跳至

首頁

尾頁

民房

新手媽媽的感受

我的女女剛巧一個月,是位新手媽媽,坐月時對住個女無情情又流淚,見到個女喊自己又喊,雖然自己亞媽有到自己家幫手,眼見亞媽一早自己家又煲嘢又幫個孫沖涼,忙到一頭煙,自己又幫不到手,覺得自己無用,現在做了人地亞媽先明白個種感受,有時揍唔掂個女又會想自己是否稱職做人亞媽,我是否想得太多?

複式洋房

Re: 新手媽媽的感受

almen,
我比你新d添喎,我個仔仔出世十幾日咋,昨晚成晚唔肯訓,攪到我好嬲,我又好倦喎,又要在廳行左成晚,有一刻好想將佢掉落地,但今日見到佢又回想昨晚好彩冇做錯事,如果唔係我一定後悔死了,而且你有亞媽幫你已經好好架啦,你好幸福架啦,你依家都係因為"賀爾蒙"影響姐,你有唔開心,要同人講架,你唔好覺得自己冇用,你都係剛做人媽媽,咩經驗都冇,我都係咩都唔識架,遲d我地就會好叻架啦 所以唔使為這些事唔開心,我地一齊努力啦
焯耀星途金光照 禧福添壽萬人朝

民房

sandy,
多謝你的支持,我們一起努力吧!thank you

民房

我個b現在4星期大, 起初真的非常辛苦, 自己已非常疲倦, 但晚上最少起身3次餵奶, 晚上又無人幫手, 真的很無助, 現在大家都在適應中, 於早上時間, 阿b哭我會盡量由得他, 希望培養他較獨立, 起初出院, 姑娘亦讚他乖, 但試過一次, 爺爺抱了他兩小時(其實他沒有哭的, 我亦多次勸他讓他自己睡), 之後便每晚的同一時段, 即9-12pm便哭要抱, 我嘗試不抱他, 但他哭至回不了氣, 便馬上抱起他, 所以大家不要嘗試 “唔好”的第一次
現在最擔心的是新年, 屋企人多, 細菌多, 且個個抱, 真的很擔心他由早至晚亦不肯自己睡覺; 另外, 原來自己bb真的非常不想讓人抱, 因上次有親戚餵他奶, 但不知為何阿b全噴出來, 心裡是非常不好受
不知大家有沒有同感!!!!!

禁止發言

大宅

KCKelly,
好有同感啦, 雖然知道其他人都係鍚BB, 但係唔知點解始終都唔放心, 成日覺得佢地好似好"倫盡"咁, 好驚整親BB啦, 不過又唔好意思出聲, 好擔心滿月個日, 肯定成晚冇啖好食......

大宅

almen,
加油呀, 我都係新手媽咪啦, BB係1月12號出世, 好多野都仲要學, 唔好比咁大壓力自己, 我覺得只要盡力而為, 根本唔需要深究係唔係稱職媽咪啦, 再者稱職媽咪都冇準則o既, 有邊個可以批評我地係唔係稱職媽咪呢, 最重要係我地無論做咩都為BB好為BB設想, 咁已經好好啦, 其他野咪慢慢學囉, 來日方長嘛~ 你要加油呀, 我地一齊努力啦~

首頁

尾頁

跳至
熱門主題