跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我亞B一食奶就發皮氣, 唔肯食!!

我亞B一食奶就發皮氣, 唔肯食! 點算好呀?
佢用條'唎" 預反個奶瓶出來......
佢現在3個月13日

大宅

Re: 我亞B一食奶就發皮氣, 唔肯食!!

May be he is not hungry. At some stage, baby may not need to eat very often. Let's wait until he is hungry and asking for milk. 制吓他吧﹗ :mrgreen:
熙熙&樂樂媽咪

大宅

可能係厭奶期ar, 我阿B之前都係咁,呢排好Dlar,
雖然佢食得少,但係都肯食lar,
放心lar,過兩日就好gar lar,
或者試下開奶茶lar :wink:

大宅

TO: rabbit_chan2222

請問即沖的開奶茶ok嗎, 當水飲還是用來開奶? 份量如何? 我的bb現在三個半月左右, 又是常常不肯食奶

大宅

OnOnKo:
我未試過用即沖的開奶茶wor,吾知o吾ok wor.
我買個種係一包(南北行的)煲埋一碗咁,
我會用保溫水水壺裝住,用黎開奶,
我可以開兩餐(3~4oz/餐)
但係我知道有D媽咪會直接比BB飲 :wink:

大宅

bb真的有厭奶期嗎, 我個b今日唔多肯飲奶. 不過佢有幾聲咳. 我以為佢唔舒服架炸! 你地bb有冇試個唔舒服, 唔舒服有 冇影響佢食慾呀

大宅

我覺得會ar, 我地謙謙試過鼻塞,佢會成日扭計同吾肯食野,因為鼻塞食野會好辛苦... :cry: :cry: :cry: 我見佢真係好心痛gar!

複式洋房

小蝦佢一到夜晚就唔肯食奶,好扭計,攪到佢父母都無得目訓, :cry:
唔知係咪上次打完針,佢有少少發燒,我地餵佢食葯,
佢覺得o的葯好難食,但被我地"監"佢食,自此,一到我地餵奶比佢,佢就"反臉"唔肯食呢?真無奈。

大宅

rabbit_chan2222,

點樣可以知道我小b 係咪鼻塞呀? 佢食野時又係好扭計呀...

大宅

pluie,
我都係古gar 咋, 小B佢喊個陣把聲好"mung" lo :-|

男爵府

2020勳章 育兒性格勳章

睇下佢鼻窿有冇野痴住....
有時聽聲都聽得出既,如果睇到既,都可以試下了左佢,睇唔到就冇法啦....

大宅

我日日都同我小b 清鼻屎屎架喎... 不過我估佢應該係食奶時分心, 食成粒鐘, 又喊又笑, 乜都出齊. 因為佢"合"眼訓時食奶會食得快d.

大宅

我個豬比比都是鼻塞, 食奶時好辛苦!
我老公用左個方法, 試下bb係唔係鼻塞
就係放限vcd or cd 在bb鼻, 如果唔係鼻塞, 會有"下"氣!
冇既, 當然係鼻塞

大宅

好橋wor......
rachel123 寫道:
我個豬比比都是鼻塞, 食奶時好辛苦!
我老公用左個方法, 試下bb係唔係鼻塞
就係放限vcd or cd 在bb鼻, 如果唔係鼻塞, 會有"下"氣!
冇既, 當然係鼻塞

洋房

hi Shelleylei,

我個B同你o的情況都一樣, 我個B一天只食十數安奶, 都以經有成個星期了,佢現在3個月17日, 我都好驚佢唔夠營養, 是否要見見醫生呢? 佢個nose應該冇塞o家!

Vivian :cry:

大宅

我個豬比比都冇鼻塞啦, 但飲奶時都好扭計.. 全身係到勁動來動去,重會大聲喊架,真的冇佢辦法~~

嬲嬲地, 放佢係梳化訓係度飲, 佢又冇野~~又肯飲~~不過飲得好慢... 隻眼周圍望... 真的奇怪bb呀 ?-(

洋房

我個B今日看過醫生, 有D感冒, 但唔知點解, 佢今天食奶食得幾好wow...

Vivian

首頁

尾頁

跳至