夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問下, 如果我同C6離咗婚, 係咪一定要交番宿舍呢? 但我有朋友又話, 因為我有兩個仔, 如果兩個仔跟我的話, 我係可以繼續留低係宿舍住 ? 另外教育津貼係咪離婚後都會繼續有呢 ?

子爵府

我記得我有個朋友佢都係做差人~跟住佢話佢同老公離婚~係要交返架..不過後來因為佢用居住問題...拖遲左~跟住再婚就可以保留原址~但係因為佢係無小朋友~不過其實你可以打去你地既有關部門問會清楚d喎

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

簡單講:如果小朋友跟爸爸,宿舍可以保留。
但跟媽媽的話,就唔可以保留宿舍。

教育津貼無論跟邊個,都可以繼續有。

原帖由 Evolution6 於 09-9-15 01:08 發表
我想問下, 如果我同C6離咗婚, 係咪一定要交番宿舍呢? 但我有朋友又話, 因為我有兩個仔, 如果兩個仔跟我的話, 我係可以繼續留低係宿舍住 ? 另外教育津貼係咪離婚後都會繼續有呢 ? ...

大宅

ABBC

我知道無小朋友係一定要交, 但如果有小朋友係咪可以唔駛交呢 ?

原帖由 ABBC 於 09-9-15 01:29 發表
我記得我有個朋友佢都係做差人~跟住佢話佢同老公離婚~係要交返架..不過後來因為佢用居住問題...拖遲左~跟住再婚就可以保留原址~但係因為佢係無小朋友~不過其實你可以打去你地既有關部門問會清楚d喎 ...

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 Evolution6 於 09-9-15 01:37 發表
ABBC

我知道無小朋友係一定要交, 但如果有小朋友係咪可以唔駛交呢 ?

一定係要跟爸爸先可以唔洗交返宿舍出嚟

如果跟媽媽就冇 !!!

大宅

回覆 1# 洛婷 的文章

但點解我個朋友又話好似如果有仔女...可以繼續住...又或者好似可以有公屋比我....如果無得繼續住宿舍咁就煩...

大宅

回覆 1# 洛婷 的文章

但點解我個朋友又話好似如果有仔女...可以繼續住...又或者好似可以有公屋比我....如果無得繼續住宿舍咁就煩...

伯爵府

我朋友的case同妳一樣,
小朋友跟佢,宿舍就要交出,等離婚手續搞好,
再申請公屋。

原帖由 Evolution6 於 09-9-15 15:34 發表

大宅

回覆 1# melisa 的文章

哎...咁就大鑊...即係我唔駛離婚啦....

禁止訪問

男爵府

係呀!一定係跟爸爸先有保留宿舎

大宅

我都幫妳問過喇!真係要跟妳老公先以保留間宿舍,所以妳係離婚前要諗清諗楚呀?

大宅

回覆 1# jennycheung928 的文章

Jenny,

唉....咁就PK. 咁我真係要計計條數, 租邊區的單位幾錢. 同埋攞佢幾多善養費, 其實呢個男人白痴到無人有, 若我同佢真係離婚..佢呢世同件豬扒咪食屎囉. 搵咁多錢得番少少...仲唔食屎.

大宅

做乜要離婚...............

洋房

我果件咪係為左間屋而冇離婚囉. 因為唔想個仔跟佢, 又唔想益佢同個女人.... 其實依家我同仔仔返左去婆婆度住, 只在假期同weekend先返去當渡假....

原帖由 Evolution6 於 09-9-15 15:34 發表

子爵府

如果因為第三者而要分開...當然要同個c6計足攞足贍養費啦...仲有呀, 我令願交返間屋出嚟喇...唔通益佢同個賤女人咩?!?! 到時睇吓個c6無錢...邊個會同佢捱囉

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

就算你同佢離婚,佢再結婚都可以申請宿舍。因為申請宿舍係計分,年資+薪金+老婆仔女都有分。

大宅

回覆 1# pp6113 的文章

個c6就係出面有第二個女人, 佢就話唔會離婚因為知道兩個仔要住宿舍, 佢依然返嚟瞓, 而我雖然巳經唔理佢, 但好想佢搬走. 我宜家係想問定萬一有一日我真係頂唔順, 要離婚, 會唔會因為我帶兩個仔個褔利官或宿舍組會使用酌情懽比我繼續住係宿舍又或者優先比我選擇公屋呢.

伯爵府

原帖由 Evolution6 於 09-9-17 21:02 發表
我宜家係想問定萬一有一日我真係頂唔順, 要離婚, 會唔會因為我帶兩個仔個褔利官或宿舍組會使用酌情懽比我繼續住係宿舍又或者優先比我選擇公屋呢. ...

朋友問過,係無酌情懽繼續住係宿舍又或者優先選擇公屋。

要申請公屋,要跟番正常程序,辦好離婚後,再申請。

子爵府

原帖由 pp6113 於 09-9-17 20:55 發表
就算你同佢離婚,佢再結婚都可以申請宿舍。因為申請宿舍係計分,年資+薪金+老婆仔女都有分。

就算再申請都唔係三兩日之間o既事啦...況且而加宿舍好缺乏呀...交返出嚟唔係咁易攞得返架!!! 如果小朋友係跟咗亞媽...佢係無得計仔女分囉!!!

首頁

尾頁

跳至