論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說我印印早幾日急然咸苦咸急,問佢咩野事又唔講,到左第二日先同我講佢老豆死左..........
坐電單車尾撞車死左..........
跟住佢話佢要返印尼,重話即係要走.
呢d我都聽到慣哂啦,妳地都知,佢地印尼人有九條命架嘛..............
但係佢堅持要走,我唔通唔比咩.......

佢同我講果日係星期四,咁我同佢講,我聽日先答覆妳,我都要搵人backup先比得佢走架.........

到左第二晚,佢用我講,佢唔走啦.

跟住再問佢點解?
佢話,佢地印尼果邊興呢頭死就第二日葬,佢屋企人話佢返到去都無用,都係哂機票,哂錢.........!!
佢返到去都無野可以做到..........
所以佢d屋企人叫佢唔好返去,第到合約完左至算.....

起初我唔信佢死老豆,我覺得佢講大話.
不過後尾我就有d信,見佢聲淚俱下咁.......
我自己都唔開心,跟住我同佢講,叫佢不如佢返去一個禮拜啦,佢話唔洗,機票好貴,返去重會比屋企人鬧佢,點解要返去.............
我係到諗,如果我係佢,我寧願唔要份工,都要返....

後尾佢都係無返到去,跟住我比左一千錢佢,叫佢寄返屋企,佢死到唔要............
搞到我有d內疚自己咁小人添..........

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解香港僱主會變得咁小人? 點解香港僱主會變得咁驚弓之鳥? 點解香港僱主會變得咁涼薄? 點解香港僱主會變得唔信任外傭? 問下啲始作俑者啦!

別墅

回覆 1# mickylau 的文章

其實佢地死幾多老豆我都唔會再信 我之前個工人同我死左老豆唔開心,咁我咪好心比左$500佢囉,比左之後都未試過唔開心兼仲開心過死老豆,你話啦呢d都係老千既一種

大宅

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-15 15:18 發表
點解香港僱主會變得咁小人? 點解香港僱主會變得咁驚弓之鳥? 點解香港僱主會變得咁涼薄? 點解香港僱主會變得唔信任外傭? 問下啲始作俑者啦!

YO!! That's true.

別墅

千期唔好覺得內疚. 我講得嘅經歷俾你知. 其實我之前都講過, 可能有人記得. 多年前, 我請了個BUN (本地), 請時講明完約先可返去 (佢係斷約, 只做了3個月), 佢同意. 用左唔夠一年, 佢話絰仔大學畢業要返去參加畢業禮, 佢同絰仔感情好好, 當時我唔俾因細路仲細. 一年多後, 佢有一日好傷心咁同我講, 家姐通知佢呀媽死左(佢老豆係我未請佢之前已經死左), 我同AGENT講, AGENT 叫我千期唔好信佢, 要我同佢攞死亡證證明, 我話咁做好衰, 而且工人一直表現OK, 但AGENT叫我一定要咁做, 唔好心軟. 我就問工人要, 同時間幫佢CHECK機票, 點知工人同我講唔使啦, 家姐叫佢唔使返去, 因呀好已落葬(前後只係 3 日), 我覺得好奇, 但無懷疑佢. 我跟住無耐去大陸厄幾日, 就同工人講帶埋佢去散心, 點知佢話唔好啦, 呀媽啱啱死, 唔應該去玩. 工人完約走左, 幾年後, 我去返同一間 AGENT 搵工人, 嗰到個菲藉職員同我講我之前工人同佢呀媽...., 我話工人呀媽死左啦, 佢話唔係, 佢前幾星期返菲律賓仲同工人+工人呀媽食飯. 我先知我一直被工人呃. 好彩嗰時 AGENT 個STAFF 叫我唔好信. 你話, 老豆已經唔係到, 仲可以話呀媽死嚟呃人, 佢係拉女, 仲係呀媽好錫嗰個, 咁嘅大話都講得出口. 叫我地以後點信工人. 你工人唔肯收你錢, 可能係佢仲有啲良心, 唔呃得你咁盡. 工人真係唔好以咁相信佢地.

大宅

其實佢家人真死假死關僱主mud事!? 我老闆都吾會理我呢d野...玩情緒? 炒鬼埋我都得!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-15 15:18 發表

男爵府

太多狼來了, 因此也不能怪香港僱主. 我們中國人起碼也不會隨便說家人死了.

大宅

冇錯,佢地唔似我地中國人講"吉利',佢地啲阿爸阿媽家姐阿哥可以死完一次又一次,就算唔死都撞車呀大病呀咁樣既,信佢地半成都死呀~~~
原帖由 bonme 於 09-9-15 17:51 發表
太多狼來了, 因此也不能怪香港僱主. 我們中國人起碼也不會隨便說家人死了.
~~MAG~~

大宅

點解香港僱主會變得涼薄 變得咁驚弓之鳥 變得咁唔信任外傭
係咩野人做成呀 當外傭講大話 屈你無出糧 屈你無放假比佢 又無理行合約精神走左去 仲要虐待你小朋友 仲要大聲夾無準 告到你上庭 為左小小錢 無所不用其極的時間 問心講 係邊個涼薄 係邊個驚弓之鳥 係邊個唔信任人 係邊個無理行合約精神呀 對事要忠很d好

bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

男爵府

上次我工人講佢老公要走路.

我說:" 佢要走就走, 你都理唔到咁多, 你人在香港及你在打工, 要走你都留唔到佢, 你咁後生., 唔驚啦" ..."你記得你在打工, 唔好比呢D唔開心既事影響你工作 "

我都唔鬼理佢.
我想我應該應該不會愛你 
為了要努力 努力的不愛你
所以我讓自己那麼喜歡你
這樣你就不忍心和我分離 
我想我討厭 討厭驕傲的你 
也討厭美好 美好的那個你 
於是我要自己假裝討厭你 
那麼你就捨不得離我而去

珍珠宮

[跟住我比左一千錢佢,叫佢寄返屋企] <---樓主真係好人又好心, 請問係米第一次請工人?

別墅

原帖由 Siuchoi 於 09-9-16 09:14 發表
[跟住我比左一千錢佢,叫佢寄返屋企]

唔係呀~~
呢個係我第三個工人lu.
我都算好好彩,請幾個工人都好好,好聽話.
第一個請既係泰傭,做到而家第三張約.
另外之前一個係印印,做完一個約,因為佢太外向,唔係咁岩係我屋企做,就完約我同佢講叫佢出去搵工,搵唔到先留返係到做,後尾佢搵到工,我又搵到而家呢個印印.
到家陣重有聯絡
而家呢個印印本身都好純品,做野唔洗我叫,全程自動波,好勤力,平時叫佢放假都唔放~~
佢話香港無朋友,寧願折現,搵多d錢~~
就黎兩年啦,我諗佢放假都唔足20日.
就因為佢咁純品我先比一千蚊佢寄返屋企.
不過佢最終都係無要到.

複式洋房

hi micky,
just wanna check how old is your thai maid? where do u hire her?

別墅

原帖由 wcecilia926 於 09-9-16 09:55 發表
hi micky,
just wanna check how old is your thai maid? where do u hire her?

我個thai 今年38.
我經朋友搭路係thailand請返黎,唔係th agent架~~

老實講,我個泰真係好掂.
所有野都唔洗我煩.
續約都係佢自己搞掂.

水晶宮

唔好當佢係屋企人
果個只係你請番黎既員工
你有事, 老闆會點丫?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你依家個印既然你講得佢咁好, 咁純; 咁點解你當日又唔信佢呢? 唔明??????????
原帖由 mickylau 於 09-9-16 09:48 發表

唔係呀~~
呢個係我第三個工人lu.
我都算好好彩,請幾個工人都好好,好聽話.
第一個請既係泰傭,做到而家第三張約.
另外之前一個係印印,做完一個約,因為佢太外向,唔係咁岩係我屋企做,就完約我同佢講叫佢出去搵工,搵唔 ...

別墅

原帖由 yyyyyy 於 09-9-16 10:42 發表
你依家個印既然你講得佢咁好, 咁純; 咁點解你當日又唔信佢呢? 唔明??????????

唔信有咩咁出奇?
唔係犯法卦?

我諗就算妳個工人有幾好,有懷疑都係正常卦.
難道妳會對個工人100%信任?

複式洋房

小朋友都識:狼來了

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 mickylau 於 09-9-16 10:54 發表

唔信有咩咁出奇?
唔係犯法卦?

我諗就算妳個工人有幾好,有懷疑都係正常卦.
難道妳會對個工人100%信任?

首頁

尾頁

跳至