意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 0|主題: 77650

跳至
小朋友比細菌入神經線,半邊瞼唔郁得???

大宅

國民生產總值:1343

小朋友比細菌入神經線,半邊瞼唔郁得???

上個week同女女睇完醫生..佢右眼標左眼水一段日子,同埋流眼水個塊面開始唔郁.笑同喊都側同向一邊..醫生話佢塊面第七條神經線受捐.應該係細菌感染,now要食類固純,食一個week,睇下佢點..醫生話要佢自己慢慢復原,唔急得,要留意下佢手仔靈活冇..太耐未好就要去照個腦....我好擔心..想睇下有冇小朋友試個都係呢樣野,有冇咩意見可以比我...

多謝大家...
我叫琳琳朱,1月13日出

大宅

國民生產總值:1187

Re: 小朋友比細菌入神經線,半邊瞼唔郁得???

希望你的小朋友好快冇事啦!
KooKuKooKu :pint:

大宅

kooku2004,
多謝你呀,我都望佢好快冇事..but真係日日係度擔心..

thank you 你

別墅

國民生產總值:632

我有兩個朋友試過,都係大人,一個當時仲佗住bb,兩個都好得返,記得聽醫生話食藥同多些留意小朋友,應該唔大問題.

男爵府

國民生產總值:7212

你放心啦bb一定冇事,之前我姪女都試過,佢半邊瞼唔郁得,醫生要佢食一,二星期藥先至好返!因為要時見間令面部肌肉康復!放心啦!
[img]http://img.anycall.com/admin/contents/cms/05/2034259_IMG.gif?[img]

複式洋房

國民生產總值:450

AK,

我於多年前也有同樣情況,吃了二星期類固醇後沒有好轉,後轉看中醫及針灸,前後看了兩三個月醫生。約好了9成幾,其他人看不出,但自己知道沒有完全康復。

事實上,西醫除了消炎外,沒有其他辦法。針灸是很有用的,但我不知小朋友可否針灸。

祝小朋友早日康復!

大宅

國民生產總值:1792

祝小朋友早日康復!

大宅

國民生產總值:1187

AK:

唔好咁客氣啦! 我地做媽媽就最明白, 睇完其他媽咪的回應都知一定冇事好快好, 所以我卒之明白點解我亞媽話寧願自已病都唔好我地有事, 而家做左媽媽後咪明白箇中原因.
KooKuKooKu :pint:

男爵府

國民生產總值:5891

祝小朋友早日康復!!!身體健康!!!

大宅

Angelo_MaMa,royce,Bingni,easter123,kooku2004,catcatchong

多謝你地呀...係呀,真係想自己有事好個佢架..岩岩先兩歲人仔..唉∼∼希望佢好快慢慢好返啦.醫生話要比d時間佢,唔好太耐就好喇,..我Wed會去覆疹呀..女女.加油呀))

男爵府

國民生產總值:6462

2018勳章

祝小朋友早日康復! 健康活潑

複式洋房

國民生產總值:230

AK,

I have the same experience as your girl. My baby is only 9 months old now and she got the nerve infection two days ago. The doctor said she has to take steriods and anti-biotics...... I am so worry about her.....'cause she is still a baby ..... can't tell me she is feeling uncomfortable. I really hope I can suffer the illness for her instead. The only thing I can do is pray for her.

Hope our daughters will recover very soon. Add oil.

Suprisingly my daughter is also called 琳琳.

HoBB
Jessie was born on April 10,2004. 我是全母乳BB呀! You are welcome to visit Jessie's website April 10 --- 2.87kg May 11 --- 3.75kg June 13 --- 4.72kg August 5 --- 5.51kg August 21 --- 5.7kg Oct 16 -- 6.1kg Nov 6 -- 6.4kg Nov 24 -- ~ 6.7kg Dec 14 -- 7.0kg Jan 10 -- 7.3kg April 10 -- ~8.0kg

大宅

Beaty,
Thank you... :-P

HoBB,
9個月...O~,而家d菌真係好勁.....希望我地兩個琳琳都好快好返哂呀))))))))))加油呀你都...

複式洋房

國民生產總值:230

Ak,

How's your daughter going?Wed覆疹? Did the doctor say she is recovered now? Is there any improvement so far??

HoBB

Jessie was born on April 10,2004. 我是全母乳BB呀! You are welcome to visit Jessie's website April 10 --- 2.87kg May 11 --- 3.75kg June 13 --- 4.72kg August 5 --- 5.51kg August 21 --- 5.7kg Oct 16 -- 6.1kg Nov 6 -- 6.4kg Nov 24 -- ~ 6.7kg Dec 14 -- 7.0kg Jan 10 -- 7.3kg April 10 -- ~8.0kg

大宅

HoBB,
醫生話佢好返好多..唔係厭重個d case 呀,(好左),佢唔駛食藥喇.....連消炎都唔駛..醫生話食藥都幫唔到d咩...要佢自己慢慢好返...都maybe 要幾個月....琳琳食左類固醇後真係好d架...你見到佢慢慢進步...小小..小小...now 重係喊時側側地面....講野個時唔覺....我放心好多喇....佢食完d類固醇胃口大左好多....一個week重左3磅呀.....醫生比左d vitamin 佢食..有多d vitamin b 架....佢話對神經線好架...

你琳琳點呀???佢太細個...真係食太多藥...擔心死你lor...而家佢仲有冇食藥呀??醫生點講呀???你都要加油呀你....

複式洋房

國民生產總值:283

AK,

你唔好太担心喇,女女會冇事架!你唔"冧"得架...加油呀!
祝妹妹快d好返啦!

大宅

Peppermint-mama.

Thank you你..呢幾日見呀女都好似冇咩野..放心哂..

複式洋房

國民生產總值:160

你迷信嗎?你可以搵神婆睇睇,我朋友試過咁,同你case一樣,原來佢撞到"d野",你當睇下另類醫生囉!!
HEHAJOEY

民房

國民生產總值:5

第七條神經線

我個BB兩個幾月大,她左邊面不能動,
帶她去做磁力共震,醫生話是先天的,沒有藥物醫治
我們想再確定是否先天還是後天,
所以請大家有冇醫生介紹.....謝謝!

民房

國民生產總值:5

唔好意思丫..我屋企人也遇上這類問題,請問有否朋友可以幫忙提供意見.....急.............

尋日,同屋企人去左睇樓下既私家醫生,徐醫生診治後說是第七條神經線受過濾性病毒入浸,並無感染之原因,不過要食藥及盡快去做物理冶療,因為此病並非一時可以立即醫好。徐醫生告之我地,面部咁細微既地方,私家物料冶療器材或許不多,及沒有醫生可及覆觀察病惰。並提意見我地,即時轉介去廣華急症,等了差不多3個鐘頭同埋交左100蚊既診金,換來既係遇上一位操大陸口音既宋x劑醫生..他的回覆是..普通病姐,每星期都有1-2個咁既case,食哂d類固純藥佢,好就好,唔好就係咁ga la。如果眼睛不能合上,你就用手把他合上就可以ga la...同時,宋醫生行出走廊拿給我地一張[面部運動]既宣傳單張叫我屋企人係家中做。並告之此單張也是物理冶療部送過來的。
於此同時,宋醫生不斷重覆又重覆告之我,lee隻病係要幾個月先好,仲有個明星醫成2年先好!!!咁既說話係咪醫生講ga?!佢同時嚇死病人及病人家屬!!!公立醫院我是否可以投訴??!!!!

由於聽完佢上述既說話,我驚覺佢好似沒有看到我們是經私家醫生轉介入黎,我於是乎開聲說,醫生我地係經私家轉介黎做物理冶療。你是否可以幫我地做轉介,佢好像大發雷霆咁,問我係邊位?我答係病人既家屬。宋醫生說,我又唔係唔幫你做轉介,不過,物料冶療也冇儀器幫到我地,不過,宋醫生佢係極力推介我地去做針灸。

係lee個case入面,我唔係唔相信針灸,只係,宋醫生咁樣處理病人既病,令我懷疑佢既醫德及對病既認識,最後,番去後頁,睇完我地張轉介信,佢答左我地一句,我屋企人可能係感冒菌入浸...佢係完全冇同我地講過係面部第七條神經線受感染..
anyway..我覺得政府急症真係...

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.