嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

HELP ! BB 日夜顚倒

BB 個半月大,滿月後反而日夜顚倒,仲要食番夜奶,食都唔係問題,但係食完呢餐就眼碌碌唔瞓,佢自己唔瞓都算,仲要叫你扭你抱,有時攪幾個鐘,攪到下一餐,但係臨天光佢就開始瞓,日頭仲瞓好多,食完就瞓,點攪都唔醒,天呀 ~~~~,我就快番工啦,點算呀 ? 有冇邊位媽咪可以教下我點樣較番佢 D 時間呀 ? 仲有點幫佢戒夜奶呢 ? 之前佢都可以食完 11、12 點餐奶,就瞓到 6、7 點架,依家反而食番夜奶,我試過比水都唔得,一定要飲到奶為止,唉 ! 請各位幫下我呢個新手媽咪啦。 :cry:

大宅

Re: HELP ! BB 日夜顚倒

Dear Mrs. Leung,
My friends and I experience the case as what you told. Really very tired! My bb last time also did the same but it last for about 1-2 weeks then back to normal. My maid & some elderly also said babies are all like that and they will change back to the normally schedules later, don't worry!

珍珠宮

梁阿太,
係呀, 我都試過你講既情況, 我當時仲啱啱開始番工,真係好辛苦,不過後黎我冇做任何野,佢真係自自然然調節番日間同夜晚既時間,比D耐性啦,呢個係一個過度期,好快會過架啦.

男爵府

希望承你地貴言,呢個真係一個過渡期啦 ! THX !

別墅

我亞b差不多滿月時又係日夜顚倒,攪到晚晚我都要抱住佢打機打天光........ 一放落床佢就醒,喊哂咁要我抱住佢訓
後來有一次我帶左佢返婆婆屋企訓左兩晚,我媽咪不但幫佢由3個鐘轉左4個鐘食奶時間,仲幫我教返佢既時間.返到屋企當晚就唔駛我成晚抱住訓喇!可能因為日頭我老豆,即係佢公公不停咁攪佢,攪到佢冇覺好訓

首頁

尾頁

跳至