跳至

首頁
12345...57

尾頁

男爵府

2003年3月媽媽會 Part 23 ~ 利是逗來!

男爵府

Re: 2003年3月媽媽會 Part 23 ~ 利是逗來!

各位,
15/2我想搞一個"新春團拜pg大食會",唔知有冇人賞面參加呢 :mrgreen:

地點 : 將軍澳新都城
日期 : 15/2/2005 (tue)(年初七)
時間 : 2 - 6 pm (有排我地玩 :mrgreen:)
食物 : 每人預備一種食物/飲品/餐具
服飾 : bb著唐裝/新年衫 (如果有)
pg遊戲 : (??)
我建議: (1) 楂面包 (2) 穿珠仔. 大家諗下 ?-( 我地可以將我地平時上pg時,bb最鍾意的game,拎出來玩

報名:
1. h3 (2大1小)
2. bblong (1大1小)
3. 珀圖媽(1大1小)
4. BBChiu (2大1小)

伯爵府

Re: 2003年3月媽媽會 Part 23 ~ 利是逗來!

mike
sun fu 你 lor. . .lunch hr 都要上黎開版. . .thanks!!

大宅

e...個個都lun池未番??

襯家
thank you

benben
已經辨左d年貨 & 買左小小心頭好, 但好似仲係好想買野發洩. 係咪女人都係咁? 唔開心就買野? 你地會唔會?

大宅

CoCoBB,
我剛返o黎啦!!!查實你做乜唔開心!!!

大宅

Mike
thank you.

Cocobb
Re :唔開心就買野?
你都好d...我唔開心就想食朱克力.....每個月總有幾日悶悶地...屎唔屎 :cry: :evil:

fafa=pinky_to......e個都唔知咩人 :-x 完全不知所謂, ng g 佢以後點教囝 :-x

伯爵府

cocobb
re : 但好似仲係好想買野發洩
睇黎你都 wat 得好厲害 wor!!
9 竟 mud 事? ?-(

tungma
happy ng happy i still keep on eating chocolate. . . . but only dark chocolate. . . my favourite!~!

大宅

hi...sister,

BK出面好多詐騙案....除咗fafa=pinky之外
仲有一單"賀年禮盒"事件(copy: bibichann和nganmanc係兩公婆,想賣假貨比其他媽咪賺外快)

~E+D人真係好屎cheap.....
btw, 你哋有冇睇到fafa個樣...真係格夜飯到嘔埋出嚟!

大宅

benben, 彤媽, 二當家
唔開心d野唔提la. 不過真係多謝你地既關心, 我好左好多ka la.

vvbb
其實我覺得bk仲有好多混水摸魚既人, 諗住d媽咪母愛爆燈容易d落搭. 所以都要小心. 我記得初初入bk個陣都有d驚ka, 不過識落又知大家點先放心咋.

new
please check pm

大宅

cocobb,
When I was unhappy, I'll talk to my hubby, cos he can always give me advise & after listen to his comments, I'll feel better. So maybe you found someone that you want to talk to la, will be better ga.

Benben,
I understand your feeling, although now I'm having maid to look after Ansel, but I still found not enough time to use, just like what you say, 7:30-11:00pm (just 3-4 hrs) a day to face BB jar, so poor. So I really want to have a 5 days job!!!

男爵府

Tungtungmum,
d 助助茶好重呀, 辛苦你啦, 唔該晒!
諗到同 hubby 去邊慶祝情人節未呀?

vvbb,
妹妹個名好好聽呀!

CoCoBB,
你點呀? 希望 d 唔好嘅嘢快快走晒, 你開心番啦!

安安,
卓喬 ~~ 好聽喎, 我自己幾鐘意個"喬"字.

Mike,
唔該晒你咁忙都嚟開新版!!

New,
Thanks!!

大宅

Good Afternoon!

Rabbit,
Re: Barbie Dress
好靚, 依家唔好睇都係因為太大件姐, 等到啱身時, 阿囡頭髮又長些, 夾埋髮夾, 包你話靚囡。

Cocobb,
希望你好快趕走所有唔開心的野。

3,
Re: 騙子
呢到真係有好多的, cheap野當好野賣, 又騙人同情心... 所以大家都要小心。

Benben,
Re: maid
男人真係無咁易信人, 又唔鍾意多個外人係屋企的; 我隻佬都係, 佢講明如果請maid我都要係屋企睇實, maid主要做家務&煮飯, 湊囝都係我做喎!
我諗你再同佢傾吓, 講吓你的心意.... 軟硬兼施, 睇吓得唔得。

安安,
Re: 喬
我都鍾意, 好好聽。

Mike,
你咁忙都上黎幫我地開新版, 唔該哂!

大宅

各位好嗎?

上黎蛇一蛇先!

benben,
我兩公婆都決定左俾oscar返N1, 依家杏花村聖路德會收左佢, oscar會係4月返學, 我依學都會時時同佢講咩叫返學, 等佢知返學係咩一會事, 同返playgroup一樣, 不過到時mami就唔係到, 但你都唔洗喊, 因為mami會接你放學嘛! 好似表姐返學同放學咁!
我都覺得放99湊, 真係唔會教好, 因有前科~~~表姐仔~~依家佢亞媽就係頭痛緊, 點樣教返好佢對人態度(因為學校既老師已有報告, 話佢係學校好惡, 對人無禮貌) so我點辛苦, 一定唔會俾99湊!
至於maid, 因屋企太細無可能加多個外人!
Oscar's Studio Portrait影樓相
http://www.babydreamland.com/oscar/main.html

伯爵府

oscarma
杏花村聖路德會 full time or half day?
yes, 亞女 e+ 好惡 & also impolite!!

but hubby and I need to work . . .me 5.5 days tim. so no maid, no way ; i.e. either 99 or maid lor. 點都要 choose 1!!

大宅

benben,

你依家應該明白點解我會比大當響N1啦(你知我屋企o的情況)!!!其實我覺得邊個湊就邊個種,又唔一定關99或工人事.反而學校就點都唔會種小朋友.好似大當,雖然在屋企唔乖,但響學校(上星期家長日),老師話佢響學校非常守規矩,表現得好好,唔會成日喊.

我同當爸咪一樣要返工.我算好,可以準時收工,當爸每晚成8點幾先返屋企,大當9點已經要瞓覺,每晚得返一個鐘都無,總之盡量增取時間,真係唔可以冀望其他人會幫自己教小朋友.

大家努力吧!!

大宅

benben,
係全日, 8:00~9:00am 可以帶佢返學, 如果你想佢係學校食早餐, 咁就8:00am帶返學啦! 4:30~6:00pm放學! 中午會sleeping!
Oscar's Studio Portrait影樓相
http://www.babydreamland.com/oscar/main.html

子爵府

benben, 2 dong ka, oscarma....
re : 99 vs maid
my case... I'm lucky, 99 took care of heib almost 1.5 years, she taught her need to be polite, tidy. So now if she does wrong things (like breaks the bowl in the restaurant, she'll send apology - of course use her way, cos she doesn't know to speak "sorry").

& 99 will teach her when someone give you candies, gift or help you, you must say "thank you".

So I think both of 99 & you must teach her. I remind her to be polite very very often, everytime I help her to stand/jump/eating/drinking.... I'll ask her to say thank you to me (everyday I'll hear she says thank you 3-4 times everyday - even to maid, I also ask her to say thank you when maid gives her lunch/dinner/towel....). Let it be a habit!!!

伯爵府

二當家
甘你都可以 live with 大小當呀!!

N1 一定番ka la. . .我樓下ok d 的 只有 half day. . . only 3 hrs, 太少la.

full day 又未找到 nearby 有.

maid take care, can live with me. facing them for longer tim.
99 take care, i can only see them for 2 hrs per day!!

my case is like you, i can off sharp at 6pm, hubby work late till 7pm, 8pm . . 9pm.

而我又唔 like always 得我一個 back to 99 home wor. . . 唉 一個字 'trouble'!!

有時 off work , even can back to see 亞 女 at 6.20am, i still unwilling to go back!!

oscarma
sleeping in sch 都 好呀, 定時定候 . . .起身又無得 lau 計!!

子爵府

benben
re : your case
to your case, I'll say you need a maid, cos you'll have 2nd baby, household works will be heavy!!! Talk to hubby again!!

大宅

benben,

我六點幾返到屋企,咪一樣要對住99,但我好想好想見到兩個仔,而且果樹係我家企,我點都返!!!!加上99基本上都唔會話我o的乜,話都自會話工人.

N1~~~半日好過無,你諗o下下午都瞓o左兩個鐘啦!玩一陣你都返啦,係唔係????

聽日再傾~~BYEBYE!!!!

首頁
12345...57

尾頁

跳至