論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

煩! 新工人又肥又懶, 做野慢動作逐格重播!

各位經驗媽咪,

新工人上星期五到屋企, 外形已嚇我一跳, 因她比我看video時肥了一個碼! (頭及上身肥得好厲害!)到星期六教她煮飯, 她連炒菜心及蒸魚都唔識!(Agent 說她在星加坡做過兩年) ok! 我便耐心地由頭做一次! 吃飯後(我亞仔要食45分鐘), 我入廚房"bug"湯, 只見她慢動作在洗鑊, 廚房依然立立亂! 她的飯食送當然也僵硬了! 我只好叫她吃飯先啦! 到星期日下午, 我們完了教會崇拜返到屋企, 空無一人, 逐處看, 只見她坐在開了抽濕機的那間房地下在發呆, 什麼也沒有做! 但我之前已remind佢如開抽濕就不要stay在房內! 天呀, 如果我地唔返屋企, 佢咪變人乾! 到左今日, 我叫她抹亞仔玩具, 然後便跟亞仔返學校家長日, 返家只見玩具箱上依然厚塵! 問她有否清潔, 她說沒有清潔箱內玩具, 只抹了箱上那幾個! 我簡直想死! :cry: 今晚晚餐當然也是慢動作逐格重播, 飯後入廚房更令我想暈, 她將吃剩的菜及食送汁全倒在星盆裏, 但星盆內滿了碗碟! 最激氣係之前已教過她! 現在我想請教各位媽咪, 如果新工人只來了幾天而想換另一個的話, 要補一個月代通知金及機票嗎? 我還有什麼可以做?? :evil: :evil: :cry: :cry:

洋房

Re: 煩! 新工人又肥又懶, 做野慢動作逐格重播!

我覺得應該叫AGENT "炳"下佢先, 吓吓炒佢, 太浪費了, 可能初初來, 有D home sick, 要時間adopt.

子爵府

我懷疑佢係星加坡做過兩年係假架. 好似咩sense都無, 既然你個工人來左無耐, agent應該包換, 而唔使任何費用的. 你同你個agent傾下先la.
該用戶已被刪除

象牙宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解佢做嘢會慢動作o既? ?-( 普通人做嘢都唔會啦, 同埋佢無端端坐喺地下發呆, 怕唔怕有啲問題? check 真吓好啲喎! 係Homesick就最好啦.

侯爵府

好媽媽勳章

我個AGENT話如果唔滿意只要買機票比佢走就得,(三個
月內) 重可以有三次換過另一個o既機會,你問o下你agent
係咪?如果比著係我,我換左九年啦!我請個人返o黎係希望
佢幫輕o下我而唔係我幫輕o下佢呀!佢o黎o左間屋重亂過
以前我重留佢o係度做mug?

大宅

2019新春慶豚圓

多謝各位媽咪意見! 今天問過agent, 工人到了香港就是你的人, 無論做了多少天炒她, 都須要一個月通知或一個月代通知金+機票! 下午同工人訓話後, 晚上又似乎有d改進! 亞仔在睇卡通片, 她竟主動走去熨衫! 希望她有改善已滿足了! 因為一想起只做了幾天便要賠上$3270+機票, 便覺非常不值得! :-(

大宅

你個agent應該可以再做多d嘢,另外個新人來頭七個月佢都要還錢比agent,agent應該好怕你炒佢!個工人亦都會怕比你炒!你不如帶埋個工人上agent度講清楚,一係就要求agent homevisit,等佢幫你同個工人講清楚!如果個agent物都唔做,佢好似有d問題!

大宅

妳個工人好似我個工人初初黎咁.於是我就送佢返agent度教訓.之後就快左.我諗佢地一開始就慢,睇下我地接唔接受到.有些接受到,咁佢地就可以慢慢做.

大宅

我之前請既工人同你果個好似, 又係肥, 又係懶... 叫佢食就快, 做就慢.................

教佢抹爐灶, 我自己拎埋萬潔靈俾佢.. 佢都懶得噴... 拎住條濕毛巾o向度抹... 抹左5 分鐘, d 漬完全無甩過.. 我再開口叫佢噴, 佢都無理我... 最後, 我自己噴埋抹埋佢睇, 2 秒就ok... 叫佢抹埋其他漬, 佢依舊淨係拎住條濕毛巾o向度抹.......

佢做左唔夠2 個月, 我間屋就一日比一日 dirty, 屋企d 食物就清晒光.... 最後又要買機票佢走. :cry:

別墅

heigoogoo 寫道:
你個agent應該可以再做多d嘢,另外個新人來頭七個月佢都要還錢比agent,agent應該好怕你炒佢!個工人亦都會怕比你炒!你不如帶埋個工人上agent度講清楚,一係就要求agent homevisit,等佢幫你同個工人講清楚!如果個agent物都唔做,佢好似有d問題!

AGREE !!!

大宅

2019新春慶豚圓

今日個工人居然challange 我d英文程度! 佢話: 太太, 菜刀 in English is "Big knife" not "chopper"! 於是我便說"You learn the English in Singapore, but You remember here is Hong Kong, not Singapore. You must call this "chopper"!! :evil: 下午同agent再傾, 原來佢地都可以homevisit. Agent 明天會帶埋翻譯來同我工人傾! 不過我擔心傾完之後, 工人知道我們對她不滿意, 態度會變差? ?-(

大宅

2019新春慶豚圓

Hi verytired

謝謝你的回應! 有時覺得請外傭對我地來說真的完全無保障兼且仲好搵笨! 好似我上一個工人, 熨爛我d衫照摺入衣櫃, 我要著時先發現一大個熨抖印, 她一句"我唔知"就算數!Sorry 都無! 去買食送 例必打斧頭兼去兩個鐘! 廚房雲石檯, 真空煲, 熨抖, 電水煲..........通通在半年內給報銷!! :-( 最後還要用$6xxx 請她走! :cry: 所以我完全明白你! 想問你上次是一個月通知還是補一個月給她?

男爵府

hellokitty123 ,
你個工人咁樣都幾激氣喎 :evil: 係咪想博炒呀?唔多似黎做工 ?-(

大宅

hellokitty123,

我屋企d 野爛得7788喇.. 連一d 用左好幾年都未爛過既野, 都可以爛埋 :evil: 最後, agent 同佢傾左好多次, 佢都無改進, agent 建議佢 resign.. 並在雙方同意下解約...不過點都要俾機票佢走... 僱主點都係蝕底既 :cry: :cry:

複式洋房

helloKitty

Is your agent 千悅? I'm also using this agent and my new maid will come in February. They told me that if my new maid is no good, they will send the translator to our home to help. I'm getting a bit worried as I'm afraid that my new maid will be just the same.

God bless us!

大宅

2019新春慶豚圓

Hi vic-wing

你係指我上一個工人? 佢直情係博炒! 因為她在香港做了六年, 來我家是第七年. 她在印尼的大屋簡直好似淺水灣的獨立屋一樣(她比相我睇), 背山面海, 仲有一間夠維持生活的雜貨店, 佢有錢過香港好多人架! 當我話炒她, 她即刻拿個旅行袋出來執野添!
:evil:

大宅

2019新春慶豚圓

Hi sisuk

我間agent唔係千悅! 其實你都唔使太擔心, 因為請工人係講運氣! 只要你唔好期望太大, 來到的話, 中規中矩已算執到! 祝你好運, 請個合心意的工人!

等待驗證會員

HELP!!! :evil:

My new maid is also "mi mi mall mall"... :evil:
She took more than 2 hrs to wash just a few bowls/plates and milk bottles; she took 7-8 hrs to 揀燕窩毛 (not too dirty, & just gave her a few pieces)... oh my god~ you can imagine how many works she can do in one day... too too slow... at the first second day, I've reminded her to work faster... but she still makes me :evil: :evil: :evil:

Moreover, her memory ability is also no good at all. I have to teach her again & again, over & over...
I really want to send her back to INDO!!!

大宅

mug你地既agent可以有translator homevisit架! 我果間只係電話傾咋!

首頁

尾頁

跳至