自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

hashtag影視迷勳章

假設開始係正面, 62針, 咁織完以下步驟,應該仲有幾多針?

下兩行: 每行開頭收兩針
下行: 1低針, 滑1低針,1低針,將滑針挑覆在低針上,低針編織至最後三針, 2低針合1,1低針
下行: 2低針,依照圖案編織至最後2針,2低針
重覆編織最後兩行,直至餘下針數是"18"針, 結尾一行是反面

我織完, 有20針, 係咪錯左呀...??!

正: 62 -2 -2
反: 58 -2
正: 56 -2 -2
反: 52 -2
正: 50 -2 -2
反: 46 -2
正: 44 -2 -2
反: 40 -2
正: 38 -2 -2
反: 34 -2
正: 32 -2 -2
反: 28 -2
正: 26 -2 -2
反: 22 -2 = 20
願BB身體健康

男爵府

樓主,你將頭兩行每行開頭各收兩針係第一行收晒四針,於是織少左一行,跟住應該係正面頭尾各收一針,反面照圖案織,唔駛收針,即係正面至減兩針,唔係每行都減呀,所以應該係:
正: 62 - 2
反: 60 - 2
正: 58 - 2
反: 56 (照圖案織,唔需要減針)
正: 56 -2
反: 54 (照圖案織,唔需要減針)
正: 54 -2
反: 52 (照圖案織,唔需要減針)
正: 50 -2
反: 48 (照圖案織,唔需要減針)
.
.
.
.
正: 20 - 2 = 18
結尾一行是反面,應該要織埋反面嗰行18針的。

原帖由 agneskk 於 09-9-14 14:07 發表
下兩行: 每行開頭收兩針
下行: 1低針, 滑1低針,1低針,將滑針挑覆在低針上,低針編織至最後三針, 2低針合1,1低針
下行: 2低針,依照圖案編織至最後2針,2低針
重覆編織最後兩行,直至餘下針數是"18"針, 結尾一行是反面

我織完, 有20針, 係咪錯左呀...??!

正: 62 -2 -2
反: 58 -2
正: 56 -2 -2
反: 52 -2
正: 50 -2 -2
反: 46 -2
正: 44 -2 -2
反: 40 -2
正: 38 -2 -2
反: 34 -2
正: 32 -2 -2
反: 28 -2
正: 26 -2 -2
反: 22 -2 = 20

大宅

我覺得應該係:-
第1行 : 正面 - 62-2 = 60針(下兩行: 每行開頭收兩針~~ 的第一行頭2針)
第2行 : 反面 - 60-2 = 58針 (下兩行:每行開頭減兩針~~ 的第二行都係減頭2針)
第3行 : 正面 - 58-2 = 56針 (下行: 1低針, 滑1低針,1低針,將滑針挑覆在低針上,低針編織至最後三針, 2低針合1,1低針~~ 姐係每行減左2針la)
第4行: 2低針,依照圖案編織至最後2針,2低針 (冇加/減針)
第5行 : 正面 - 56-2 = 54針 (姐係第3行個d la)
第6行 : 同第4行
第7行開始,其實就係不斷重覆第3、4行的編法,簡單講姐係每單數行減兩針,所以一定會餘下針數是"18"針

大宅

原帖由 bbdou 於 09-9-14 14:29 發表
樓主,你將頭兩行每行開頭各收兩針係第一行收晒四針,於是織少左一行,跟住應該係正面頭尾各收一針,反面照圖案織,唔駛收針,即係正面至減兩針,唔係每行都減呀,所以應該係:
正: 62 - 2
反: 60 - 2
正: 58 - 2
反: 56 (照圖案織, ...

大宅

hashtag影視迷勳章

哎呀, 原來係我九唔撘八理解錯左... 我每一行頭兩針都收, 錯晒...

要拆左再織...

唔該晒你地呀
願BB身體健康

首頁

尾頁

跳至