烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請指教...如何煲 "綿" 的粥 ? -- 多謝各位, 我成功啦 !

請問有冇人知點樣可煲出一煲 "綿" 的粥 ?
曾用 "燘熱鍋" / "電飯煲" / "瓦煲" 都試過了.......
有乜 "竅門" 呢 ?

Thx ~ !

大宅

Re: 請指教...如何煲 "綿" 的粥 ?

首先洗好米,然後加少許油和鹽,醃約半小時,咁你煲d粥就好綿.不過我試過因為趕時間,我醃了一陣就煲,都ok架

大宅

煲好之後"come"蓋開大火... 幾秒後熄火; 唔好再打開蓋, 煱20-30分鐘! 搞掂 D粥會好綿架!!

男爵府

Dear milimili,

Thank you ! 係咪用任何煲都可以架 ? (如 : 燘熱鍋...因可以唔駛睇火 :mrgreen: )

^^

男爵府

Carson_mum 寫道:
煲好之後"come"蓋開大火... 幾秒後熄火; 唔好再打開蓋, 煱20-30分鐘! 搞掂 D粥會好綿架!!

Dear Carson_mum,

可能我個煲細 ?..... 個煲 d 粥試過 "come" 蓋翻熱時, 好快就 "瀉" 晒出黎 !

係咪唔駛理佢, 立即熄火唔好開蓋就得 ? (會唔會 "痴" 底 ?)
因我怕 "痴" 底, 所以佢一滾瀉我就立刻開蓋用湯匙攪佢.

Thx ~ ! ^^

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi

是米的選擇,用真珠米會比其他綿的。

男爵府

Dear GiGiMum,

Thank You !

^^

男爵府

Thank You !

^^

男爵府

Thank You !

^^

男爵府

Thank You !

^^

男爵府

謝謝咁多位的指點 ~

就讓我逐一嘗試....... !

Thank You !!!!!!!!!!! :-P

大宅

只是醃了便ok,水滾後調細火,打開小小蓋,我就用易潔煲,如果用不秀鋼要小心黏底.我未試過用其他煲
記住,因為容易綿,所以很容易滾瀉的

男爵府

hee...........我失敗了. ( d 粥 "杰" 得滯 !)

d 粥好似有d "綿綿地", 但就多多 "杰杰地" ! (唔知係咪 "綿" 所以 "杰" ? 唔似出街食o個 d 咁, 又"綿" 又香, 又唔 "杰" ! )
係咪煲 "綿" 粥, d 水要比平時加多d ?

冇錯 ! 個廚房爐灶, 已佈滿我 d "傑作" ! :mrgreen:

大宅

你落米的份量是多少?
我煲d粥好正,連我老公和女都吃很多,
我會將d元貝仔同米一起煲約一小時,便將你想放的材料加進入去,若果加雞,要將鮮雞切件,醃好,待粥差不多煲後,便將雞放進去煲10分鐘便可.
我用大約3公升水,一杯米的分量,
有時煲到咁上下,便看看要不要加滾水,因為水少好過水多,若水少可加入滾水調稀,千萬不要加生水.

男爵府

唔好笑我喎, 我都知真係醜醜 ~ ~ ~

因我落大半煲水, 一嘜半米 !
(我O個大半煲水都唔夠妳三公升咁多, 但米就仲要多妳半嘜添 ! )

我要努力改進下先得, 其實我只係煲白粥, 但估唔到一鍋白粥都咁考功夫 !

大宅

嘻嘻,失敗乃成功之母,努力吧!

男爵府

hee ~ 我都係咁諗 !

so 一於再試過 !

於冇得選擇情況之下, 我屋企人亦已經變晒我既 "白老鼠" ! :mrgreen:

^^

男爵府

Re: 請指教...如何煲 "綿" 的粥 ? -- 多謝各位, 我成功啦 !

哈哈 ~~~ 成功啦 ~ 成功啦 ~ !!!

多謝各位教路呀, 重要等別名銘謝 "milimili" !

我終於識煲靚靚 "綿" 粥啦 !!!!!

SO HAPPY !!!!!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol:

大宅

Re: 請指教...如何煲 "綿" 的粥 ? -- 多謝各位, 我成功啦 !

恭喜!恭喜!

首頁

尾頁

跳至