自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 calcal 於 09-9-22 10:34 發表
我表姐自小讀基督教學校,也返小組,都算活躍份子,由細到大都係我外婆(佢祖母)湊大佢,表姐中學到外國留學,大住個肚返香港,而佢當時男友都只不過係學生,男友家人極力阻止男友認仔兼結婚,我外婆當時為表姐著想,叫佢墮胎,返香港重過新 ...

邏輯...

裝香=孝順?
唔裝香叫不孝,等於話有父母「逼」子女信教一樣無分別。

已經假設親人死左係可以聞到支香...

大宅

正統嘅宗教不會強逼任何人做任何事
:-D :-?

大宅

原帖由 玉桂貓 於 09-9-21 18:25 發表
咁搞法,咪連論語(孔教)都唔學得?

點解唔學得?佛教、道教都可以「學」。唔係點解有牧者或信徒可以分析其它宗教?

叧外,
孔子唔係神,係哲學、道理。後來有人將佢神化無得好講。

有人崇拜毛先生,一樣有機會弄個「毛教」出來吧﹗

基督教的大學,一樣有哲學;中文系一樣讀四書五經,也可以修讀中國儒道思想(唔係被民間宗教信仰混和的孔道教)。不應將學術和宗教混和而談。

還有,現在裝香拜神燒衣紙,唔係孔孟或老莊教落,只係傳統民間多神宗教混合而來...或「裝香」可能本是一種不含宗教的儀式,後來被歪曲意思,變成一種類似祭祀或直情係祭祀的混合宗教儀式。

說有些信徒「強逼」別人信教,咁強逼其它人或其它宗教信徒去做自己所信奉的「宗教」儀式,係咪道理一樣?如果基督信徒父母和祖父母,強逼子女讀聖經祈禱,不讀不祈便說成不孝,那又如何?祝英台不聽父母指定的婚姻,我相信她也被說成是不孝吧?

複式洋房

原帖由 123BB 於 09-9-22 09:08 發表
同意呀!!!! 我準備領洗前, 神父都會同我地講, 做左教友,你地都可以裝香俾祖先, 拜山等等孝順既行為, 因為呢d係中國人既美德, 天主教義冇話唔可以。

基督教朋友會視裝香為「拜多神教」、「拜偶像」的憑據,此所以基督教一直視天主教為異端的原因之一。

禁止訪問

伯爵府

唔好話裝香,係鞠個躬都話唔得呀,嗰個係佢阿嫲。

原帖由 calcal 於 09-9-22 10:34 發表
我表姐自小讀基督教學校,也返小組,都算活躍份子,由細到大都係我外婆(佢祖母)湊大佢,表姐中學到外國留學,大住個肚返香港,而佢當時男友都只不過係學生,男友家人極力阻止男友認仔兼結婚,我外婆當時為表姐著想,叫佢墮胎,返香港重過新 ...
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

首頁

尾頁

跳至