自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血金章

兩個孩子都13歲半了, 我好興幸佢地仲可以同我有傾有講. 朋友都讚我地關係keep得好. 好.並唔係必然的. 自問都落左好多心機, 又要民主, 又要恩威並重. 有時要收, 有時要放.

我本身冇任何宗教. 係我主動找教會比孩子去返, 我想佢地跟著d好既朋友. 佢地都返左3年了(逄星期六下午, 最近1年連星期日都會返). 我亦欣然接受. 即使有時會令家人不便.

上週六, 佢地話有個成為家員的interview, 佢地都好緊張. interview之後, 大致上都冇問題; 但如要成為家員, 佢地要盡家員的責任, 每個星期六的上午&下午, 都要出席. 即是佢地要放棄他們學了5年的課外活動. 我本人就覺得可惜. 花了咁多時間&金錢, 現要一刀切斷.(因為教練只會在星期六早上授徒) 我真是非常心痛. 但又要專重孩子的決定. 雖然佢地口講是問下父母的意見. 但如果佢地唔想, 根本都唔會敢問, 因為佢地知道父母一定反對.
老公嘈到拆天. 我只能細細聲叫他冷靜d.
我又何嘗唔係想發癲.
主啊! 你真係比左個好大既考驗我全家.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

宗教既野~我諗只要係誠心~响邊度返或者幾時返都係唔重要啫~(我唔係基督徒)
既然課外活動時間唔改得~點解唔轉返其他教會~?既然返教會係為左信主~咁响邊度返都一樣啫~

大宅

搵過第二個教練得唔得?
如果硬要改第間教會睇黎仲疆
佢地呢家睇黎重視教會多過個課外活動....
你叫佢轉教會就應該無可能
轉教練都可能會彩你

民房

做父母真係好辛苦呢..

其實可唔可以嘗試下問佢地覺得佢地而家學緊既課外活動如何?
問佢地鍾唔鍾意..咁如果鍾意既話就有機會可以說服佢地用第二個時間去學返呢樣野..
又或者同教會傾下..可唔可以長短周咁返?
咁一個星期返教會、一個星期返課外活動?

珍珠宮

熱血金章

原帖由 seaman1982 於 09-9-16 01:13 發表
宗教既野~我諗只要係誠心~响邊度返或者幾時返都係唔重要啫~(我唔係基督徒)
既然課外活動時間唔改得~點解唔轉返其他教會~?既然返教會係為左信主~咁响邊度返都一樣啫~ ...

我都有建議過: 信主, 就算造邊個post都冇所謂架, 最緊要係係個心.
我一講, 亞囡對眼都紅晒. 我都怕講多錯多.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.

珍珠宮

熱血金章

原帖由 ip1236hk 於 09-9-16 02:04 發表
搵過第二個教練得唔得?
如果硬要改第間教會睇黎仲疆
佢地呢家睇黎重視教會多過個課外活動....
你叫佢轉教會就應該無可能
轉教練都可能會彩你

搵過第二個教練得唔得? 唔會la, 之前都夾過其他, 佢地都知道而家呢個係好的.
佢地本身好重視課外活動, 叫佢去少一堂都唔得.
現在佢地已被教友洗腦, 相信要改都好難. (sorry, 我只是個人這刻的感受, 可能尼個moment, 唔可以咁理性)

珍珠宮

熱血金章

原帖由 悠柔 於 09-9-16 02:09 發表
做父母真係好辛苦呢..

其實可唔可以嘗試下問佢地覺得佢地而家學緊既課外活動如何?
問佢地鍾唔鍾意..咁如果鍾意既話就有機會可以說服佢地用第二個時間去學返呢樣野..
又或者同教會傾下..可唔可以長短周咁返?
咁一個星 ...

每樣返一半, 最怕唔湯唔水. 兩邊都唔討好.
仲有呀, 2個的學費冇得交一半架. 教練都要食飯.
而家惟有寄望佢地interview failed.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 toffeetong 於 09-9-16 01:02 發表
上週六, 佢地話有個成為家員的 interview, 佢地都好緊張. interview 之後, 大致上都冇問題; 但如要成為家員, 佢地要盡家員的責任, 每個星期六的上午&下午, 都要出席. 即是佢地要放棄他們學了5年的[url=http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?n=a3cc7300&cb=12345628]課外活動[/url].
請問佢哋返開邊間教會?

我係某教會的會友,兒子亦有返教會,但教會聚會(i.e. 少年團契、少年崇拜、主日學)都不會強迫一定要出席 gar bor .....

我唔明白你的小朋友返開那間教會所講的【家員】是指什麼?如果 = 一般教會所指的『團友』,那麼,當然最理想是要有團契生活,盡可能每次都出席喇 but 如果時間上配合唔到,只參與主日的崇拜及主日學,已很理想 gar lar。

但,如果【家員】= 已洗禮加入教會 =【會友】的話,你的小孩仍未夠資格,因就算已接受孩童洗禮(不是每所教會都設有此項洗禮的),待該孩子成年時(i.e. 滿 18 歲 )都要再行一次『堅信禮』,代表該人是明白及願意接受耶穌成為他的個人救主。

不如咁喇,妳向教會少年事工負責人了解一下,或與有關導師溝通,讓導師明白你的小孩每星期六要上課外活動,待導師與妳取得共識,正常情況下,導師都會讓小孩參與課外活動的,那麼,讓導師向小孩講解無需出席星期六活動,小孩都會容易接受啊!
路遙知馬力,日久見人心!

子爵府

你返邊間教會?

我本身是基督徒,教會本身不會強迫教友參加所有活動。如有你小朋友想參予教會活動,不參加課外活動,即證明他非常熱愛教會,及很享受教會生活。這點,你要同小朋友好好傾談,或者與他們導師傾下。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我本身都係基督徒, 阿女每個sunday都會返主日學
但我都不覺得, 教會迫阿女返主日學
有時佢的功課未做晒, 佢都自己要求不返一日
我都未聽過家員呢一個term

你介不介意講你女果間教會的名?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

邊間教會?

教會好少強迫人出席, 仲要係 全日...

男爵府

宗教好o既就有益精神生活,壞o既就被洗腦、眾叛親離、破壞家庭和諧,個人認為小朋友心智未成熟,唔適宜幫佢地選擇宗教,怕就怕在變o左個宗教狂熱份子,就連其他事都棄之不顧mouth:

大宅

請問你小朋友間返的教會是不是樂富 屬於靈恩派的 X光堂 ?

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原帖由 toffeetong 於 09-9-16 01:02 發表
兩個孩子都13歲半了, 我好興幸佢地仲可以同我有傾有講. 朋友都讚我地關係keep得好. 好.並唔係必然的. 自問都落左好多心機, 又要民主, 又要恩威並重. 有時要收, 有時要放.

我本身冇任何宗教. 係我主動找教會比孩子去 ...

可唔可以叫教練早D 比佢地學,then 上完堂即刻返教會,得唔得?
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

珍珠宮

原帖由 jasonhelen 於 09-9-16 11:21 AM 發表
你返邊間教會?

我本身是基督徒,教會本身不會強迫教友參加所有活動。如有你小朋友想參予教會活動,不參加課外活動,即證明他非常熱愛教會,及很享受教會生活。這點,你要同小朋友好好傾談,或者與他們導師傾下。 ...

Agreed!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 calcal 於 09-9-16 12:44 發表
宗教好o既就有益精神生活,壞o既就被洗腦、眾叛親離、破壞家庭和諧,個人認為小朋友心智未成熟,唔適宜幫佢地選擇宗教,怕就怕在變o左個宗教狂熱份子,就連其他事都棄之不顧mouth:mouth:" /> ...

我都係咁諗, 所以我小朋友曾經因為有某啲佢心儀o既活動想參加而毅然決定入教, 當時我俾咗個問題佢去思考, 等佢自己去決定, 最後就冇再提.

公爵府

星期六下午返團契,星期日上午返崇拜都好正常...但應該無教會係返全日喎,短期就可能..
我都好知你個仔間教會係邊間,正統基督/天主教都唔會咁樣返法喎.

別墅

真係煩惱喇

珍珠宮

熱血金章

原帖由 pullip 於 09-9-16 15:37 發表
請問你小朋友間返的教會是不是樂富 屬於靈恩派的 X光堂 ?

唔好意思, 我都唔係好清楚.
佢地係樂富 的 X光書院果到返的.
我聽過甘霖. 其餘我真係所知不多. 可能佢地有講過, 因我不是教徒, 所以都冇心裝載.
真係失敗的mami.

珍珠宮

熱血金章

原帖由 hehalady 於 09-9-16 08:17 發表
請問佢哋返開邊間教會?

我係某教會的會友,兒子亦有返教會,但教會聚會(i.e. 少年團契、少年崇拜、主日學)都不會強迫一定要出席 gar bor .....

我唔明白你的小朋友返開那間教會所講的【家員】是指什麼?如果 = 一般教會 ...

佢地初時2年只係返少年團契、少年崇拜、主日學.
佢地未有正式受洗的. 家員-即小家會的家庭成員.
而家就係果d年輕既助導, 話做左家員, 就有義務在星期六上午返團契.

首頁

尾頁

跳至