跳至
[2004年或之前] 你地bb有冇痰呀?

首頁

尾頁

別墅

你地bb有冇痰呀?

我個bb成日喉嚨都好似有d 痰係度咁, 食完奶之後情況重嚴重,成日發出d "hair hair" 聲, 有時重好似有野想係喉嚨度度番出黎,個表情就好似我地大人想"au" 咁。最慘就係, 就算佢訓著覺, 都會因為有野想吐番出黎而成個人醒矖,見到bb咁都好心痛呀。

男爵府

Re: 你地bb有冇痰呀?

me too.想睇醫生又怕佢要食藥, 又時擔心佢影響呼吸, 所以原本我已放棄人奶但就算現在返工了都盡量給他吃人奶, 希望多d抗體. 好煩

大宅

me too
my mother 俾左保嬰丹bb食
佢d痰連埋少少奶吐來
情況好左d, 但睡覺仲有he he her her聲

大宅

calamus 寫道:
me too
my mother 俾左保嬰丹bb食
佢d痰連埋少少奶吐來
情況好左d, 但睡覺仲有he he her her聲

me too
:mrgreen:

複式洋房

我bb呼吸都her her 聲,我問個醫生,她說這應不是痰,是奶令到d口水"杰",呼吸her her聲好普遍,不用擔心!

別墅

我亦有問過醫生,和你講法一樣,另講如果bb真的有痰,他便是有病了。

joshuamama 寫道:
我bb呼吸都her her 聲,我問個醫生,她說這應不是痰,是奶令到d口水"杰",呼吸her her聲好普遍,不用擔心!

別墅

咁奇實會唔會係隻奶粉唔啱bb食呀? 轉隻低敏奶粉會唔會好d 呢?我成日諗係咪隻奶粉太甜令到bb咁!

另外你地d bb有her her 聲咁點訓覺呀? 冇會自已"濁"醒嗎?

大宅

我bb食ma ma奶都係咁
佢her her 聲, 成日訓得唔lum
我又唔想經常食保嬰丹, 雖然亞媽話無問題,
大家有咩方法解決???

別墅

我個仔都係咁,因為有痰,所以成日都憫憫憎憎,於是帶左佢去睇醫生,但係食左d藥之後,只係可以令佢唔嘔同埋好訓d,舒服d,d痰還是一樣....好煩,最慘就係一停藥佢就嘔 :-(
:-D 幸福是當我擁有你 :-D http://tw.pg.photos.yahoo.com/ph/fibe001/album?.dir=/861c

別墅

fibe001 寫道:
我個仔都係咁,因為有痰,所以成日都憫憫憎憎,於是帶左佢去睇醫生,但係食左d藥之後,只係可以令佢唔嘔同埋好訓d,舒服d,d痰還是一樣....好煩,最慘就係一停藥佢就嘔 :-(

Fibe001, 咁醫生有冇話係點解會咁呀? 食咗d 藥可以好訓d 同舒服d 都好。

我bb而家就係訓唔lum, 不過就乜點嘔。只係成日好似有d野在喉嚨好想吐出黎, 但因為佢細又唔識點吐, 所以好慘。我都有帶過bb睇醫生,但醫生話係鼻的分泌物倒流入喉嚨令到有her her聲,俾咗d 藥我幫bb滴鼻以減少分泌物,但好似冇乜幫助! :cry:

別墅

lovely_jac 寫道:
[quote]
fibe001 寫道:

Fibe001, 咁醫生有冇話係點解會咁呀? 食咗d 藥可以好訓d 同舒服d 都好。

我bb而家就係訓唔lum, 不過就乜點嘔。只係成日好似有d野在喉嚨好想吐出黎, 但因為佢細又唔識點吐, 所以好慘。我都有帶過bb睇醫生,但醫生話係鼻的分泌物倒流入喉嚨令到有her her聲,俾咗d 藥我幫bb滴鼻以減少分泌物,但好似冇乜幫助! :cry: [/quote]

醫生都係話鼻的分泌物倒流入喉嚨,所以做成痰...不過我個仔佢會自己吐出來,但每一次吐完都大喊一餐.D西藥既效用係好慢架,因為BB仲細,醫生唔會開太重藥.你有無試下幫BB將D鼻的分泌物撩出來?咁樣會好好多.....我睇o個個醫生教我,去買D幼既棉花棒,搵杯熱水,用棉花棒點熱水,在鼻孔門口轉,用蒸氣的原理,將D分泌慢慢蒸出來,蒸到門口時,就可以挖出來,不過,這個方法比較貴.28蚊先得175支幼棉花棒,同BB撩一次就要用8-12支......希望會幫到你啦,有唔明可以再問我丫
:-D 幸福是當我擁有你 :-D http://tw.pg.photos.yahoo.com/ph/fibe001/album?.dir=/861c

男爵府

請問醫生有冇說是否不用看醫生?會否自己好番?我覺得我個仔九成有此情況, 正在爭扎需否看醫生, thanks.

"醫生都係話鼻的分泌物倒流入喉嚨,所以做成痰..."

別墅

我問過一個auntie,佢o係浸會做護士,佢話bb飲奶粉係會有痰,不過我見bb好似好辛苦,先同佢睇醫生,不過auntie叫我幫阿b拍痰比較work

男爵府

請問點拍??thanks

別墅

拍格拿底對下,patpat對上的位,雙手輕拍,兩邊都要拍

首頁

尾頁

跳至