跳至

首頁

尾頁

男爵府

以下個LIST係我根據上次響政府醫院生完既經驗調整過既LIST, 希望幫到大家~

產婦入院走佬袋

產科門診證
孕婦身份證
丈夫身份證副本
初生嬰兒紙尿片 1包
嬰兒濕紙巾連盒 1盒
紗巾 數條
大毛巾 1條
面巾 1條
非黏貼型產婦衛生巾 2包
網褲 3-4條
乳墊 1盒 (6對都好足夠)
餵奶胸圍 3個
床墊 6張
拖鞋 1對
牙膏牙刷 1套
盒裝紙巾 1盒
保溫杯 1個
沖洗瓶 1個
鎖及匙 1套

媽咪用品
沐浴液 1瓶
浴帽 1個
洗頭用品 1套
外套 1件
襪 2-3對
內褲 2-3條
潤唇膏 1枝
面霜 1瓶
潔面用品 1套
梳及橡筋 1套
手提電話及充電器 1套
紙巾 8包 (TEMPO 去完TOILET用, 唔會痴住傷口)
消毒紙巾 1包
口罩 2-3個
小食 適量
紙筆 1套

以下屋企人帶黎出院用:
媽咪出院衣服 1套
嬰兒手套 1對
嬰兒包被 1件
嬰兒出院衣服 1套
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

男爵府

原帖由 hobby 於 09-9-14 18:33 發表
呢幾晚瞓瞓吓都會覺得個肚好實, 好似痛痛哋咁, 但只係肚下方, 唔知你哋係唔係都一樣呢?

我覺得個肚越來越重...訓到轉唔到身呀... 之後一邊身就會覺得好痛...
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

男爵府

原帖由 Piggyhui 於 09-9-14 18:12 發表
我都4.30走了~~

不過MTR都已經好多好多人, 好彩早D走, otherwise都好驚比人撞到個肚~

大宅

原帖由 saltato 於 09-9-14 06:34 PM 發表
以下個LIST係我根據上次響政府醫院生完既經驗調整過既LIST, 希望幫到大家~

產婦入院走佬袋

產科門診證
孕婦身份證
丈夫身份證副本
初生嬰兒紙尿片 1包
嬰兒濕紙巾連盒 1盒
紗巾 數條
大毛巾 1條
面巾 1條
非黏 ...

多謝你個list啊~

男爵府

我公司都幾好,4:30pm就俾我走先屋企

媽媽最愛大小b

男爵府

原帖由 babie_s 於 09-9-14 17:51 發表
你估8號風球會唔會到聽日成日?。。

期待中。。

無啦, 咁早掛, 原本聽早唔洗返都好呀, 依家都應該要返...

大宅

原帖由 saltato 於 09-9-14 18:36 發表

我覺得個肚越來越重...訓到轉唔到身呀... 之後一邊身就會覺得好痛...

我又唔係因為個肚大轉唔到身, 只係好實 ... 好硬 ... 感覺怪怪咁

男爵府

牛年勳章

咪就係囉, 執執吓好似好多嘢咁呀...
原帖由 saltato 於 09-9-14 18:18 發表

床墊20張

男爵府

原帖由 babie_s 於 09-9-14 18:39 發表

多謝你個list啊~

唔洗多謝~ 我上次住左5日, 有d野唔夠用就準備定響屋企叫hb羅黎, 好似bb濕tissue, 我用左好多...因為bb poopoo左我攪黎攪去都舞唔店...所以一次就經已用左好多....

男爵府

原帖由 lai_tat 於 09-9-14 18:44 發表
咪就係囉, 執執吓好似好多嘢咁呀...

真係唔好執太大個呀, 響醫院會轉黎轉去唔同既room架...得你一丁友時咩個超大袋....真係好似走佬咁架, 我上次就係咁覺得好辛苦...仲有個袋太大, 放入去個櫃時差d唔夠位...

男爵府

原帖由 hobby 於 09-9-14 18:43 發表

我又唔係因為個肚大轉唔到身, 只係好實 ... 好硬 ... 感覺怪怪咁

個肚係會pratice收縮的, 只要唔係太密就ok, 如果太密or痛就要睇醫生啦~

大宅

原帖由 saltato 於 09-9-14 06:47 PM 發表

唔洗多謝~ 我上次住左5日, 有d野唔夠用就準備定響屋企叫hb羅黎, 好似bb濕tissue, 我用左好多...因為bb poopoo左我攪黎攪去都舞唔店...所以一次就經已用左好多.... ...

你之前系唔系織咗對鞋仔啊??

男爵府

原帖由 babie_s 於 09-9-14 18:56 發表

你之前系唔系織咗對鞋仔啊??

唔係我呀, 我都記得係有人織咗對鞋仔, 好勁! 我諗我會試下織背心... 不過都好難下..haha

男爵府

原帖由 saltato 於 09-9-14 18:19 發表

我會訂8珍~

我都會訂,不過未決定訂邊間。

男爵府

唔記得報到tim~

男爵府

原帖由 saltato 於 09-9-14 18:34 發表

產婦入院走佬袋

產科門診證
孕婦身份證
丈夫身份證副本
初生嬰兒紙尿片 1包
嬰兒濕紙巾連盒 1盒
紗巾 數條
大毛巾 1條
面巾 1條
非黏 ...

奶粉唔駛準備的?
醫院會提供?

男爵府

牛年勳章

多謝, 我會參考架喇...
原帖由 saltato 於 09-9-14 18:34 發表

產婦入院走佬袋

產科門診證
孕婦身份證
丈夫身份證副本
初生嬰兒紙尿片 1包
嬰兒濕紙巾連盒 1盒
紗巾 數條
大毛巾 1條
面巾 1條
非黏 ...

大宅

產婦入院走佬袋

產科門診證
孕婦身份證
丈夫身份證副本
初生嬰兒紙尿片 1包
嬰兒濕紙巾連盒 1盒
紗巾 數條
大毛巾 1條
面巾 1條
非黏 ...

thanks a lot for sharing!!

大宅

原帖由 hobby 於 09-9-14 18:33 發表
呢幾晚瞓瞓吓都會覺得個肚好實, 好似痛痛哋咁, 但只係肚下方, 唔知你哋係唔係都一樣呢?

耐唔中都會咁,仲有,依家轉身要就去住度力先轉到,好怕會用錯力整親個肚或者條腰。

男爵府

原帖由 gobby926 於 09-9-14 19:10 發表

奶粉唔駛準備的?
醫院會提供?

唔洗架, 不過醫院o個期飲緊邊隻就邊隻, 佢地一樽樽奶供應既, 唔係奶粉加水咁架, 奶咀就係nuk咁樣既, 全新, 一扭落去個樽度就用得, 所以你響產前產後o個邊會見有人問今期x醫院用緊邊隻奶粉, 就係咁既reason~

首頁

尾頁

跳至