自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我仔考試前就scales + 考試歌, 而家就彈sonatina album, graded pianoforte studies and ferdinand beyer, 因為我仔手唔夠大, 指力唔夠好, 而家主力練手指.

練呢d都幾悶, 所以我仔練完琴會自選歌仔彈.

原帖由 召藥師 於 09-9-15 17:37 發表
我想問大家嘅小朋友而家平時彈咩野多架?
我以前係練scales,彈考試歌同埋其他琴譜,要彈好多野。

伯爵府

好鋼琴老師既定義人人不同, 最緊要係老師既教學方法同小朋友學習方式夾得嚟.

原帖由 bbq2006 於 09-9-15 17:38 發表
請教去邊度揾名師?
你哋認為,點樣先係好鋼琴老師?

吾該

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 starry^.^ 於 09-9-15 17:22 發表
me too! 最緊要係學既有興趣, 彈得開心.

我女依家就係咁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 bbq2006 於 09-9-15 05:38 PM 發表
請教去邊度揾名師?
你哋認為,點樣先係好鋼琴老師?

吾該

其實好似搵學校咁,睇吓夾唔夾妳小朋友。

有d老師好嚴格,要求好高,如果玩玩吓真係會俾老師鬧,搞到冇哂興趣。

盡我一己之力,發放正能量!

子爵府

吾該咁多位先!

咁師資現在是否鋼琴老師都有演奏級?有鋼琴8級就可以教琴?

而家私人教授初級至一級,合理收費幾多?

琴行比私人教授平?

原帖由 召藥師 於 09-9-15 18:02 發表

其實好似搵學校咁,睇吓夾唔夾妳小朋友。

有d老師好嚴格,要求好高,如果玩玩吓真係會俾老師鬧,搞到冇哂興趣。

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-9-15 17:37 發表
我想問大家嘅小朋友而家平時彈咩野多架?
我以前係練scales,彈考試歌同埋其他琴譜,要彈好多野。

我個仔現在彈:

1. Scales - 巳彈完 Grade 6 scales, 現在彈 Grade 7 scales

2. Chopin Waltzes

3. Czerny 849

4. Mozart Nineteen Sonatas

5. Bach 2- and 3-Part Inventions

6. Burgmuller Op 109

7. Schmitt Op 16

召藥師,你又識彈琴,又識煮好野食, 好厲害!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

原帖由 洛婷 於 09-9-15 15:50 發表
雖然我女學咗 5 年先考得 3 級 , 但佢睇譜都唔錯 ops:" />

但佢依家彈緊 CZERNY (599) ,

SONATINA , CHILDREN PIECES :)

我個囡學左就嚟四年, 今年小三, 明年四五月考四級琴試,
進度滿意:mrgreen: , czerny(599)哩本彈左兩年, 已完成.
依家彈緊 Tschaikowsky, Burgmuller, Piano Pieces for Children (學左大半)另外, 老師有啲copy歌仔,
大致上幾好
點解咁講, 因為見到好多朋友仔女啲琴書, 畫左好多
A/B/C/D, d, r, m, f, s 呢啲字同花哂嘅, 同埋上堂真係淨係彈考試歌 A, B, C , 咁就算考左八級, 比本五級琴書你都彈唔出啦
真係唔好為考試而考/學

(純粹分享, 唔係賣廣告)

子爵府

想請教先學樂理,識睇譜基礎先學琴會易上軌道(手)?

原帖由 芝麻街 於 09-9-15 18:39 發表

進度滿意:mrgreen: , czerny(599)哩本彈左兩年, 已完成.
依家彈緊 Tschaikowsky, Burgmuller, Piano Pieces for Children (學左大半)另外, 老師有啲copy歌 ...

水晶宮

原帖由 芝麻街 於 09-9-15 18:39 發表

依家彈緊 Tschaikowsky, Burgmuller, Piano Pieces for Children (學左大半)另外, 老師有啲copy歌 ...

Strongly Agree!!!!!! 最憎考試,好麻煩,成日彈果幾首歌,其他進度又 delay 晒o

水晶宮

原帖由 bbq2006 於 09-9-15 18:48 發表

我個人覺得唔係那麼大幫助。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

原帖由 bbq2006 於 09-9-15 18:48 發表

其實上六級先至要PASS 五級樂理, 所以大多數人都係喺到考五級琴才操練, 谷幾個月才考, 慕求一定得

另外, 小朋友學嘅應該係一路學彈歌仔, 一路理解最基本嘅樂理啦:loveliness:

(有錯請各位更正)

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 wcandtt 於 09-9-15 06:32 PM 發表

我個仔現在彈:

1. Scales - 巳彈完 Grade 6 scales, 現在彈 Grade 7 scales

2. Chopin Waltzes

3. Czerny 849

4. Mozart Nineteen Sonatas

5. Bach 2- and 3-Part Inventions

6. Burgmuller Op 109

7. ...

我以前老師冇乜教Chopin d譜,係自己搵來彈。(離別曲)

超級版主

原帖由 bbq2006 於 09-9-15 06:18 PM 發表
吾該咁多位先!

咁師資現在是否鋼琴老師都有演奏級?有鋼琴8級就可以教琴?

而家私人教授初級至一級,合理收費幾多?

琴行比私人教授平?

...

唔一定,有d有8級就已經教人。

而家我唔知市價係幾多,琴行同私人教可以係差不多(名師就另一回事)。我打算自己教對仔女,慳番d學費。

超級版主

原帖由 bbq2006 於 09-9-15 06:48 PM 發表

應該係同步進行好d,淨係學樂理會悶到小朋友。

珍珠宮

[quote]原帖由 召藥師 於 09-9-15 19:20 發表

應該係同步進行好d,淨係學樂理會悶到小朋友。 [/quote

召藥師,

你好勁呀, 煮野又叻 , 連琴你都識教

BK 無搵錯人吖

芝麻街

超級版主

原帖由 芝麻街 於 09-9-15 07:26 PM 發表
[quote]原帖由 召藥師 於 09-9-15 19:20 發表

應該係同步進行好d,淨係學樂理會悶到小朋友。 [/quote

召藥師,

你好勁呀, 煮野又叻 , 連琴 ...

張張刀冇張利識少少扮代表

珍珠宮

原帖由 召藥師 於 09-9-15 19:28 發表

識少少都好過我乜都唔識吖:loveliness: ,
講真吖, 我都係喺烹飪錦囊嗰度先至學到啲野咋,

水晶宮

重有又識日文,做你d仔女好幸福!!!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你仔可否考試,如你教

伯爵府

原帖由 召藥師 於 09-9-15 19:20 發表

應該係同步進行好d,淨係學樂理會悶到小朋友。

首頁
23456...7

尾頁

跳至