嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB有頭泥

我已經用左bb油
好番唔夠3日又起番
請問有無好d方法
thx

大宅

Re: BB有頭泥

你有無試過用去頭泥及防止頭泥的bb洗頭水? mustela有隻shampoo係專去頭泥, 都幾好架, 你有無聽過?

大宅

chang_bb1215,

據一些醫護人員講, bb 頭泥是分泌油份未平衡引致 !
所以你應該在bb沖涼前用bb油按摩,等5分鐘才沖洗 !
因為身體機能要知道有足夠油份才會停止分泌 !
最好keep著一個星期, 再看看效果 !
一女一仔萬事足笑看人生無求欲 :-P  :-P  :-P

大宅

我囡囡嗰時都有出頭泥,你係bb洗頭前5-10分鐘,查olive oil落bb個頭度,等d olive oil軟化頭泥後,用水再洗頭,頭泥就會慢慢脫落.
不過唔好心急,一次可能只脫落少少,千其唔好強行搣呀!!

複式洋房

DEAR TPY ,

你既意思係咪你有用過mustela隻專去頭泥shampoo , 覺得幾好用亞 , 如果係我都想買支比我個bb用. 請回覆 ??
thanks in advance
我個宏宏豬出生於2004年

大宅

係呀,我都有用過其他媽咪話用oil的方法,但沒有用, 頭泥依舊出完又出, 最後我都是由囡囡個老師介紹用呢隻洗頭水, 佢個仔剛出世都是成頭頭泥. 我個仔用左唔係好多次都見到效用. 跟住無耐就唔駛用啦.

我記得個時買要$60一枝(有折扣), 而家唔知幾多錢呢?我唔知是否個個bb都有效用, 你可以試下.

大宅

tpy

請問mustela隻洗頭水邊度有售??
其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

大宅

BeBe Dream :-P

大宅

我所知不是度度到可以買到, 銅鑼灣時代廣場9樓有兩間鋪可以買到, 一間是bebe dream, 另一間唔記得叫乜名, 都係賣bb用品的.

Jollyma 寫道:
tpy

請問mustela隻洗頭水邊度有售??

大宅

睛靈勳章

Jollyma:

中環太子大廈, 有專門店 :lol:
del

複式洋房

DEAR Jolly Ma ,

我 yesterday 係新都城watson買左喇 , 係60元正 , 今日比阿仔try 下, thanks! :lol:

複式洋房

tinnray 寫道:
我囡囡嗰時都有出頭泥,你係bb洗頭前5-10分鐘,查olive oil落bb個頭度,等d olive oil軟化頭泥後,用水再洗頭,頭泥就會慢慢脫落.
不過唔好心急,一次可能只脫落少少,千其唔好強行搣呀!!

我都係用這方法, 都要用一段時間先甩晒, 之後再無出過啦!

大宅

係呀.

popo22 寫道:
係咪慕斯果支呀?[quote]
tpy 寫道:
係呀,我都有用過其他媽咪話用oil的方法,但沒有用, 頭泥依舊出完又出, 最後我都是由囡囡個老師介紹用呢隻洗頭水, 佢個仔剛出世都是成頭頭泥. 我個仔用左唔係好多次都見到效用. 跟住無耐就唔駛用啦.

我記得個時買要$60一枝(有折扣), 而家唔知幾多錢呢?我唔知是否個個bb都有效用, 你可以試下.
[/quote]

複式洋房

DEAR TPY ,

MUSTELA支慕斯(foam shampoo)對我仔仔有效喎,尋日用完開始有d一塊塊既頭泥脫落喎. 你地有需要都可以try下. thank you!!

複式洋房

MAVISLAW,
請問係邊度買, 大約幾多錢

複式洋房

我 係新都城watson買左喇 , 係60元正 , 今日比阿仔try 下, thanks!

複式洋房

MAVISLAW 寫道:

我 係新都城watson買左喇 , 係60元正 , 今日比阿仔try 下, thanks!

thanks

首頁

尾頁

跳至