自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 ernestchow 於 09-9-15 07:48 PM 發表

你仔可否考試,如你教

可以去到5級(如佢有心學),之後就要另請高人指教。

我覺得我仔係冇乜天份個種,俾佢玩吓就得,個女就有天份+有心學。

盡我一己之力,發放正能量!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 召藥師 於 09-9-15 20:25 發表

可以去到5級(如佢有心學),之後就要另請高人指教。

我覺得我仔係冇乜天份個種,俾佢玩吓就得,個女就有天份+有心學。

請問點為止有天份 ???

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 洛婷 於 09-9-15 09:00 PM 發表

請問點為止有天份 ???

識聽d r m(聽完首歌識得哼出黎,又識自己彈番d音),有節奏感(拍子)等

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 召藥師 於 09-9-15 21:17 發表

識聽d r m(聽完首歌識得哼出黎,又識自己彈番d音),有節奏感(拍子)等

係咪架?老實喎..........我全家都有咁既天份.....

有次家姐彈完on豆先生首歌,以為佢先識,點知細佬又行埋去彈,激到家姐

侯爵府

醒目開學勳章

請問我女聽到音樂 就好有節拍跳舞 對音樂好敏感 咁學琴會好易上手

水晶宮

哦.....原來係咁 , thanks !!!

咁如果出外比賽都有攞獎 , 算唔算有天份 ???

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Sindy 於 09-9-15 21:20 發表

係咪架?老實喎..........我全家都有咁既天份.....

有次家姐彈完on豆先生首歌,以為佢先識,點知細佬又行埋去彈,激到家姐

咁似我兩個囡既!我細囡仲要用唔同樂器奏返出嚟

咁講法我同我老公都好有天份喎!識聽drm....

大宅

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個囝以前都可以聽完歌,可以慢慢彈番出尼,後尾無心機學琴,就無左.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我有學過琴, 10多年前左右, 4萬多.

我老公20年前學過, 數碼琴, 20年前都賣成萬八.

結咗婚後, 兩部琴都放咗係屋企, 老老實實, 我e+ 都係彈部數碼琴. 而我個部鋼琴2年前賣咗.

我老公買個部超正, 20年, d 聲同我個時個部琴差唔得好多, 手感咁多年都冇變過, 最正係唔駛tune 音呀!!!!!!!!

個時我keep 住彈, 一年tune 3次, 都成千蚊一年.

樓主可以考慮一下.

(我19yrs 至開始學琴, 我好勤力, 5年考到八級)

水晶宮

原帖由 Pulmma 於 09-9-15 22:11 發表
我有學過琴, 10多年前左右, 4萬多.

我老公20年前學過, 數碼琴, 20年前都賣成萬八.

結咗婚後, 兩部琴都放咗係屋企, 老老實實, 我e+ 都係彈部數碼琴. 而我個部鋼琴2年前賣咗.

我老公買個部超正, 20年, d 聲同我個時 ...

大人 d 手指比較硬 , 咁你真係好勤力 !!!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 洛婷 於 09-9-15 22:21 發表

大人 d 手指比較硬 , 咁你真係好勤力 !!!

係囉,早半年都想問返琴...但有心無力.....無法集中到練琴(一個字懶)...

佢真係好叻

超級版主

原帖由 Sindy 於 09-9-15 09:20 PM 發表

有d真係5音不全(我老公就係),聽唔到,唱唔到,我仔有少少似佢(好過佢d)

另外我有個同學,當年佢考7級定8級,搵我幫手聽吓同幫佢練oral,佢彈咁多年都係聽唔到d音,練得好辛苦。

水晶宮

原帖由 Sindy 於 09-9-15 22:23 發表

係囉,早半年都想問返琴...但有心無力.....無法集中到練琴(一個字懶)...

佢真係好叻

我都係呀

隻手又唔聽話 , (比較難協調 ) !!!

超級版主

原帖由 chloe18媽媽 於 09-9-15 09:21 PM 發表
請問我女聽到音樂 就好有節拍跳舞 對音樂好敏感 咁學琴會好易上手

咁係對節拍敏感,唔知音準如何。
最直接俾個琴佢彈吓。

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 召藥師 於 09-9-15 22:26 發表

有d真係5音不全(我老公就係),聽唔到,唱唔到,我仔有少少似佢(好過佢d)

另外我有個同學,當年佢考7級定8級,搵我幫手聽吓同幫佢練oral,佢彈咁多年都係聽唔到d音,練得好辛苦。 ...

我女聽到彈到但唱唔到出黎架...佢唱歌真係五音不全..而家叫好d啦

侯爵府

天份有唔同程度.

怎樣彈番出嚟,用單手/双手?簡單譜/複雜譜?有冇和弦?有冇variation?可否变調/講得出是什麼major/minor?

行到水窮處 坐看雲起時

超級版主

原帖由 洛婷 於 09-9-15 09:22 PM 發表

哦.....原來係咁 , thanks !!!

咁如果出外比賽都有攞獎 , 算唔算有天份 ???

有獎攞都要努力練習,好難講

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 召藥師 於 09-9-15 22:29 發表

咁係對節拍敏感,唔知音準如何。
最直接俾個琴佢彈吓。
試下先

超級版主

原帖由 Sindy 於 09-9-15 10:30 PM 發表

我女聽到彈到但唱唔到出黎架...佢唱歌真係五音不全..而家叫好d啦

以前考oral要唱埋出黎(轉制後仲有冇?),五音不全好蝕底

首頁

尾頁

跳至