夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

請給一點意見...謝謝

我同老公由相識到結婚到14年, 去年生了一個bb.
唔知點解....我近半年內佢做咩事都會令我唔多順眼....
可以話我係嫌棄佢的...例如; 我最憎佢呀媽....而佢個樣同佢呀媽十足餅印一樣...見到咪事但找一樣事情佢鬧下佢囉...
又時我都覺得我幾無理取鬧.......點算好呢??
我成日都提自己要珍惜眼前人...唔好那麼任性....但唔知點解個心成日都想自己獨立想同佢分開....因自己份人工都足夠照顧一頭家的....!!
我係咪冇事搵事煩呢??? 但同佢生活真係唔係太開心!!
請各位給我一點意見!! tks !!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Re: 請給一點意見...謝謝

你可能有少少產後抑鬱,我建議你多D出行下,搵朋友傾下偈 ~~

大宅

唔好咁啦 !
老公係咪俾你 "蝦" 慣左 ?
不如你試下自己去旅行 or 返亞媽度住一兩個星期.
睇下你會唔會卦住佢.

唔好無端端都一 d 另自己後悔的事呀 !

大宅

多謝2位意見...其實我初時都懷疑係咪產後抑鬱的...
但生了bb半年我巳同老公去一星期旅行...發現同佢去玩唔係太開心...反而掛住個女多D...生完到現在我入了2次醫院做手術.....都係掛住個女多D....!
唔知係咪個心巳全部給了個女....佢冇地位了..真不知怎樣再注入他在我心!!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

產後抑鬱可能唔係即時發現,我成咗囡囡年幾開始都有少少抑鬱。

生完之後個心偏向BB都唔出奇,多D同老公分享一下湊BB既苦與樂可能會有幫助。

我都試過係BB一歲多既時候去咗台灣旅行,成程都掛住BB,呢個係正常架。

唔好亂諗嘢喇!

別墅

我生完大女時同你一樣想法, 我直頭同老公講"我好似唔愛你啦,好愛個女". 當然無好似你咁要分開. 我相信係做媽媽同做愛人的分別. 只要你多d同老公同個女一齊玩,慢慢就張愛情轉化為親情, 大家relationship就提昇. 不過都要一段時間. 好奇怪, 我生完細子後有對老公好咗bor.....anyway, 生bb係會有賀爾蒙影響.
[size=medium]心中还有你我分, [size=medium]彼此不會愛得真

大宅

你老公係咪呆呆板板個種 ?

男爵府

好媽媽勳章

生左下一代就唔好諗咁多無謂野啦, 同老公一齊俾心機湊/教大bb囉.......得罪得罪 ^_*
該用戶已被刪除

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

古語有云[百世修來同船渡,千世修來共枕眠](好老土,但我鍾意)
要珍惜眼前人
要諗清楚呀,唔好比自己後悔。
執子之手,與子偕老~

民房

放鬆一下,不要故思亂想,順奇自然生活,做人媽媽不容易,努力照顧BB,看到BB一日一日長大會很開心.

大宅

剛剛去年才生了BB,現在就想分開,會不會輕率了一點呢?
會不會家中多了個BB而仍未適應?
分開並不是解決問題的方法,分開了你會開心些嗎 ?我想未必,只是令你暫時脫離這個處境而了,不好的處境是要解決,並非逃避,況且你丈夫亦沒有做了什麼十惡不捨的事情,只是你一時的情感關卡,值得嗎?
分開與否,並不是在乎有沒有經濟能力,若是要到了分開的地步,就算你沒有經濟能力也得要分開.你必須要三思.

大宅

多謝大家意見....尤其milimili的意見...可能我係想脫離這個處境...但我會再努力一點唔會再亂想事ga la....
基本上我都是算得上幸運...真係不要自尋煩惱.....

大宅

kakamei04:
知道你覺得自己幸運,同埋唔再亂想,真是好了!

首頁

尾頁

跳至