Zealand, 可以坐直昇機上冰川漫步呢.

公爵府

KristyMum
點解要停Fiesch, 係因為由zermatt去arosa要七個鐘車程, 所以中段想揾個地方停留.

New Zealand......真係要遲兩年先諗.

仲有一個問題想請教, 衣服準備, 要吾要帶羽絨褸?

男爵府

山區天氣變化大, 一定要帶預寒衣物. 我舊年就試過5-6度, 小女峰仲落雪. 穿fleece + Gore-Tex都ok. 而且可分開著, more flexible. 小朋友記得帶手套tim.

別墅

bbchu, 有冇睇過呢個網站 ?? ---> Switzerland Tourism

我們應該感恩 神的話語令人清醒

公爵府

mjzz
Thank You!

公爵府

KristyMum
終於俾我切掂,新年期間由於囡囡病都無點去街,所以就係屋企上綱揾料,真係睇到我眼光光.

day 2 zurich (7:00am)---> Rapperswil ---> Interlaken
day 3 Interlaken ----> murren
day 4 murren
day 5 murren -----> grindelward
day 6 grindelward --> Interlaker --golden express ----> montreux
day 7 montreux (Chocolate train)
day 8 montreux ------> leukerbad
day 9 leukerbad--------> zermatt
day 12 arosa -----> Zurich -----> Airport

男爵府

bbchu,
你囡囡咁慘, 新年唔舒服. 我女呢兩日都病左, 希望今年大家都健健康康.

我反而鍾意第一個行程, 唔駛經常轉酒店, 如果你到grindelwald只係上first, 不如住interlaken, day trip上去, 玩完再住murren.

day 2 zurich (7:00am)---> Rapperswil ---> Interlaken
day 3 Interlaken <----> grindelwald
day 4 Interlaken --- > murren
day 5 murren
day 6 Murren --> Interlaken --golden express ----> montreux
day 8 montreux ------> leukerbad
day 9 leukerbad--------> zermatt

公爵府

KristyMum
妳好! 妳既提議好岩, 但我老公話interlaken無野睇, 所以prefer住高d. 而day1, 我都係住zurich先, 我驚我囡囡頂吾順.

男爵府

bbchu,
我同意住山區比interlaken舒服, 但murren到Grindelwald都要2-3小時, 再去酒店check in, 我怕你唔係好多時間玩, 你仲想行山呢, 夜晚Grindelwald都無野玩喇.

day1住zurich無問題吖, 坐完長途機回下氣先.

公爵府

KristyMum
妳介紹我打去問swiss pass間agent又幾好喎, 有5.5% discount! 起碼一定平過係瑞士買(我見d台灣website話瑞士買swiss pass平d).

男爵府

5.5%咁抵, 我上次都無咁多喎, 間野幾幫得手架, 你俾cheque叫佢送去你office都得.

其實swiss pass平貴要睇汇率走勢, 香港買的swiss pass係年初用美金訂價, 瑞士買就用swiss frac. 全年同價. 如果瑞士法郎一路升, 你年中去瑞士買咪貴d law. 相反, 瑞士法郎跌, 就會瑞士買平d喇.

公爵府

KristyMum

5.5%好似好抵, 但原來swiss pass加左價.

妳上次住Hotel Alpenblick (Zermatt Hotel) 和 Silberhorn (Wengen), 幾錢晚呢?

男爵府

Alpenblick: CHF 207
Silberhorn: CHF 227

Both are double room with extra bed for a child. Breakfast included.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
簽咭 ... 2 3